Engeland, Londen27 december 2022, door Maartje

Favoriete ontbijtplekken in Londen

Engeland, Londen, 27 december 2022, door Maartje

Favoriete ontbijtplekken in Londen

Daar zit je dan, lekker in big ol' Londen. Een beetje uit kunnen slapen, want geen wekker om te werken of kinderen, katten/honden die aan je deken trekken. Ook weer niet te laat - de Theems, Buckingham Palace, Tower Bridge en alle heel erg leuke verstopte gems willen immers gezien worden. Maar first things first: waar te ontbijten en ook alvast wat van de stad zien? We reiken je op een silver platter onze favoriete ontbijtplekken in Londen aan. Veel (heel veel) eieren, toast en bacon, maar ook zoveel meer.

 

Ook voor lunch, brunch, diner, snacks en borrelmomenten ben je onder de pannen hoor, want we hebben toch een fijn lijstje Londen.

The Riding House Café

The Riding House Café

Nog steeds een favoriet waar we graag, heel graag, komen. Het ontbijtmenu is heerlijk uitgebreid en volstaat altijd. Of je nu licht of zwaar wilt ontbijten, gezond of minder gezond (buttermilk pancakes zijn niet ongezond, en anders neem je er een fantastische smoothie bij). Het lunch- en avondmenu is bovendien wonderbaarlijk in de categorie value for money: zeker voor terugkomen dus. In een notendop is The Riding House Café een verdomd knappe combinatie van hip and happening plus comfort food. En comfort food doen ze goed, want heb je ooit een kopje Hollandaise gezien op je menukaart? Nee, behalve hier dan. Op maar liefst drie locaties, zit The Riding House Café verstopt.

The Riding House Café

Greenberry

Greenberry

Het is ruim een halfuurtje lopen (en dat is niks) van Oxford Street (in drukte én toeristen vergelijkbaar met de Kalverstraat/De Dam) en het voelt alsof je Londen hebt verlaten: Primrose Hill. Niet voor niets geliefd onder zowel ware Londenaren als het gros der filmregisseurs. Nadat je naar de top van de heuvel bent gelopen en uitzicht hebt gehad over heel Londen, dwarrel je af naar Regents Park Road en word je overladen met Engelse schattigheid en heerlijkheid. Waar te ontbijten/lunchen? Bij Greenberry. Een van de weinige lunchrooms in Londen waar de rij voor de deur niet ten onrechte is. Absoluut niet missen: de vegetarische two eggs met halloumi en avo op zuurdesem. Extra shot energie nodig? Neem dan vooral nog even een wellness latte met spannende specerijen. Keus uit drie verschillende, maar wij zijn verliefd op de blue algae met rozenwater, vanille, nootmuskaat en kaneel. Wat een heerlijke koffie is dat.

Greenberry

Lekker dat ontbijt, maar nu wel toe aan een fijn restaurant? Hebben we ook een mooi lijstje voor.

Granger & Co.

Granger & Co.

Het sprookje van Notting Hill wordt gerund door een geweldige Australische chef. Deze fijne plek vind je bij Granger & Co. Neergezet door restaurateur Bill Granger in het mooiste stukje van Notting Hill (en nee, dat is niet Portobello Road). Ontbijt, lunch, avondeten – alles is lekker, maar als we moeten kiezen, is ontbijt/brunch favoriet. En somehow net even anders dan anders (ricotta hotcakes of wat dacht je van hun Fresh Aussie). Als het lukt: ga doordeweeks, zodat je niet in het weekend op de wachtlijst terecht komt. Definitely worth the wait, maar liever niet natuurlijk. Wegens groot succes ook te vinden in Chelsea Clerkenwell en King’s Cross, maar deze blijft de leukste.

Granger & Co.

Mei Mei

Mei Mei

In Borough Market, zeg de Foodhallen van Londen maar dan ouder, kun je genoeg eten om je heen vinden. Onze aandacht werd getrokken door de pastelkleuren van kopitiam (een koffiezaak die je vaak in Zuid-Oost Azië vindt). Mei Mei is opgezet door de Singaporese Elizabeth Haigh die in 2017 nog een Michelinster toegekend kreeg. Bij Mei Mei krijg je ontbijt – en ook lunch, koffie en thee – uit Singapore met eggs ‘n’ toast. Een beetje anders dan gewend, dat wel, want het zou niet Aziatisch zijn zonder kokos. Kokosjam en boter op het brood dus, en dan lekker dippen in die zachte eitjes. Een kop teh tarik erbij en je Asian-English breakfast is compleet. Grotere trek? Geen probleem, een side erbij, lekker aan de curry of Hainanese chicken rice. Mei Mei is er niet voor de extreem vroege vogels – vanaf 11:00 (sommige dagen 10:00) staan de krukken voor je klaar.

Mei Mei

26 Grains

26 Grains

26 Grains staat steevast in lijstjes met favoriete plekken in Londen, want je kunt hier goede koffie drinken, goed ontbijt eten, goed brunchen, lunchen en oh, kom ook zeker terug voor het diner. Dit is zo’n magical unicorn waar ze alles doen en belangrijker, ze het ook nog eens kunnen. Neal’s Yard is de plek waar je lekker even tot rust komt in Londen.

26 Grains

Mud

Mud

Mud is een van de eerste plekken in Tooting waar je heerlijke koffie – en ontbijt, brunch en lunch – kunt krijgen en nog steeds is de koffie er fijn, net als op deze plekken. Een fijne laid back vibe komt als een frisse wind door de zaak, misschien door de Australische invloeden die Londen af en toe een beach feel geeft. Mud is populair onder de locals en de knusse ruimte waar je overwegend bakstenen en hergebruikt hout ziet, zit dan ook snel vol. Zowel binnen als buiten. Er is namelijk ook nog een super fijne binnentuin waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de straat waar Mud zijn thuis vindt. Wat we graag eten bij Mud: alles. Klassieke eggs benny, smashed avo of heerlijk kruidige Turkse eieren, maar het allerbeste is toch wel ‘The Garden’. Het lijkt wel alsof er een vrolijke pluktuin op je bord ligt die ook nog eens gezond is. Lekker doen dus.

Mud

Bistrotheque

Bistrotheque

Af en toe mogen we onszelf ook wel goed verwennen en dus heerlijk uitpakken. En dan bedoelen we niet eens in de zoveel tijd een goede cocktail bij de brunch – niet dat we dat hier laten hoor, sterker nog, zeker hier niet –  dan willen we gewoon het hele pakket. Bij Bistrotheque. Niet te vroeg opstaan, lekker tafeltje in het industrial chique restaurant en laat het goede eten dan maar komen. Zelfs de sides worden gebracht op een echte silver platter – ja, we voelen ons net een beetje Megan. Met de prachtige houten bar, de vleugel, en vooral het vele licht worden wij hier wel rustig wakker. Brunchen wel alleen in het weekend, zo blijft die soft shell crab extra speciaal. Bistrotheque vind je in South Hackney, vlakbij het Victoria Park.

Bistrotheque

Bell's Cafe

Bell's Cafe

In Bermondsey vind je de Spa Garden, en in het typische parkcafé huist Bell’s Café. Een heerlijke plek met popping colours waar ze rechttoe rechtaan broodjes serveren. Niets geen poespas, maar gewoon wat je nodig hebt met een Brits-Mediterraanse touch. En geen wachtrijen, ook wel fijn als je net je bed uit bent. Dus strijk hier neer op het terras met een mezze en een uitzicht op het park, of neem je panini gewoon mee voor een ochtendwandeling. Heb je direct twee vliegen in een klap. Bell’s is de held die het bekende oude met het onbekende nieuwe – hoewel in het Mediterraanse gebied vast ook oud – combineert. Want ook kun je hier nog een sandwich krijgen met vissticks (lekker voor de kids, maar de nostalgie doet ons ook wel goed), maar er zijn ook gozleme en bazlama (Turkse heerlijkheden).

Bell’s Cafe