22 mei 2021, door Maartje

Barts Best of Breda: een dagje Breda en omgeving

22 mei 2021, door Maartje

Barts Best of Breda: een dagje Breda en omgeving

Het is onze geboortegrond, vandaar dat we een grote (voor)liefde hebben voor Breda. We zijn er vaak - zo vaak dat we prompt vergaten deze website up te daten. Nu dan toch: Barts Best of Breda en wat er in de buurt ligt, om je minstens een dag (of drie) optimaal mee te vermaken.

Enne, als je er toch bent: wist je dat je tegenwoordig rechtstreeks (!) van Breda naar Antwerpen kunt (en dus niet meer via Roosendaal). In 33 minuten sta je vanuit Breda in Antwerpen; in 1 uur en 28 minuten brengt de trein je vanuit Breda naar Brussel Centraal. Dikke pret natuurlijk, maar blijf vooral ook even in Breda zelf hangen. Is leuk.

PuiCk

PuiCk

Niet alleen nieuwe zaakjes maar ook gouwe ouwe horen in het Best of lijstje. PuiCk is er zo een. Simpelweg omdat het Arabisch/Oosterse eten er zo goed is. Puick is er voornamelijk voor lunch en open tot 17.00 maar op vrijdag en zaterdag hebben ze een shared dining tasting menu en zijn ze open tot 22.00. Verwacht veel kleurrijk voedsel met gerechten die je nog niet eerder geproefd hebt. Om je vingers bij af te likken.

PuiCk

5. by Cas

5. by Cas

Ze zouden openen in maart 2020 maar crona gooide roet in het (lekkere) eten. De afgelopen twee jaar zijn ze met horten en stoten open geweest en dat verdient alleen al een applaus. Bij het knusse zaakje in hartje centrum staat de 5 centraal. Op het menu heb je keuze uit 5 voorgerechten, 5 snacks voor bij de borrel, 5 hoofdgerechten en 5 nagerechten. 5. by Cas dus. De gerechten zijn een mooie combi van culinair en stoer. Een in reepjes gesneden rib-eye, een grof gegrilde pulpo of smakelijk afgetopte oesters. Het menu wisselt regelmatig dus laat je vooral verrassen door de vijf lekkerste gerechten van Cas.

Slapen bij Hein

Slapen bij Hein

Eentje in de categorie ‘en omgeving’. Wil je logeren iets buiten Breda – scroll naar beneden voor een b&b in Breda – dan is Slapen bij Hein een een goede optie. Dit vakantiehuis voor 4 personen vind je in het Brabantse dorpje Chaam, net aan de grens met België. De schuur bij de oude boerderij ging plat en er kwam een modern gastenverblijf voor terug. Je slaapt in de natuur en rijdt overdag naar Breda voor een portie gezelligheid. Best of both.

Slapen bij Hein

De Fazant (Ulvenhout)

De Fazant (Ulvenhout)

‘Vroeger’ was De Fazanterie een begrip in Breda, in Ulvenhout. Klinkt raar als je niet uit Breda komt misschien, maar anders is het echt heel logisch. Ulvenhout is namelijk een prachtig, groen dorp dat tegen Breda aanschurkt, in het verlengde van Het Ginneken (vroeger een dorp, tegenwoordig onderdeel van Breda). Anyways, de Fazanterie was een beetje een klassieke trouwlocatie, de plek waar een gala gegeven werd en waar je (groot)ouders op zondag gingen lunchen. Mooi maar een tikkie stoffig zeg maar. Das war einmal! ‘-erie’ werd geschrapt en De Fazant bleef over, een grote zaak met een nog groter terras en een tweetal (of zijn het er drie?) gezellige zalen voor een privéfuif. Dat terras is overigens het paradepaardje: met minder weer heeft het terras amper nog iets met een terras te maken: je zit er bijna binnen met dank aan de gigantische overkappingen die open en dicht kunnen, de zijschotten die hetzelfde kunnen (open en dicht gaan dus), heaters overal en gezellige vuurkorven. Heel Breda en omgeving schuift aan en dat is niet voor niks. Het menu is brasserie-stijl. Niet per se bijzonder maar aangezien dat de ambiance en de locatie tiptop in orde is, vinden we dat dikke prima.

Huize Druivelaar

Huize Druivelaar

On-Nederlands, of dan toch zeker on-Brabants, dat vinden we Huize Druivelaar in Princenhage, vroeger een dorp maar tegenwoordig net als de wijk ’t Ginneken onderdeel van de stad Breda. Een ruim honderd jaar oude druivenkas van 36 meter lang vormt de opgang naar het gastenverblijf, dat grenst aan een even oude boerderij. Na een fikse verbouwing van het woonhuis startte de vorige bewoners er in 2016 Huize Druivelaar, een B&B die je door een rits huizen vanaf de weg niet kunt zien. Begin 2018 stopten ze daarmee en begin 2020 haalden de nieuwe eigenaren de bezem door Huize Druivelaar heen, deden wat aanpassingen, gaven de B&B nóg een upgrade en toen was het zover: Huize Druivelaar is back in business. Hallo Huize Druivelaar, plaatje tussen Mark en Aa.

Lees meer

Mr. Moos Breda

Mr. Moos Breda

Ah, de Vinkjes strike again (dat klinkt een beetje populair maar mijn schoonouders praten over ‘Jackie Vink’ en dan neem je wel eens wat over – excuus). Dickens & Jones, een begrip aan de Grote Markt in Breda, sloot de deuren, werd drastisch verbouwd, kreeg de London look en werd het nieuwe restaurant Mr. Moos gedoopt. Eén juni opende de tent zijn deuren en, quelle surprise, dat liep storm vanaf de eerste minuut. Dat is niet zo gek ook: de nieuwe look, na 25 jaar Dickens & Jones, is een hit. De oud-eigenaren droegen het stokje over aan de nieuwe generatie die verderop al met succes Bobbi’s Bar openen. Daar eenzelfde sfeertje maar dan met een New York referentie: wie beide zaken kent, snapt meteen de verschillen. Mocht je Bobbi’s Bar en Dickens en Jones al kennen, verwacht dan van Mr. Moos ongeveer hetzelfde: lekker eten zonder poespas (hoewel we in de boterham Martino EINDELIJK een waardige vervanger vonden van het broodje Martino dat in Breda bij pompstation Trumpi wordt gesmeerd. Pardon? Ja. Die is verrukkelijk, en bij Mr. Moos dus ook!). O, en het frietjes Stoof met, jawel, truffel! In de avonduren mag je trouwens met een gerust hart op de truffelpasta mikken, die is zacht en smaakvol. 

 

Brack

Brack

Nogal een verrassing en optimaal anderhalvemetersamenleving-proof vonden we het nieuwe Brack aan het eind van de Speelhuislaan in Breda. De giga loods is je nieuwe, ruige adres voor bier en buiten eten, en ja, dat keuren we goed.

Meer bier in Breda? Logisch wel. Scroll vooral even door naar beneden.

De Korenmolen (Princenhage)

De Korenmolen (Princenhage)

De grap is dat de helft van mijn (Maartje) familie uit Breda komt en het gros van onze vrienden, maar dat deze gouden tip via Instagram kwam en geen van ons ‘m kende. Ja, wel van naam, maar de De Korenmolen in Princenhage, om de hoek van Huize Druivelaar inderdaad, kennen we alleen als trouwlocatie. Maar er is meer! ‘Met dank aan’ de lockdown van 2020 begon de locatie met een mini food event in het weekend: food trucks op een locatie die niet voor niets een trouwlocatie is: rond een oude molen en aan het water. Er hangen lampjes en het is er simpelweg leuk en gemoedelijk. Ook mag je bij mooi weer aanschuiven op het terras én De Korenmolen introduceerde onlangs een uitgebreide high tea. Kortom: dankjewel @ Tina Schrijnemakers, voor de tip en de foto!

STRND + PLAYGRND

STRND + PLAYGRND

Een unieke plek waar we later nog even op terug komen: een voormalige Renault garage in Breda – centraler dan je denkt – werd al in 2013 omgetoverd tot de veelzijdige evenementenlocatie STRND. Juist, een indoor strand en een giga evenementenlocatie. Dat klinkt niet per se als een plek waar je op een normale dag gaat borrelen, toch? Mis! Met dank aan de slimme indeling, en het stadsstrand, de Beach Bar, is het een puike plek.

Nog leuker: fans van Mooie Boules, een hippe jeu de boules baan met tegenwoordig vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Delft en Eindhoven, kunnen hun hart ophalen: met PLAYGRND opende het veelzijdige STRND een soortgelijk en helemaal leuk adres.

STRND dus, je Bredase stadsstrand, was een succes in 2021. Gaan ze weer open in 2022? Yes please.

BIG BELLY BAR & GARDEN BREDA

BIG BELLY BAR & GARDEN BREDA

Breda. Dé stad die bourgondische gastvrijheid ademt. De terrassen op de Grote Markt staan bekend als een en al gezelligheid, maarrr nu ben je ook bij de haven van Breda aan het juiste adres. In een oud grachtenpandje op de Bredase Prinsenkade vind je Big Belly Bar & Garden. Met 24 (!) soorten biertjes en lekkere comfort foods kun je keigoed van het Brabantse leven genieten in dit proefparadijs.

Bij binnenkomst zie je meteen de trots van de zaak: de tapinstallatie met dus 24 tapkranen, waarvan twaalf bieren zelf gebrouwd zijn. Naast de bieren staan ook wijn (yes!) en diverse comfort foods op de kaart.

Lees meer over Big Belly Bar & Garden

Big Belly Bar & Garden

Bleue Bar Bistro

Bleue Bar Bistro

Er zitten nogal wat zaakjes op de Grote Markt in Breda, en gaan we voor een biertje, dan belanden we nogal eens bij Het Voske of bij Ger, in het hoekje, die daar zijn Tapperijke runt. Gaan we avondeten, dan is Bleue Bar Bistro ook een leuke. En een bistro it is. Frans dus, want dat werkt goed in Breda. Donkere kleuren (donkergroen), klassiek servies (in de stijl van Café de Flore in Parijs) en al even klassieke Franse gerechten op de kaart. Garnalenkroketten, zalmtartaar, Caesar salade en een hele lekkere Croque Monsieur bijvoorbeeld.

Nieuw in town, om de hoek en in de categorie ‘even zoeken’ is het Spaanse La Perla Escondida. Lees meer

Ook relatief nieuw in Breda is het kleurrijke At Noon, vlakbij het station. Vinden we ok-ish.

"

Blijf meteen een nachtje slapen!

Dit is ook een van onze favorieten: Boutique Hotel ‘t Scheepshuys

"

Bobbi's Bar Breda

Bobbi's Bar Breda

Allereerst even over de locatie van Bobbi’s Bar in Breda: dat is een beetje een bijzondere en ook een beetje een dappere. Het grote glazen hoekpand aan de Gasthuispoort, onder een relatief nieuw appartementencomplex om de hoek van het park aan het begin van de binnenstad, was namelijk jarenlang een behoorlijk lelijke pukkel. Een doorn in het oog en dat op een A-lokatie tegenover de Boschstraat en naast het park. Dat veranderde toen Bobbi’s Bar de sjofele lampenzaak verjoeg. Dank dus, Kim en Jeff, eigenaren van Bobbi’s Bar. Hij, Jeff, is offspring van de familie Vink. Zijn ouders begonnen ooit restaurant Dickens & Jones, een klassieker in Breda. Bobbi’s kun ja allerminst een klassieker noemen: het design is modern, grootstedelijk en van nu, en je wordt ontvangen aan een gietijzeren mini receptie-counter met porseleinen tijger naast de telefoon. Al bleef het een gemoedelijk, typisch Bredaas (en dus gezellig) adres. Perfect voor de vrijdagavond. En zondagmiddag. En alles daar omheen.

Stadsstrand Baai Breda

Stadsstrand Baai Breda

Aan de oevers van de Mark, vlakbij het Centraal Station, opende BAAI Breda als het tweede stadsstrand van Breda (de eerste is Belcrum Beach – leuk maar door de locatie toch een beetje een lastige stek die niet helemaal van de grond wil komen, dat terzijde. Overigens kun je in Breda ook bij Pier 15 en Stek aan het water vertoeven).

De locatie van BAAI Breda is geen nieuwe: jarenlang zat hier Jachthaven De Werve, zo op het oog een beetje een louche stek. Zonde, want de plek zelf was altijd al prachtig, en ook de initiatiefnemers achter BAAI weten al langer waar ze mee bezig zijn: BAAI is een initiatief van Bootje Varen dat al tien jaar rondvaarten door de singels van Breda organiseert en bootjes verhuurt. Een 1-2-tje dus, want het nieuwe BAAI is de perfecte plek om een dag bootje varen door Breda te beginnen. En wist je dat je hiervandaan naar de Biesbosch kunt varen? Is zo. En dat is heerlijk, vooral wanneer de hittegolf in Nederland aanstaat.

Lees meer

"

Wie een (lang) weekend de tijd heeft, kan de hele stad uitkammen. Ga voor een borrel koers naar het Ginneken en wie wil winkelen steekt voor de leukste strekkende shopmeters door naar de Wilhelminastraat. In het centrum is ’t Sas een verstopte parel, en in de Boschstraat zitten naast bier- en wijnhuizen, musea en carnavalswinkels. Het hele jaar door worden er in het Valkenbergpark evenementen georganiseerd en Breda-Noord is rauw en creatief.

"

Rijtje altijd goed in Breda

Rijtje altijd goed in Breda

Andere favorieten die je echt niet mag missen tijdens je dagje Breda? Komt-ie:

Te allen tijde: Bardot. Brasserie Bardot, Petit Bardot en ook ook de hekkensluiter van de familie Bistro Bardot. Lees meer: Bardot Breda

Logeren mét hondje in Breda? Dan is het antwoord het Bliss Hotel of het Apollo Hotel. Dat laatste klinkt misschien vreemd uit de mond van Barts Boekje maar het hotel pal naast het (hele mooie) station in Breda is onlangs opgeknapt en stiekem gewoon een fijne betaalbare uitvalsbasis.

Een van de beste adressen voor een glas goede wijn is het restaurant van De Dames Pellens. Wil je uitpakken, reserveer dan bij Landgoed Wolfslaar. Het restaurant in het landhuis heeft al jaren een Michelinster en het niveau is onverminderd hoog. Aan de andere kant van het foodie spectrum (maar net zo lekker) opende half april de Foodhall Breda – alle wereldkeukens onder één dak in de Reigerstraat.

Café Noir is een Bredaas begrip. De zaak kreeg vorig jaar een make-over en is een goed idee voor de lunch. Aan de overkant zit Stilleven, een café waar alles te koop is en het is een opperbeste plek voor thee, taart en een verse quiche. Met mooi weer zit je er heerlijk in de beschutte stadstuin. Yirga is het meest geliefd onder de jonge lunchende locals. Scandinavisch-hipsterachtig en verstopt in de smalle St. Annastraat, de oudste straat van Breda. Lees meer: Yirga Breda.

Verse taart zoals lemongrass cheesecake en carrotcake staan standaard op het menu. Vroeger zat het gemoedelijke Tante Betsie in de volksbuurt Haagse Beemden. Zelfs geboren en getogen Bredanaars wisten het niet te vinden en Tante Betsie was geliefd in de buurt. Toen ze het pand moest verlaten, werd een nieuwe stadse locatie gevonden in De Hof van Hersbeek, honderd meter van de Grote Markt. De jaren 70-vibe bleef, net als de huisgemaakte tomatensoep, het broodje gehaktbal en het pasteitje met kalfsragout. Lees meer: Tante Betsie Breda

Geen zin om te zoeken? In Kannen en Kruiken. Vanaf het station via het park (waar je het T-huis vindt, ook een tip) links aanhouden, door de Veemarktstraat en daar op nummer 45 zit IKEN. Tegenover Puick, waar het, joh, hartstikke puik is voor een tosti op de schommels voor het raam (en voor een hebbeding voor thuis).

4 x koffie

4 x koffie

Aan de achterkant van de Barones, het overdekte winkelcentrum, moet je zijn voor Koffiebar Sowieso. De inrichting is een creatieve ratjetoe, achterin is een kleine maar zonnige – mits-ie schijnt – tuin. Waar je ook niet toevallig komt is koffie & fietscafé Kamu. Het omlopen waard, ook omdat je tegenover het Stedelijk Museum zit. De straat is sowieso goed voor koffie: een paar deuren verder huist het piepkleine Koffietentje. Wie zijn kroost meesleept, krijgt een huis-kleurplaat. Wil je het (commerciële) centrum in, dan zit je bij Koffie bij Teun in de Barones prima.

3 x bier hier

3 x bier hier

Breda is trots op zijn bier: de brouwers van InBev houden er kantoor, een avondje NAC is niet compleet zonder en in de voormalige Bierbrouwerij De Drie Hoefijzers ( Het Brouwhuis) werden vroeger Breda Bier, Oranjeboom en Skol gebrouwen. Tegenwoordig zit hier Beers & Barrels, een Rotterdams concept dat in Breda nog beter uit de verf komt. Het pand (102 meter lang, 27 meter diep en (deels) 34 meter hoog) is een van de meest markante panden van Breda. Je pils haal je met een muntje ‘uit de muur’ en de burgers zijn sappig.

In de Boschstraat is biercafé De Beyerd een van de oudste cafés van de stad. Met zes bieren uit eigen brouwerij en nog een hele reeks aan lokaal spul, kan je hier goed zitten. De focus blijft redelijk op de klassieke bierstijlen (met hier een daar een uitschieter), dus als je meer de nieuwerwetse kant op wilt, dan moet je even doorlopen naar FrontaalDe brouwers maken de sappigste New England IPA’s in omstreken en dit wil je echt. In Noord staan zowel hun tanks als hun biercafé. Als de zon schijnt, dan schijnt-ie hier op het terras en kom je nooit meer weg.

Over zon gesproken: ook in Noord vind je Belcrum Beach, het stadsstrand van Breda. Al zouden we deze toch even overslaan… 10 punten voor het idee maar op een of andere manier lukt het niet helemaal.

Bao Asian Kitchen Breda

Bao Asian Kitchen Breda

Eindelijk! Een Bao Bar in Breda. Bao Asian Kitchen is de naam en je kunt er terecht van dinsdag t/m donderdag vanaf 16:30 en vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12:00. Toegegeven, we vonden het jammer dat Van ‘t Spit Breda het niet gered heeft aan het Van Coothplein (terwijl het in Amsterdam toch echt een groot succes is…). Maar hé, deurtje dicht, raampje open! Van kip naar Bao, je hoort ons niet klagen. Er is overigens meer dan alleen het kleffe (yummie) broodje: sushi, pho, noodles – all things Asian, alles vers bereid volgens familierecept.

Truste

Truste

In de binnenstad is luxe vijfsterrenhotel Hotel Nassau Breda. De kamers zijn zakelijk; het zijn de gemeenschappelijke ruimten die indruk maken. Via de hoofdentree, een glazen serre, kom je in de lobby en de receptie waar oud en nieuw geschakeld zijn: nieuwbouw achter de rug van de receptiemedewerkers, de bar in een van de aaneengeschakelde historische panden. De ontbijtzaal ligt boven een vroegere kapel. Gemoedelijker is B&B (maar dan zonder de B van breakfast)

Iets buiten het centrum staat een jaren ’30 villa waar je ontvangen wordt met een glas wijn en een bloemrijke uiteenzetting over de historie van het pand dat tegenwoordig Boutique Hotel Het Scheepshuys is.

Er zijn twaalf kamers, allemaal klassiek-van-nu gestyled met behoud van niet-gelikte details voor de nodige charme. Bij het ontbijt een gekookt ei met een gebreid mutsje, thee (niet uit zakjes), mini-pains au chocolat, croissants en weckpotjes met vers fruit.

Kleyn & Ko, een gastenverblijf voor twee in een vrijstaand huisje in de tuin van Anouk. Er is veel privacy: je hebt je eigen entree, living, koffiehoek en slaapkamer op de eerste verdieping.

In Strijbeek, net onder Breda, staat Slapen op de Heide. Waar je slaapt op de heide.

In Oosterhout buurten nog twee vakantiehuizen: het Stalen Boshuis en het Betonnen Boshuis. Beide werden onder moderne architectuur gebouwd. Het Stalen Boshuis heeft de voorkeur: het eivormige bad dat door de glazen pui uitkijkt over het privéterrein en de buitendouche zijn uniek.

Breda is zoals gezegd om de hoek, maar ook Oosterhout is leuker dan je dacht: restaurant By Pascal is een aanrader en voor op chic schuif je aan bij Zout & Citroen.