14 oktober 2018, door Maartje

Barts Best of: Moet je doen in Tilburg

14 oktober 2018, door Maartje

Barts Best of: Moet je doen in Tilburg

Bovendien is Tilburg leuk! Steeds leuker. Net als Breda poppen de interessante horecazaken uit de grond en is de ene tent nog leuker dan de andere. Eten op sterrenniveau, zomeravonden lang tafelen op het water onder een dak van lampjes, borrelen in een oude treinloods... Kan dus allemaal in Tilburg.

Pig & Rye, Tilburg

Pig & Rye, Tilburg

Nee joh, zoals gezegd zijn het echt niet altijd de zaken in de randstad die bejubeld worden vanwege hun aantrekkelijke lokalen en/of onovertroffen gerechten: het Tilburgse Pig & Rye bewijst dat (maar weer eens). De bakkerij-plus in een pand van ruim 100 jaar oud (hoge-ramen-alles) scoort punten met hun zuurdesembrood (volgens velen het beste van het land) én vanwege de spannende varkensvleesgerechten, veel te vaak vaak een onbemind ingredient. Op donderdag is het noodledag in de Nieuwlandstraat, ook leuk, al mag je elke (overdag) van de week met een gerust hart aanschuiven.

Villa Pastorie, Tilburg

Villa Pastorie, Tilburg

Aan de Piushaven, een klèn stukske weijer dan je normaal gesproken zou komen (een klein beetje verderop), opende Villa Pastorie. Dat is zoals het klinkt: een restaurant in een voormalige pastorie en een heerlijke plek om een hele (zonnige) (zon)dag door te brengen. Dan, op zondag, is er namelijk live muziek, maar ook de rest van de week is de bediening gastvrij, staat de tap bij voorkeur open, toveren koks Hans en Guido met liefde en vooral veel plezier de lekkerste bio-gerechten voor je op tafel (bisque met noordzeegarnalen bijvoorbeeld. Of Kannibaal, een typisch Vlaams gerecht van fijngehakt rauw rundvlees aangemaakt met Belse mayonaise, augurkjes, sjalotjes, mosterd, kappertjes en peterselie geserveerd met waterkers en friet. De wekelijks wisselende bega-gerechten of de Hansepot, wat van alles kan zijn. Villa Pastorie heeft verschillende kleine ruimtes, de grootste in het midden (daar is de bar). Het kleine donkerblauwe kamertje is een perfect intiem hoekje terwijl de serre de beste plek is voor een grote groep vrienden. Serre, ja, en daarop volgt de fantastische en gigantische (zeker voor randstadbegrippen) tuin. Jubel jubel. Op naar Villa de Pastorie. O! Zouden we bijna nog vergeten dat de villa ook nog eens een puike optie is voor een nachtje logeren. Jubel.

"

Pak deze er ook nog even bij: 5 x nieuw in Tilburg

"

Tilburg Culinair

Tilburg Culinair

We denken er over om vanaf nu alle ‘[vul plaatsnaam in] Culinair’ partijtjes af te gaan. Wat steevast de gezelligste evenementen van het land. Lees onze avonduren op Texel nog maar eens hier. In dit geval deden we ook Tilburg Culinair waar we vooral de gerechten van De Houtloods (zie ook hieronder) fantastisch vonden. Al hielpen de zon, de live muziek, de leuke mensen en de algehele sfeer bijzonder goed mee.

De Burgerij, Tilburg

De Burgerij, Tilburg

Aan de noordstraat zit deze zaak: op links De Burgerij winkel waar je alles, van boerenkool tot kaviaar af kunt halen, rechts het restaurant dat één van de beste en leukste van Tilburg is. Om de drie maanden wisselt de menu- kaart en dat is hét moment om aan te haken: onder de noemer Burgerij Primeur proef je de nieuwe kaart en betaal je wat je terecht vind. hoewel het allerleukste de discussie met de chef over de nieuwe kaart is.

Lees meer: De Burgerij

De Visserij, Tilburg

De Visserij, Tilburg

Het kan bijna niet anders of het moet je opgevallen zijn dat de visrestaurants met heerlijke visgerechten voor een eerlijke prijs als paddenstoelen uit de grond poppen. En terecht, want een beetje visrestaurant hoeft geen bloedende beurs te veroorzaken. De foodietrend heeft ook Tilburg bereikt: De Visserij aan de Tilburgse Piushaven is een keigoed restaurant net buiten het stadshart. De tent wordt gerund door de Tilburgers die ook achter De Burgerij zitten en werd opgesplitst in twee delen: een oud-Hollandsch biercafé onder de noemer het kleine Café, onderschrift ‘drinklokaal’, met scheepsverwijzingen all over the place, donkerbruine toog, zigeunerplaatjes aan de muren, gezellige zitjes en bier plus no bullshit barhappen op het menu. Dat drinklokaal loopt moeiteloos over in De Visserij, een groot industrieel restaurant dat de indruk moet wekken alsof je op open zee zit. Voor de ‘afslag’, waar een klein deel van de verse vis in de vitrine ligt en waar je de koks hun ding ziet doen, staan ijzeren terrastafeltjes op de betonnen garagevloer. het rechtste gedeelte werd ingericht met eet- tafels tussen grote houten palen. De gerechten zijn vrij van liflafjes en fauwekul. Zalige oesters, heerlijke krabpoten en formidabele mosselen.

De Houtloods, Tilburg

De Houtloods, Tilburg

Ik denk dat dit het beste restaurant van Brabant is. In mijn beleving dan he. Prachtig is de zaak en de jonge (knappe!) chef Nik Tonele verdiende zijn sporen internationaal – hij liep stage bij The Fat Duck én bij Noma. Bam. Al was het beste nog de leerschool in Kaapstad waar bij kookte met de Nederlandse topchef, volgens velen een van de beste ter wereld, van The Test Kitchen. Dat proef je. Met Restaurant De Houtloods zelf is ook niks mis: de zaak zit in een gebouw dat met zijn ontstaan in 1867 het oudste pand aan de creatieve Spoorzone is, al zou je dat over het in 2015 geopende, lichte, industriele restaurant rond een grote open keuken niet zeggen. Het hele jaar door een aanrader maar als de zon ook maar een heeeeel klein beetje schijnt, dan wil je hier helemaal wezen: het terras is net zo fantastisch als het eten.

La Cabaña, Tilburg

La Cabaña, Tilburg

Niks mis met soms een iets minder ‘hip’ (want pfff, ingewikkeld) lokaal waar het gewoon altijd van hetzelfde gezellige en goede niveau is. Tapasrestaurant La Cabaña is er zo één. Hele goede tapas (sommige gerechten zijn misshcien een ietsje te vet – kniesoor verder hoor) en immer gezellig.

RAW, Tilburg

RAW, Tilburg

Achter het Centraal Station van Tilburg ligt de Spoorzone, een rauw, opkomend gebied met een skatepark, een handjevol koffietentjes, De hall of Fame Cultuur-fabriek en eens per jaar foodtruckfestival de Smaak Karavaan. Hier opende ook restaurant RAW, gevestigd in een waanzinnige loods waar vroeger treinen werden gerepareerd. Groot en cool met alle industriële details nog intact. Je eet er biefstuk tussen de stationsbordjes en een bar van spoorrails. Oké, iets anders mag ook maar die biefstuk, dat is de trots van de vijf ondernemers achter de zaak. Al is het wat ons betreft vooral een topfavoriet voor een (weekend)drankje. Of twee. Of acht. Houd de programmering in de gaten: er is bij RAW regelmatig wat te doen. RAW? Dat staat voor de manier waarop je je biefstuk voorgeschoteld kunt krijgen, maar ook voor Restaurant Altijd Welkom. Creatief stelletje.

Restaurant RAK, Tilburg

Restaurant RAK, Tilburg

De belangrijke horecacentra van Tilburg-city bevinden zich allang niet meer in het stadshart van de Brabantse studentenstad. Vergeet het Piusplein en de Heuvel: in de Spoorzone moet je wezen. En in de Piushaven. Het idyllische stukje Tilburg dat in mijn studententijd nog een keiharde no-go area was, is tegenwoordig dé uit- valsbasis voor de beste restaurants van de stad (zie ook Little Escapes Nl & VL). Zoals restaurant RAK, dat sinds eind 2017 als een drijvend ponton letterlijk op het water verkeert. Een bijzondere locatie om te beginnen, waar je binnen een weergaloos uitzicht over de hele haven hebt. Hoewel je ook naar binnen kijken mag: de industriële lampen en fluwelen stoelen rond het twintigtal tafels mogen er zijn. Op het compacte menu onder andere geschroeide runderkogel met appel en komkommer, sesamcrème en knoflookvinai- grette. En smeuïge kabeljauw met kruidige Zeeuwse spek en beurre blanc.

EVE, Tilburg

EVE, Tilburg

On-Tilburgs’, naar de woorden van de Kruiken zelf. Beamen wil ik dat best: EVE, wat staat voor Eten Voor Eten, is top. Eerst de inborst: EVE doneert een deel van de opbrengst aan het World Food Programme van de Canadese Earth Group die mensen die getro en zijn door natuurrampen of oorlogsgeweld ondersteunt met maaltijden. Dan de looks: het restaurant zit in een monumentale glazen loods in de Spoorzone. Hier werd vroeger aan locomotieven geklust die met behulp van een draaischijf naar binnen werden geloodst. EVE is om die draaischijf heen gebouwd. Het dak is ruim 11 meter hoog en een enorme afzuigkap domineert de eetzaal. Fluwelen stoelen in zachtblauw en -roze bren- gen de ruigheid in evenwicht. Het menu is minder indrukwekkend, maar dat mag de pret niet drukken.

La Nouvelle Auberge, Tilburg

La Nouvelle Auberge, Tilburg

Sorry wat? Klopt, Auberge du Bonheur is hetzelfde restaurant als deze, La Nouvelle Auberge. Dezelfde locatie aan de rand van de stad, dezelfde eigenaren, compleet nieuwe look én een nieuwe naam. Auberge du Bonheur was namelijk een prachtig restaurant op een beeldschone locatie maarrrrr de Brabantse jongelui wisten de plek eigenlijk alleen te vinden als er getrouwd mocht worden. Verder werd er voornamelijk getafeld door het iets oudere volk. Niet erg! Maar de mensen achter het ‘nieuwe’ La Nouvelle Auberge wilden toch ook wel graag aan de nieuwe garde laten zien wat ze in huis hebben. Dus kwam er een beeldige re-styling waar uiteraard de bekende 2018 looks in mee werden genomen (lichtblauw fluweel, check. Planten, check. Verhogingen voor gezellige zitjes, check).

Stadcafe de Spaarbank, Tilburg

Stadcafe de Spaarbank, Tilburg

Nog even terug naar de Noordstraat want daar zat toen wij nog regelmatig (echt regelmatig, járen geleden) al Stadscafé de Spaarbank, en dat was toen al leuk. Dat is het nog steeds. De Spaarbank is namelijk gewoon zo’n fijn grand cafe voor altijd en elk moment. Voor jong en oud, voor een biertje en een krantje (mag tegelijk, die krant aan het eind van de dag of dat biertje gewoon iets te vroeg op de dag). De (dag)happen zijn zonder poespas en altijd smakelijk, de bediening altijd aardig en correct.

In die categorie houden we ook een beetje van Café Anvers overigens! Een bruin cafe gone good. Toen al, nu nog steeds.

Dwars Hotdogbar, Tilburg

Dwars Hotdogbar, Tilburg

Liever een snelle snack? Kan. Daarvoor moet je ook niet in het centrum zijn, maar op de Korvelseweg, waar hotdogzaak Dwars huist. Hier de Dwarse Dibber (klassieke hotdog met zuurkool, ui, mosterd en ketchup), Scheve Sjoerd (vega met worst van De Vegetarische Slager), Koppige Karel, Eigenzinnige Edgar, Haakse Harrie en Rebelse Ronald op het menu. Wie heeft er meer informatie nodig? Kudo’s voor het doortrekken van het concept: al deze worstmannen hebben een eigen Instagramaccount. Duim omhoog.

Klik op het hartje en sla dit adres op in je eigen Boekje om niet te vergeten waar je binnenkort heen wil