26 april 2023, door Sanne Carbaat

Betaalbaar bier in Amsterdam: hier vind je nog een vaasje pils van 3,50 euro of minder

26 april 2023, door Sanne Carbaat

Betaalbaar bier in Amsterdam: hier vind je nog een vaasje pils van 3,50 euro of minder

F*ck, alles is zo duur! Gewoon 'even' ergens wat drinken en het bedrag op je bankrekening verdwijnt weer net zo snel achter de wolken als het zonnetje van deze maar-niet-komende-lente. Thuis drinken blijft het goedkoopst, maar ja, dat willen we niet. We willen de kroeg in en het terras op. En we willen vooral dat iets vaker doen. Nu is Amsterdam hartstikke gezellig, maar ook meteen de duurste stad van Nederland om een rondje te halen.

 

Daarom: een lijstje met leuke kroegen in Amsterdam, waar je nog een vaasje pils voor óf onder de 3,50 kunt krijgen. Daar krijg je dan ook vaak interieur van (heul) vroeger bij, bruine togen, barmannen en -vrouwen die al ik-weet-niet-hoe-lang achter die toog staan en gewoon geen gezeik. Misschien is er nog een bitterbal te regelen, of een plankje Amsterdams zuur, maar op deze plekken gaan we niet moeilijk doen. Gewoon ouderwetjes vaasjes tikken en ouwehoeren. Niet om gaan rekenen naar de guldentijd, want dan word je nooit meer gelukkig.

 

Weet je nog een kroeg in Amsterdam die ook een pils op de tap heeft, en daar 3,50 euro of minder voor rekent? Share the love voor betaalbaar bier in de comments #bartsbiertje

Een vaasje pils (25cl) onder de 3,50 euro - Centrum

Een vaasje pils (25cl) onder de 3,50 euro - Centrum

Onder de Ooievaar – Brand, 3,40 euro. In de Utrechtsestraat op een hoek. Lekker mensen kijken en een plankje Amsterdams zuur bestellen.

In de Wildeman – Hier hebben ze het Duitse Jever op de tap: crisp, clean en met royale toef. Is 3,60 euro voor 30cl, wat neerkomt op 3,00 euro voor een vaasje. Die prijzen zie je bijna nergens meer.

Café Chris – de stamgasten zijn hier nog de baas en hebben ook altijd een plekje. Ook als jij net eerder op dat plekje zat, maar dat is ook een beetje deel van de charme.

Café Mulder – Op de laatste hoek van de Vijzelgracht. Binnen is het knus, maar ze hebben nog best wat tafeltjes buiten staan. Hier drink je een vaasje Amstel voor 3,30 euro.

Scharrebier – op het Rapenburgerplein, richting Amsterdam Oost. Een kroeg zoals je verwacht dat je opa hem nog binnenstapte. Een vaasje Amstel is 3,50 euro en op de derde zondag van de maand hebben ze altijd een vaatje Duits op de bar staan.

Centrum

Centrum

Sluyswacht – hier vind je een mix tussen studentikoos en oude(re) vandaag met ook nog wat toeristen voor de afwisseling. Heel fijn terras (ook aan de achterkant) en vriendelijke bediening. Op het menu Hertog Jan voor 3,40 euro.

Café de Zon – Veel Amsterdamser wordt het niet, en dat kun je positief en negatief opvatten. Doe ermee wat je wilt, maar op het terras dat uitkijkt op de Nieuwmarkt is het goed mensen kijken en bier drinken met een Amstel voor 3,50 euro.

Le Patron – dit sportscafé vind je op de Vijzelstraat. Een ijskoude Heineken voor 3,30 euro en voorderest niet zeuren. Wel voetbal kijken.

Centrum

Centrum

Brecht – vlakbij Le Patron, en Brecht kijkt dus ook uit op het Weteringscircuit. Binnen is het een wirwar van stoelen, oude lampen en prullaria en voelt het alsof je in Berlijn bent. Beetje rauw, ook wat knus. Ze wisselen van pils/lager, maar er is vrijwel altijd een 25cl tussen de 3,30 euro en 3,50 euro op de tap.

Proeflokaal de Ooievaar – op een hoekje aan het begin van de Zeedijk zit deze. Veel stamgasten en af en toe een verdwaalde toerist. Heerlijk interieur en de tafel in de linkerhoek is favoriet: je eigen plekje maar wel overzicht over de (piep)kleine bar. Een vaasje Amstel is 3,50 euro.

Dijk 120 – Aan de Nieuwmarktkant van de Zeedijk. Alsof de tijd heeft stilgestaan. Niet perse de allerknapste bruine kroeg van Amsterdam, maar de barvrouw is altijd in voor een praatje en goede uitvalshoek om meer van de Nieuwmarkt en Zeedijk te bezoeken. Ook hier is de Amstel 3,50 euro.

Centrum

Centrum

Papeneiland – dit vind je aan het randje van de Jordaan. Altijd druk, altijd gezellig en zowel binnen als buiten zijn er verschillende plateaus waar je aan kunt zitten om een Amstel voor 3,20 euro te drinken.

Café ‘t Monumentje – Op een hoekje in de Westerstraat. Piepklein van binnen, en een niet veel groter terras, dus voor groepen absoluut geen goed idee. Maar met z’n tweetjes of drietjes drink je hier een pilsje voor 3,00 euro, fijn dat dat nog kan.

Poolbar – een inkoppertje, maar ja: poolen en bier drinken dus. Gouden combi. Met sportwedstrijden kan het vrij druk zijn, dus zorg dat je wat eerder bent. Vaasje is 3,10 euro, dus dat zal de bank niet breken.

Een vaasje pils onder de 3,50 euro - Zuid

Een vaasje pils onder de 3,50 euro - Zuid

Dopey’s Elixer – heerlijk zonnig terras hebben ze bij Dopey’s, en een hele leuke bierkaart met speciale bieren. Met al die IPA’s en tripels blijf je niet onder de 3,50 euro, maar met een vaasje Heineken wel, want die is dat precies.

Café Buhrs – deze vind je op het Van der Helstplein (waar je ook de beide Renato’s vindt). Het plein zelf vinden we altijd een beetje vacance-in-France aanvoelen, en dat hoeft de bank dus niet de breken met een Heineken van 3,50 euro.

Albert Cuyp – de niet ‘hippe’ plekken aan de achterkant van de stalletjes hebben vaak nog sympathieke prijzen, zoals Koffiehuis de Cuyp en de Dakduif.

Zuid

Zuid

Pilsvogel – tropische sferen, dat schreeuwt het terras van de Pilsvogel in de Pijp. Rond borreltijd zit het vrijwel altijd vol, en dat snappen we ook wel met een Heineken voor 3,50 euro.

Tapmarin – ok, je moet wel met een groepje zijn om dit budget te houden, maar voor 100 euro krijg je 10 liter pils om zelf te tappen. Als je nu kunt tappen zonder tapverlies, komt dat uit op 2,50 euro per vaasje.

Bar Kosta – aan de gracht en vlakblij Vondelpark. Ideale plek dus om na een zonnige wandeling nog even een Amstel vaasje te pakken voor 3,40 euro.

Café Helmers – om de hoek van de altijd gezellige Overtoom vind je Helmers. Frietje rendang en vaasje Heineken voor 3,30 euro it is.

Zuid

Zuid

Oslo Beers – zo leuk: ze hebben schommels op het terras. Zit voor geen meter, maar na een paar Birra Moretti (3,30 euro) wil je het toch eigenlijk proberen. Oslo vind je aan het einde van de Overtoom, vlakbij Bar Kosta. Klein kroegentochtje?

Een vaasje pils onder de 3,50 euro - Oost

Een vaasje pils onder de 3,50 euro - Oost

Bar Botanique – net voor het viaduct dat naar de Javastraat gaat. Zowel binnen en buiten is het planten en groen geblazen. Goede pizza’s hebben ze hier, en een Amsterdammertje Heineken voor 3,50 euro.

‘t Nieuwe Diep – wisselend Duits van de tap en dus ook wisselende prijzen, maar vrijwel altijd een kleines onder de 3,50 euro. En dat uitzicht op het kleine ven met de treurwilgen eromheen is ook heel wat waard.

Thúskomme – een vleugje Friesland in Mokum. Met een vaasje Gulpener voor 3,25 euro kun je hier echt wel een tijdje zitten, ook omdat ze hier een hele leuke kaart hebben met net-even-andere gerechten. Ook veel vega.

Een vaasje pils onder de 3,50 euro - West

Een vaasje pils onder de 3,50 euro - West

Check Point Charlie – CPC heeft z’n naam te danken aan het drukke kruispunt waar het op uitkijkt: altijd belletjes en geloei van trams, bussen, auto’s en fietsen met ook nog eens de brug die open en dicht gaat + een alternatieve Berlijnse vibe. Laten ze nu ook nog eens een van de betere én goedkoopste pilsen op tap hebben: een Weihenstephaner Pils voor 3,00 euro. We zien je daar, joe!

Bar HOUT – yep, in de Houthavens. Met maar liefst twee zonnige terrassen en een klein maar fijn snackmenu is het hier Hertog Jan pils geblazen voor 3,50 euro per 25 cl.

Café Thuys – een mooi getapte Jupiler pils gaat er altijd wel in, helemaal voor 3,00 euro. Thuys zit op een gezellig hoekje van de De Clerqstraat en heel heel vriendelijk personeel.

Een vaasje pils onder de 3,50 euro - Noord

Een vaasje pils onder de 3,50 euro - Noord

‘t Sluisje – tien minuten op de fiets richting het Vliegenbos en je bent bij Café ‘t Sluisje. Onamsterdams leuk en knus, met een terras dat uitkijkt over de jachthaven en de Pereboomsloot. Onamsterdamse prijzen ook nog, met een Amstel voor 3,25 euro

De Verbroederij – een soort van speeltuin, maar net niet echt, maar wel met zand, ruimte en zelfs een moestuin. Dat is leuk voor de kids. Leuk voor de papa en mama is een Heineken voor 3,20 euro.

Brouwerij Walhalla – met een verstopte biertuin/zandbak en een Apollo pils voor 3,50 euro is deze plek een heel goed idee op een zonnige dag (want biertuin in de zon) of op een zondag (want live muziek in de brouwerij). Betaalbaar pils tussen de biertanks, noice.

Pelusa – Pelusa is een nieuwe plek in Noord waar je aan wilt schuiven voor echt lekker eten, beetje zo’n gooi-het-op-tafel-en-deel-alles-idee en om een Jever van omgerekend nog geen 3,00 euro te drinken (de Jever komt eigenlijk altijd in een 30cl glas).