18 november 2023, door Annemijn Heijstek

Barts Boekenclub: de allermooiste historische romans

18 november 2023, door Annemijn Heijstek

Barts Boekenclub: de allermooiste historische romans

Bij Barts Boekje zijn we dol op lezen, dat moge inmiddels duidelijk zijn. Zeker nu de dagen korter worden vinden we het maar wat gezellig om de kaarsen aan te steken en op de bank te kruipen met een goed boek. Inspiratie van deze maand: de allermooiste historische romans.

De nachtegaal – Kristin Hannah

De nachtegaal – Kristin Hannah

Hartverscheurend en onvergetelijk: ‘De nachtegaal’ is zo’n boek waarvan je even moet bijkomen als je het uit hebt. Je volgt twee zusjes tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Vianne woont op het platteland en probeert haar gezin te beschermen terwijl ze onderdak biedt aan een Duitse officier. Isabelle woont in Parijs en sluit zich aan bij het Franse verzet, waarvoor ze geheime missies uitvoert. De oorlog drijft de zussen uit elkaar, maar uiteindelijk blijkt hun band onverwoestbaar.

Het huis met de geesten – Isabel Allende

Het huis met de geesten – Isabel Allende

Een prachtige familiekroniek en een geschiedenisles ineen, zo zou je ‘Het huis met de geesten’ het beste kunnen omschrijven. Het boek speelt zich af in een politiek verdeeld Chili vanaf het begin van de twintigste eeuw tot aan de jaren ’70. Toen maakte de militaire dictatuur een einde aan het socialistische bewind van Salvador Allende. Je wordt meegezogen in het verhaal van Esteban Trueba en de bijzondere vrouwen in zijn leven, en leert ondertussen alles over de schrijnende geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land. Ook mooi van dezelfde schrijfster: Violeta, dat ook de nasleep van die heftige jaren ’70 beschrijft.

Bruidsvlucht – Marieke van der Pol

Bruidsvlucht – Marieke van der Pol

Een historische roman van eigen bodem, die je misschien al kent van de gelijknamige film. ‘Bruidsvlucht’ vertelt het verhaal van de drie jonge bruiden Ada, Marjorie en Esther, die na de oorlog een bestaan willen opbouwen in Nieuw-Zeeland. Ze nemen deel aan een internationale luchtrace en reizen in 1953 via Londen naar hun nieuwe vaderland. Tijdens de vlucht ontmoeten ze Frank, die hun leven voorgoed zal veranderen. Vijftig jaar later zien de vrouwen elkaar weer op de begrafenis van Frank en vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar. Een bijzonder inkijkje in het leven van de eerste Nederlandse emigranten die naar Nieuw-Zeeland vertrokken en een tikkeltje pijnlijk (maar oh zo mooi!) liefdesverhaal.