14 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: ANTWOORD OP AL (OKE: EEN HELEBOEL VAN) JE TUINVRAGEN – deel 2

14 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: ANTWOORD OP AL (OKE: EEN HELEBOEL VAN) JE TUINVRAGEN – deel 2

Heerlijk vinden we het, dat rommelen tussen het groen, en we zijn de enigen niet. Hoe dat allemaal moet, en wanneer vooral, om een zo mooi, gezond, groen en kleurrijk resultaat te krijgen? Dat weten wij ook niet. Maar gelukkig is daar moeders. Want die weet het dus wél. En hoe. Jarenlange ge-hobby en stapels (en stapel) aan boeken en magazines hebben haar tot een heuse specialist gemaakt. Dus kreeg ze een eigen Groene Hoek op Barts Boekje. Barts Buiten. Van mijn moeder, voor jullie.

Via Instagram vroegen we of jullie vragen hadden... Nou, dat bleek wel! Hier onder een brede selectie uit alle vragen, plus de antwoorden. Snel weer een rondje!

Welke Groene hangplanten kan ik in de schaduw hangen?

Welke Groene hangplanten kan ik in de schaduw hangen?

Ik denk dat je hangplanten voor buiten bedoelt? Want dat is, bummer, eerlijk gezegd dus niet zo gemakkelijk. Daarom zou ik als alternatief kiezen voor een mix. Een schaduwplant die niet per se een hangplant is, in combinatie met bijvoorbeeld Hedera, een winterharde groenblijvende hang/klimplant. 

En kijk verder naar: Kleine maagdenpalm (vinca minor), Longkruid, Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera macrophylla), de Hosta,  Columnea, Campanula, Lievevrouwenbedstro, Elfenbloem (Epimedium), Lipenstift (Aeschynanthus), Passiflora en  Kamperfoelie

Wat moet je doen als de bladeren van mijn vlekjes krijgen?

Wat moet je doen als de bladeren van mijn vlekjes krijgen?

Dat is moeilijk te zeggen… Zijn het witte vlekjes? Dan kan het spint zijn: goed afspoelen met een straal koud water!

Geel/bruine vlekken? Dat kan een ‘vlekziekte’ zijn. Verwijder allereerst alle aangetaste bladeren maar ook dan zal je plant het waarschijnlijk niet overleven. Sorry! Gooi een besmette plant of blad niet op je composthoop want het is een hardnekkig schimmel en wanneer je de compost dan gebruikt in je tuin, zal het je andere planten ook besmetten. In een tuincentrum kun je wel iets preventiefs kopen tegen vlekziekte, maar als het er eenmaal zit, doe je er niks mee aan.

Zijn het witte pluisachtige vlekjes, dan is het wellicht meeldauw. Dit kan aan de bovenkant of onderkant van het blad zitten. Maak een oplossing van 40% melk en 60% water en doe het in een plantenspuit. Spuit er flink op los! Na verloop van tijd verdwijnen de schimmels.

Oranje/bruine vlekken? Dat is roest. Koop een bestrijdingsmiddel in de winkel: hier is geen natuurlijk middel tegen, helaas. Als je dan toch naar een tuincentrum gaat, neem dan je aangetaste blad mee. Een goed centrum kan je 1 op 1 advies geven.

Hoe/waar/wanneer kun je beste dahlia’s planten?

Hoe/waar/wanneer kun je beste dahlia’s planten?

Bedoel je wanner je de knol kunt planten, of een bloeiende plant? Een dahlia kan niet tegen vorst, dat vooropgesteld, dus je plant ‘m altijd ná half mei en niet eerder omdat er dan nog kans op nachtvorst is. Een bloeiende plant die je gekocht hebt kan dan meteen in de tuin geplant worden. Tot die tijd zet je ‘m veilig binnen. Als je knollen hebt, kun je deze ook na half mei buiten in de grond stoppen. Ongeveer 10cm diep. Ze staan het liefst in de zon of in de halfschaduw. Dahlia knollen kun je nu wel al binnen in potten zetten! Heel mooi en ze bloemen nu prachtig. Let op dat je ze regelmatig water geeft. Na half mei neem je de pot gewoon mee naar buiten, of je graaft een gat in de grond en zet de plant daar in.

Hoe vaak moet ik een compostlaag aanbrengen?

Het beste en makkelijkst is om in maart/april compost te strooien omdat je dan het makkelijkst bij de planten kunt die nog klein zijn. Op zware kleigrond zou ik het in de herfst strooien. Bij de rozen gooi ik het 2 x per jaar: in de herfst en lente.

Zijn er planten die goed in de schaduw op het balkon kunnen?

Zijn er planten die goed in de schaduw op het balkon kunnen?

Zeker. Kies voor groene planten: hosta, zegge, varens, zwenkgras (mooi grijs), festuca. 

Bloeiende schaduwplanten zijn: gebroken hartje, bosannemoon, hortensia, dwergmispel, vrouwenmantel, vlijtig liesje, knolbegonia. Die doen het ook goed.

Wil je een plant met vruchten die in de schaduw kan staan, ga dan in je tuin of op je (iets grotere balkon of terras) voor de bosbes (let op, dat is niet het zelfde als de blauwe bes). J kunt het best kiezen voor de rode bosbes of vossenbes. Of voor de Veenbes of cranberry. 

Ach, ik ga nog even door (dol op bessen): Japanse wijnbes,  Appelbes, Vlierbes, Zwarte bes, Japanse dwergkwee, Honingbes. En ook Bramen doen het heel prima in de schaduw.

Welke planten doen het goed in pot?

Welke planten doen het goed in pot?

Dat zijn er heel veel! Bijna alle planten doen het goed in pot. Je moet wel de goede maat pot hebben, goede aarde en weten of ze veel of juist weinig water nodig hebben. Als je heel hoge planten in pot zet, dan moet je zorgen dat je pot niet omwaait. Ga je lang of vaak op vakantie, zoals mijn dochter, dan kun je het beste vetplanten in de potten zetten. Er zijn ook zomerbloeiers! Die zijn leuk. Ze staan de hele zomer mooi te bloeien maar sterven in de herfst af, en kun je ze weggooien. Maar dan heb je er wel een zomer plezier van gehad. Er ook zijn vaste planten die in de herfst afsterven maar die in de lente weer tevoorschijn komen. En er zijn groenblijvende planten… Bij de groenblijvende planten heb je planten die bloeien en planten die vanwege hun mooie blad aangeplant worden. Oke, maar dat is weer een heel ander (heel uitgebreid) verhaal. Long story short: bijna alle planten kunnen in een pot, het ligt meer aan de omstandigheden zoals zon of schaduw, wind of geen wind. Veel van die vragen staan beschreven op deze pagina.

Welke planten trekken weinig bijen/hommels aan?

Welke planten trekken weinig bijen/hommels aan?

Als je geen bijen en hommels in je tuin of op je balkon wil, kies dan voor schaduwplanten die weinig of geen bloemen geven. Bijvoorbeeld de Hosta. Er komen wel wat bloemen in maar die kun je er goed uitknippen. En Varen, die geeft ook geen bloemen.

Weet je een winterharde plant die bloeit en gemakkelijk te onderhouden is?

Bedoel je planten die in de winter bloeien of juist in de zomer? Winterbloeiende planten zijn de skimnia, camellia japonica, helleborus, Viburnum tinus,  viburnum bodnantense ‘dawn’, viburnum plicatum. Die zijn allemaal heen gemakkelijk om te onderhouden! Snoeien als hij te groot wordt en verder niks bijzonders aan doen.