13 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: antwoord op al (oke: een heleboel van) je tuinvragen

13 april 2020, door Jose Diepstraten

Barts Buiten: antwoord op al (oke: een heleboel van) je tuinvragen

Heerlijk vinden we het, dat rommelen tussen het groen, en we zijn de enigen niet. Hoe dat allemaal moet, en wanneer vooral, om een zo mooi, gezond, groen en kleurrijk resultaat te krijgen? Dat weten wij ook niet. Maar gelukkig is daar moeders. Want die weet het dus wél. En hoe. Jarenlange ge-hobby en stapels (en stapel) aan boeken en magazines hebben haar tot een heuse specialist gemaakt. Dus kreeg ze een eigen Groene Hoek op Barts Boekje. Barts Buiten. Van mijn moeder, voor jullie.

Via Instagram vroegen we of jullie vragen hadden... Nou, dat bleek wel! Hier onder een brede selectie uit alle vragen, plus de antwoorden. Snel weer een rondje!

Welke groenblijvende planten zijn en blijven ook in de winter het mooist? 

Welke groenblijvende planten zijn en blijven ook in de winter het mooist? 

Bamboe blijft groen, maar koop alleen bamboe die niet woekert en let op want bamboe kan ook erg groot worden. Ik vind zelf Glansmispel (photinia fraseri red robin) erg maar. Deze plant heeft een mooi glanzend blad en in het voorjaar loopt hij prachtig rood uit. Let op: hij kan niet tegen heel strenge vorst. Tot min 10 ongeveer. Je kunt hem op stam of als struik kopen. En dan Taxus natuurlijk. Altijd groen, maar oke, wel een beetje saai. Maar het is een dankbare plant om op een mooie manier een muurtje of afscheiding te maken.

Een Bloeiende klimop (Hedera Helix) is ook heel mooi en een wallhalla voor bijen: de bloemen geven namelijk een overvloed aan nectar. Deze mag in het voorjaar gesnoeid worden: na de bloei komen er zwarte bessen. De Viburnus Tinus bloeit in de winter erg lang, maar onder de min 12 graden is hij vorstgevoelig. Zet hem uit de wind staan, anders kunnen er bruine takken ontstaan.

De Vingerplant (Fatsia japonica) is wel vorstgevoelig maar als de vorst matig is, kun je hem beschermen; met jutte bijvoorbeeld. De plant bloeit laat in het jaar en heeft mooi glanzend blad. Let op! De Vingerplant is giftig dus heb je kleine kindjes, dan is het geen goed idee. Maar tsja, hij is wél echt prachtig. Net als de Dwergmispel (Cotoneaster lacteus), mijn topfavoriet. Deze bloeit met crémewitte bloemen en in het najaar krijgt-ie rode bessen. Je zet hem op een zonnige plek of in de halfschaduw. Snoeien mag, maar hoeft niet.

Een struik met vrolijk bont blad is de Kardinaalshoed (euonymus). Let op: je kunt
bladhoudende en bladverliezende planten kopen. Tot slot is er natuurlijk de Skimmia, je weet wel, die plant met de rode bloemen rond kersttijd.

Help! Mijn bamboe wordt geel

Help! Mijn bamboe wordt geel

Het kan zijn dat je bamboo te nat heeft gestaan deze winter. Geel blad geeft aan dat de grond te alkalisch is: de grond mag juist iets zurig zijn. Bij de meeste tuincentra kun je grond laten ‘bemonsteren’. Je kunt bemesten met mest met een hoog stikstofgehalte en laag fosfaatgehalte. Gedroogde koemestkorrels werken ook.

Wat zijn goede planten voor een balkon ut de wind en pal in de zon?

Wat zijn goede planten voor een balkon ut de wind en pal in de zon?

Denk dan aan mediterrane planten zoals bijvoorbeeld Lavendel. Die kan ook goed tegen vorst. Of Bougainvillea, maar die kan niet tegen vorst. Het is namelijk wat je noemt een kuipplant wat wil zeggen dat hij binnen moet overwinteren. De Afrikaanse lelie (Agapanthus) is ook mooi. Vraag even in de winkel naar het type lelie en tegen vorst kan: er zijn namelijk soorten die de kou beter kunnen verdragen dan anderen. De Oleander is ook goed en wederom een kuipplant. Naar binnen halen in de winter dus. De Verbena bonariensis kan weer wel tegen vorst.

Een klein olijfboompje of een dito Citrus boompje doen het ook altijd goed. En natuurlijk kruiden zoals Marjolein, Tijm, Citroenverbena, de Kerrieplant, Hyssop, Laurier, munt en rozemarijn. O! En Toscaanse jasmijn. Ruikt heerlijk. Net als Eucalyptus! Wel flink snoeien als hij te groot wordt, anders loop het letterlijk de spuigaten uit met deze.

De Polygala myrtifolia kan ook een klein beetje vorst hebben maar de Engelenrompet (Brugmansia) weer niet. Die laatste is een vijg: mooi! En de vruchten kun je uiteraard eten.

Mijn Citrusboompje is dood, kan ik daar iets aan doen?

Mijn Citrusboompje is dood, kan ik daar iets aan doen?

Een Citrusboompje dat dood is kan natuurlijk niet tot leven gewekt worden. Helaas. Maar voor de volgende: ik zou een citrusplant altijd in een pot zetten en niet in de volle grond. In de zomer kan de pot naar buiten maar in de winter moet hij binnen gezet worden. De plant kan niet tegen te veel water maar als de vruchten aangemaakt worden, dan mag hij iets meer water. Dat zie je vanzelf (mits je een beetje oplet natuurlijk). Zorg dat het teveel aan water er aan de onderkant uit kan en gebruik bij voorkeur hydrokorrels. Die absorberen het teveel aan water en geven het weer af als het nodig is. En geef je plant/ boompje zoveel mogelijk direct zonlicht, ook in de winter. In de maanden maart tot en met september zou ik de plant bijvoeding geven. Lees de hoeveelheid op de verpakking, en geef zeker niet meer. Als het blad geel wordt krijgt je plant waarschijnlijk te veel water. Mocht je willen snoeien (hoeft namelijk niet), dan kan dat alleen in het voorjaar. Let wel even op dat de
temperatuursverschillen niet te groot zijn als je hem in het voorjaar buiten zet: de citrusboomje heeft graag veel zonlicht en niet te natte grond.