12 mei 2023, door Sanne Carbaat

Koken op de Big Green Egg doe je zo. Herman den Blijker geeft live tips in Batavia Stad met Hemelvaart

12 mei 2023, door Sanne Carbaat

Koken op de Big Green Egg doe je zo. Herman den Blijker geeft live tips in Batavia Stad met Hemelvaart

Als je een dag winkelen kunt combineren met ook nog culinaire activiteiten, heb je onze aandacht wel te pakken. Niemand minder dan de Rotterdamse top chef Herman den Blijker gaat je de fijne kneepjes van het barbeque-vak leren. Of, fijne kneepjes, barbecueën op een Big Green Egg is natuurlijk een stoere manier van koken bij uitstek.

 

Als er één kooktrend haar intrede heeft gedaan in Europa, zo’n twintig jaar geleden, dan is dat wel de trend van buiten koken op de Big Green Egg. Een Big Green Egg is een zogenaamde Kamado, een BBQ van keramiek, origineel afkomstig uit Azië. Leuk weetje: meer dan 3.000 jaar geleden werd er in dat werelddeel namelijk al gekookt op hout gestookte kleiovens. Deze voorgangers van de Big Green Egg werden daar ontdekt, omarmd en meegenomen door de Japanners. In Japan gelegerde Amerikaanse soldaten proefden destijds hoe smaakvol en sappig de gerechten waren die in de kamado werden bereid en namen er eentje mee als souvenir naar huis. Liefkozend noemden ze deze kleiovens een 'kamado' (oven of haard). De Big Green Egg werd destijds doorontwikkeld (de keramiek van de EGG is mede ontwikkeld door NASA) tot hoe we 'm nu kennen.

 

Heb je zelf een Big Green Egg of ben je van plan er één aan te schaffen? Lees dan vooral verder, want Herman den Blijker geeft met Hemelvaart een aantal demo’s met dit mooie buitenkooktoestel in Batavia Stad.

 

Per dag (donderdag, vrijdag en zaterdag) vinden er twee demo’s plaats; de eerste van 12.00 – 13.00 uur en de tweede van 15.00 – 16.00 uur. Locatie is het plein voor Lacoste en Calvin Klein.

 

Heb je zelf een Big Green Egg of ben je van plan er één aan te schaffen? Lees dan vooral verder, want Herman den Blijker geeft met Hemelvaart een aantal demo’s met dit mooie buitenkooktoestel in Batavia Stad.

 

Per dag (donderdag, vrijdag en zaterdag) vinden er twee demo’s plaats; de eerste van 12.00 – 13.00 uur en de tweede van 15.00 – 16.00 uur. Locatie is het plein voor Lacoste en Calvin Klein.

Koken op de Big Green Egg met Herman den Blijker in Batavia Stad

Koken op de Big Green Egg met Herman den Blijker in Batavia Stad

Wil je je BBQ skills verbeteren of ben je gewoon benieuwd naar wat je allemaal kunt met dit mooie, groene, keramische ei? Kom dan vooral op 18, 19 en 20 mei naar Batavia Stad. Herman den Blijker komt dan namelijk met zijn keukenteam naar Batavia Stad om te laten zien (en proeven!) hoe je de lekkerste gerechten maakt op de Big Green Egg. Herman zelf is aanwezig op 18 mei en op de overige dagen worden de demo’s gegeven door zijn team van restaurant GOUD. Ook zal er een Big Green Egg demo-chef aanwezig zijn (Leonard Elenbaas) die al je prangende vragen kan beantwoorden.

Iedere dag vinden er twee demo’s plaats; de eerste vindt plaats van 12.00 – 13.00 uur en de tweede van 15.00 – 16.00 uur. En…. er wordt ook een Big Green Egg weggegeven!

Hemelvaart bij Batavia Stad

Nog even over het ‘groene ei’

Nog even over het ‘groene ei’

We weten nu dat de Big Green Egg haar oorsprong kent in Azië, maar hoe is ‘ie dan zo populair geworden in de VS en daarna in Europa? Het was in 1974 (bijna 50 jaar geleden dus!) dat de eerste Big Green Egg werd geïntroduceerd in de VS. Gemaakt van keramiek, en niet meer van klei. Twintig jaar geleden werd de EGG geïntroduceerd in Nederland. Wat deze type BBQ nu zo bijzonder maakt, is dat door de hoogwaardige keramiek én de vorm een perfecte luchtcirculatie ontstaat, waardoor de ingrediënten op een gewenste temperatuur gelijkmatig garen. Je kunt er niet alleen mee grillen. Je kan er ook mee bakken, koken, roken, wokken en stomen. Daarnaast is hij perfect voor low-and-slow bereidingen. Deze kooktechnieken lenen zich voor allerlei soorten ingrediënten, van vlees en vis tot aan groenten en fruit. Door die perfecte luchtcirculatie creëer je een optimale smaakbeleving, met subtiele roasting taste.

Als je helemaal in de Big Green Egg sferen zit, kun je bij Home & Cook ook nog allerlei kook- en BBQ gereedschap halen.

Oh en Tim Hayward heeft net weer een nieuw boek met allemaal recepten voor op de Big Green Egg: Big Green Egg® Feest! Meer dan 85 nieuwe, feestelijke recepten, en voor allerlei gelegenheden. Heb je mooi meteen alles.