5 oktober 2018, door Maartje

Dagje Breda en omgeving

5 oktober 2018, door Maartje

Dagje Breda en omgeving

Misschien dat het komt doordat je tegenwoordig rechtstreeks (!) van Breda naar Antwerpen kunt (en dus niet meer via Roosendaal). In 33 minuten sta je vanuit Breda in Antwerpen; in 1 uur en 28 minuten brengt de trein je vanuit Breda naar Brussel Centraal. Dikke pret natuurlijk, maar blijf vooral ook even in Breda zelf hangen. Is leuk.

RESTAURANT PAMPELONNE BREDA

RESTAURANT PAMPELONNE BREDA

Back @ ons geliefde Van Coothplein in Breda. Hier heerst wat mij betreft Brasserie Bardot (en wijnbar Petit Bardot van dezelfde eigenaren) maar er is tegenwoordig meer: Restaurant Pampelonne, een deurtje naast Bardot. Sterker nog: van binnen is het niet eens een deurtje verder. Via de toiletten (die groot en fris en prettig zijn – noem me een kniesoor maar daar heb ik altijd een zwak voor. Het gat wil ook wat) loop je het kleine Zuid-Franse restaurant binnen. Klein ja, want groot is de aanvulling op het Van Coothplein niet. Geeft niks: op mooie dagen is het terras een aanwinst (vooral de hangen hoge tafels vinden we top, handig met een kinderwagen ook) en de rest van de tijd scoor je binnen een van de gezellige bistrotafels aan de blauw-wit gestreepte muurbank. Het menu is weinig verrassend maar goed: Zuid-Franse lekkerheden uit de zee zoals oesters, mosselen, garnalencroquetten en een hele lekkere bouillabaisse. Alles gemaakt in dezelfde keuken als Brasserie Bardot. Slim.

Bleue Bar Bistro

Bleue Bar Bistro

Ah, de Vinkjes strike again (dat klinkt een beetje populair maar mijn schoonouders praten over ‘Jackie Vink’ en dan neem je wel eens wat over – excuus). De eigenaren van Eethuys 1535, Wijnhuys 1535, Dickens & Jones, de familie Vink dus, openden namelijk een nieuwe zaak midden op ‘hun’ Grote Markt (de rest van hun zaken zit daar ook aan of bijna aan). Bleue Bar Bistro is de naam, en een bistro it is. Frans dus, want dat werkt donders goed in Breda. Donkere kleuren (prachtig donkergroen), klassiek servies (in de stijl van Café de Flore in Parijs – like) en al even klassieke Franse gerechten op de kaart. Garnalenkroketten, zalmtartaar, Caesar salade en een hele lekkere Croque Monsieur bijvoorbeeld.

O, en er is meer: we vingen ook op dat ‘de Vinkjes’ binnenkort Bobbi’s Bar bij de Gasthuispoort in Breda openen. Een knappe no fuss bar voor de beste steak, kip en pizza. Any day now…

"

Blijf meteen een nachtje slapen!

Dit is een van onze topfavorieten: Boutique Hotel ’t Scheepshuys

"

Looiershuis in Chaam

Looiershuis in Chaam

Even een blokkie om maar als je er toch bent, wip dan meteen ook even binnen bij het ’t Looiershuis in Chaam. Een heerlijke, gigantische inspirerende interieurzaak. Knappe jongen die met lege handen naar buiten komt! Daar hebben we nog wat over te vertellen hoor. Dat lees je hier: ’t Looiershuis Chaam

De Broodbakkers @ Mevrouw Janssen

De Broodbakkers @ Mevrouw Janssen

‘Stukje’ nostalgie hier: vroeger toen de huidige echtgenoot zijn huisje aan de Bredase Ginnekenweg had en ik nog studeerde, geen website/ baby of beters te doen had, liep ik de Ginnekenweg iedere week een paar keer op en neer. Nooit werd daarbij een boek aan Mevrouw Janssen over geslagen, een heerlijke winkel met Franse curiosa in groot en klein formaat. Zo’n plek waar het sfeertje gewoon altijd goed was. En is. Meer dan leuk vond ik het dus om te horen dat het tegenwoordig De Broodbakkers @ Mevrouw Janssen is! In de voorkant van de zaak werd ruimte gemaakt voor ongecompliceerde witgelakte houten tafels en stoelen en een wit betegelde bar. Over die bar komen de warme broodjes en meer van De Broodbakkers. Is het mooi weer, dan mag je in de tuin zitten (die is ook al zo leuk) en brandt je geld door je broekzak, dan kun je dat bij Mevrouw Janssen nog steeds uitgeven.

Rijtje Favorieten in Breda

Rijtje Favorieten in Breda

Andere favorieten die je echt niet mag missen tijdens je dagje Breda? Komt-ie:

Yirga om de dag mee te beginnen. Lees meer: Yirga Breda

Tante Betsie Breda voor elk moment van de overdag. Lees meer: Tante Betsie Breda

Voor de avond uiteraard Brasserie Bardot maar zeker ook het Spaanse El Patio. Lees meer: El Patio

Logeren we tegenwoordog met hondje Willem in Breda, wat niet zelden het geval is, dan doen we dat standaard bij het Bliss Hotel. Aanrader!

Pak dit lijstje van vorig jaar er nog even bij, is ook leuk: nieuwe restaurant in Breda, zomer 2017

Voor wie van aardappelen houdt (ik): De Jongens van Zand en Klei

Kamu koffiebar en fietsenwinkel

Kamu koffiebar en fietsenwinkel

Wie een beetje wil muggeziften zegt dat Breda meer een dorp dan een stad is. Hoewel ik ook niet precies waarom dat iets negatiefs zou zijn. Wel is het zo dat ik de Boschstraat in Breda de meest stad-se straat van de stad vind. Hier scoor je zowel falafel als een fiets zeg maar. Voor dat laatste, plus een kop koffie en een boordje ga je naar het leuke Kamu!

Bao Asian Kitchen Breda

Bao Asian Kitchen Breda

Eindelijk! Een Bao Bar in Breda. Bao Asian Kitchen is de naam en je kunt er terecht van dinsdag t/m donderdag vanaf 16:30 en vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12:00. Toegegeven, we vonden het jammer dat Van ’t Spit Breda het niet gered heeft aan het Van Coothplein (terwijl het in Amsterdam toch echt een groot succes is…). Maar he, deurtje dicht, raampje open! Van kip naar Bao, je hoort ons niet klagen. Er is overigens meer dan alleen het kleffe (yummie) broodje: sushi, pho, noodles – all things Asian, alles vers bereid volgens familierecept.