13 februari 2023, door Nina van Hilst

Barts Boekenclub: boeken over liefde en relaties

13 februari 2023, door Nina van Hilst

Barts Boekenclub: boeken over liefde en relaties

Er is nergens zoveel over gepraat, geschreven en verfilmd als over de liefde. Het is het fijnste, het meest spannende en soms meest moeilijke wat er is. Een goede relatie gaat niet vanzelf en om die lessen te leren - naast vallen, opstaan en gebroken harten - kunnen boeken ons helpen. In deze Barts Boekenclub hebben we het over boeken over de liefde, relaties en liefdesverdriet. Om de taal van de liefde, elkaar en onszelf beter te begrijpen. En zo op weg te zijn naar een happily ever after, met de nodige effort die we daarvoor moeten doen en in welke vorm voor jou dan ook goed voelt.

 

Gek op non-fictie? Deze boeken over duurzaamheid, zelfontwikkeling en self care zijn ook het lezen waard.

Schaamteloze seks

Schaamteloze seks

De meeste mensen zullen het boek ‘De relatie-APK‘ wel kennen. Drs. Nynke Nijman – psycholoog, relatietherapeut en seksuoloog – heeft het in dit boek over voorbeelden en tips voor doorlopend relatie-onderhoud. Want geen relatie gaan vanzelf. Een niet onbelangrijk onderdeel van relaties (voor een nacht of jarenlang) is seks. In ‘Schaamteloze seks‘ laat Nynke zien hoe de schaamte over seks is ontstaan, hoe divers seksualiteit is en hoe we vrijer kunnen worden. Het boek vertelt over verschillende fantasieën, verlangens en behoeften en hoe we elkaar en onszelf hierin kunnen vinden en openen. Net als in de APK heeft ook dit boek voorbeelden uit de praktijk, een heldere uitleg en wetenschappelijke onderbouwing.

Hoe word ik de beste minnaar van de wereld

Hoe word ik de beste minnaar van de wereld

Een boek over de liefde waarover geschreven wordt “waarom heeft niemand me dit eerder verteld?” is een boek wat onze aandacht heeft. Tell us. Toña Wong Chung is holistisch (relatie)therapeut en begeleidt mensen om het pad van hun hart te volgen. In haar boek ‘Hoe word ik de beste minnaar van de wereld’ deelt ze haar wetenschap over het vinden van jouw pad van liefde en het (her)vinden van elkaar als geliefden. Hoe houd je het avontuur levend in de liefde? Volgens Toña vinden geliefden elkaar vanzelf – ook in bed – als de randvoorwaarden goed zijn. Het is een eerlijk boek en soms pijnlijk herkenbaar. En daarom een must op je liefdeslijstje.

Hoe word ik de beste minnaar van de wereld – Toña Wong Chung

Gemaakt voor de liefde

Gemaakt voor de liefde

In het boek Gemaakt voor de liefde gaat neurowetenschapper Stephanie Cacioppo op zoek naar de werking van hersenen als we verliefd worden. Waarom worden we verliefd, wat zorgt ervoor of deze blijft bestaan en hoe verwerken we een weggevallen liefde bij rouw?

De wetenschappelijke verhalen worden levend gemaakt met het persoonlijke verhaal van Stephanie, die verliefd werd op een wetenschapper gespecialiseerd in eenzaamheid en ze hem na zeven jaar verloor door kanker. Voor sommige mensen kan de wetenschap over de liefde helpen bij het houden van hoop in de liefde of rouw. Het in 2022 verschenen boek Wired for Love is sinds 25 januari 2023 verkrijgbaar in het Nederlands.

Gemaakt voor de liefde – Stephanie Cacioppo

Duizend stukjes liefde

Duizend stukjes liefde

Dat liefdesverdriet ook nog ergens goed voor is, bewijst Elmay Claassen met haar boek Duizend stukjes liefde. In deze dichtbundel deelt ze de woorden die begonnen te stromen toen ze voor de zoveelste keer met een gebroken hart zat. Deze bundel – als een ode aan liefdesverdriet – gaat over breken, verdwalen en helen. Ze besloot hem te zelf uit te geven en voor die dapperheid verdient ze ook punten. De oplettende kijker herkent de mooie, dromerige fotografie van fotografe Satellite June op de prachtige cover en in de bundel. En behalve de troostende woorden is de bundel ook een plaatje in je interieur.

Duizend stukjes liefde – Elmay Claassen

Verbonden

Verbonden

Al zo vaak in hetzelfde dating-gat gevallen en nog nooit over hechtingsstijlen gehoord? Read this book en waarschijnlijk valt er wel een kwartje. In Verbonden leer je over de hechtingsstijlen – angstig, vermijdend en veilig – en wat deze voor effect hebben op je keuze van partner en patronen in liefdesrelaties. Ben je angstig of vermijdend? Niet getreurd, want door de inzichten uit dit boek kun je de liefde toch vinden en houden.

Verbonden – Amir Levine & Rachel Heller

Erotische intelligentie

Erotische intelligentie

Geen lijst over de liefde is compleet zonder Esther Perel. Luister naar haar talks en podcasts, lees haar artikelen en boeken en doe mee aan haar workshops. Psychotherapeut Esther Perel is dé expert op het gebied van moderne relaties. Zowel romantische relaties als vriendschappen en werkrelaties.

In het boek Erotische intelligentie laat Esther Perel zien dat een vaste relatie en een spannend seksleven samen kunnen gaan. Ze neemt ons mee in de paradox dat de waarden van een relatie – gelijkwaardigheid, vertrouwen en eerlijkheid – hand in hand kunnen gaan met verleiding. Dat je door het aangaan van echte intimiteit de erotiek kunt doen opleven.

Erotische intelligentie – Esther Perel