23 mei 2024, door Jose Diepstraten

Tips voor de (mini) moestuin

23 mei 2024, door Jose Diepstraten

Tips voor de (mini) moestuin

Of je nu een grote tuin hebt of niet, het is altijd een goed idee om mini moestuintjes te maken die je op een klein balkon of zelfs in huis kunt laten groeien. Leuk voor de kinderen ook! Maar hoe pak je dit in hemelsnaam aan? Voila, dit zijn de tips voor de (mini) moestuin.

Kruiden

Kruiden

Kruiden zijn vooral dankbaar: die zien er 9 van de 10 keer mooi uit, ze ruiken heerlijk én je kunt er vervolgens meteen mee aan de slag in de keuken. Win-win-win. Bovendien kun je ze gemakkelijk in potten zaaien. Heb je een buiten? Tuin of balkon? Let dan wel even op: het is begin april dus zet je potten ‘s-nachts liever binnen omdat de nachten nog koud zijn. Daar houden je soon to be kruiden niet van.

Denk ook eens aan deze kruiden: lekker om thee van je maken! Munt, citroenverbena, venkel, bergamot en marjolein. Van die laatste kun je goed van slapen.

En how about snijbiet zaaien? Dat ziet er fleurig uit en je kunt er alles van eten, zowel de stengel als het blad. En je kunt er van blijven eten! Het blijft namelijk maar (aan)groeien. Je kunt snijbier rauw of gekookt eten overigens.”

De chef aan het woord

De chef aan het woord

Slim om (zeker in april) te gaan zaaien, zijn courgette en tomaten. Die kun je ook zaaien in pot maar let op, ook deze moeten ‘s-nachts echt nog naar binnen. Meer in for the quick win?  De meeste (online) verkooppunten verkopen ook kleine tomaten- en courgette-plantjes. Die kunnen zo, hop, in de pot.

Als je wel zelf gaat zaaien, zorg dan dat je plastic over de pot doet. Gewoon van dat keukenfolie. Dan droogt een en ander niet uit: je maakt zo eigenlijk een mini-kasje.

Lucky basterds met een grotere moestuin? Zaai aardbeienplantjes! Die hebben wel wat meer ruimte nodig. Ook doen in de grote moestuin: Artisjok zaaien. Dat ziet er straks waanzinnig prachtig uit met die paarse grote bloemen. Let wel: groot! Dus een beetje ruimte is wel gewenst. Ook prachtig om te drogen, maar dat is weer een ander verhaal.

Verder

Verder

Als je een vochtige tuin hebt, dan kun je ook waterkers zaaien. De zaadjes in de natte grond zaaien en afdekken met laagje (droge) aarde van ongeveer 0,5 cm. Na enkele weken kun je al oogsten! Ook erg leuk om met kindjes te doen want lekker snel resultaat. Gewoon afknippen, over je eten strooien: waterkers is lekker (en heel gezond) over een salade of een quiche. Nadat je het afgeknipt hebt, groeit het plantje gewoon weer verder.

Zin in een mooie bloem? De dahlia kun je als knol in de grond stoppen. Niet in de koude maanden, want deze bolbloem kan niet tegen vorst. Maar! Let op: als je ‘m nu in de koude maanden in een pot doet, kun je hem later splitsen! Zo krijg je meer planten. Ha. Als de plant ongeveer 10 cm hoog is, haal je hem voorzichtig uit de grond en snij je de plant in 2 of 3 stukken. Wel zo dat ze allemaal wortels hebben. Plant ze opnieuw apart op. Zo kun je er het hele jaar van knippen. Hoe meer bloemen je knipt, hoe harder de plant gaat werken om nog meer bloemen te produceren!