1 mei 2024, door Jose Diepstraten

Tuintips voor de siertuin (ook voor kleine tuinen)

1 mei 2024, door Jose Diepstraten

Tuintips voor de siertuin (ook voor kleine tuinen)

De hele wereld, of in elk geval het hele land, is met zijn tuin en zijn balkon bezig, en wij willen tips van de kenner. Zo geschiede. Dit zijn de tuintips voor de siertuin.

De soon to be Siertuin, zo doe je dat

De soon to be Siertuin, zo doe je dat

Allereerst? kan er nog nachtvorst komen? Dan zouden we geen voorjaarsbloemen planten. En dan is al je harde werk voor niks geweest. Zonde! Wat wel kan, zijn de bloemen en planten op deze foto’s. De foto met witte bloesem: dit zijn krentenboompjes, maar als struik gebruikt. 2 of 3 boompjes bij elkaar die je tot ongeveer 1meter terug snoeit. Levert een mooie struik. In het vroege voorjaar mooie bloesem, in de zomer krentjes en in het najaar blad dat prachtig verkleurd. De paarse foto: dit is judaskruid. Dat moet in juni gezaaid worden en bloeit het jaar daarop in maart/april. In het najaar verandert de plant in zilvergrijze platte schermen die je – let op! – heel erg mooi als droogbloem kunt gebruiken.

Wat ook in het voorjaar bloeit is de Helleborus, dat lieflijke plantje met de tere blaadjes in mooie zachte tinten. Lelijk blad van die plant kun je nu verwijderen en – let op: op de composthoop gooien. Want jawel, als je aan het tuinieren bent geslagen, maak dan ook een eigen composthoop (mits je niet in de stad woont dan, dat is lullig voor de buren). Maar als je de ruimte hebt, doe het dan: niks is beter voor je bloemen en planten en het kost je geen drol. Heb je een kleine tuin, denk er dan eens aan om een compostbak te kopen. Deze bijvoorbeeld. Je maakt dan je eigen organische mest. Wat er in of erop mag? Het afval kwijt van groente, eierschalen en koffiedik bijvoorbeeld.

 

Het is in het voorjaar ook de tijd om je rozen terug te snoeien top ongeveer 10 cm boven de grond. Daarna meteen bemesten met (biologische) mest. Ook je vlinderstruik snoei je nu tot iets boven de grond terug. Wanneer je deze knappe planten moet planten, vertellen we je later. Nu niet namelijk, maar snoeien is dus wel aan de orde.

De gele bloem: dit zijn bloembolletjes. Deze moeten in de herfst in de grond, dus sla maar op voor later. Wel zien ze er dan in maart/ april zo uit. Je kunt ze het beste tussen een struik zetten, omdat je het loof moet laten afsterven en dat ziet er niet mooi uit. Tussen een struik
valt het niet op.

De grijze plant is de artisjok. Ook mooi in een uitbundige bloementuin!