Engeland13 februari 2021, door Sanne Carbaat

BBC First – spannende ontspanning en door-je-vingers-geloer

Engeland, 13 februari 2021, door Sanne Carbaat

BBC First – spannende ontspanning en door-je-vingers-geloer

Ken je dat gekke ding dat je doet als er iets spannends gaat gebeuren in een film of serie? Vast wel, er was al een beetje aanloop, de muziek wordt sinisterder, er kraakt ergens iets en voor je het weet zit je met je knieën omhoog op het puntje van je bank door je vingers te turen naar het beeldscherm. En BAM: daar komt ie dan. Maakt natuurlijk geen verschil, dat loeren door je vingers, maar het voelt veiliger. Nou, je zet je schrap voor veel door-je-vingers-geloer, want BBC First is er weer met veel spannende ontspanning.

Broadchurch

Broadchurch

Broadchurch is een Britse misdaadserie vol met duistere mysteries en een aantal bekende gezichten. Als je een goede plottwist wel kunt waarderen, nou dan is dit je ding. Het eerste seizoen draait om de dood van de lokale jongen Danny. Op een bloedmooi strand in Dorset wordt het bebloede en vervuilde lichaam van de elfjarige jongen gevonden en de hele gemeenschap is in rep en roer. Plotsklaps het middelpunt van politieonderzoek en mediagekte, geheimen worden onthuld en niemand is onschuldig. Lukt het de detectives, gespeeld door David Tennant en Olivia Colman, om de zaak op te lossen voordat Broadchurch community door angst en wantrouwen wordt verscheurd? Hoe het seizoen afloopt vraag je? Ja, daar kom je maar op één manier achter natuurlijk. Kijken natuurlijk.

O! En mocht je nóg een reden nodig hebben om te gaan kijken: Broadchurch won meerdere awards en dat is, wat ons betreft, helemaal terecht.

Broadchurch is zonder twijfel een serie die je gezien moet hebben. Van de verhaallijn en het acteerwerk tot de indrukwekkende locatie waar het misdrijf zich afspeelt. Het laat zien hoe kwetsbaar mensen soms kunnen zijn, maar ook hoe verward en afschuwelijk ze tegen elkaar kunnen zijn. Het tackelt onderwerpen als kinderangst en wantrouwen, maar laat dit wel op een mooie en respectvolle manier zien.

The Salisbury Poisonings

The Salisbury Poisonings

Schiet je pas van je stoel als je naar waargebeurde gruwel en misdaad kijkt? Mwah, dan vindt Team Bart dat je The Salisbury Poisonings moet kijken. Het heeft alles wat een misdaadserie zo misdadig maakt: moord, vergif en de immer bad guys, Russische agenten. Sergei Kripal en zijn dochter Yulia worden ineengezakt met het schuim op de mond gevonden, wat later een moordaanslag blijkt te zijn geweest door de Russische agenten van de GROe. Een buitengewoon verhaal, waar de reactie van de lokale gemeenschap en medische autoriteiten een grote rol spelen. Klinkt al spannend, maar als je je dan even beseft dat dit dus echt gebeurd is, haal je die vingertjes niet meer voor je ogen vandaan.

 

Death in Paradise is ook nog elke maandag van te genieten en voor de gloednieuwe serie Miss Scarlet and the Duke willen we ook nog wel even gaan zitten. En ondertussen al bijna een gouwe oude: the Peaky Blinders. Need we say more? Genoeg te doen dus. Kruip voor die buis en vergeet niet af en toe die handen van je gezicht te halen.

 

Zo, allemaal op een rijtje, niet te missen.

Seizoen 2 van The Mallorca Files: Vanaf 2 februari elke dinsdag om 21:00 uur te zien

Seizoen 1 van Broadchurch: Vanaf 14 februari elke zondag om 21:00 uur te zien

The Salisbury Poisonings: Vanaf 17 februari elke woensdag om 22:00 uur te zien