8 april 2020, door bloemelaarman

6 x de heerlijkste food films (lichte kost!)

8 april 2020, door bloemelaarman

6 x de heerlijkste food films (lichte kost!)

Lieve kijkbuiskinderen, vertel eens even, wat is er fijner dan films kijken over eten? Eten zelf natuurlijk. Dat snappen wij ook. Maar was als je die twee nou eens ging combineren? Optimaal genieten van een avond achter de buis hangen, met, uiteraard, een van deze heerlijke thuisbezorgtips. Of iets wat je zelf hebt gekookt. Wat lichte kost om de dagen door te komen: zes keer onze absolute lievelings food films.

Hundred Foot Journey

Hundred Foot Journey

In een inimini dorpje in Frankrijk is een traditioneel Frans restaurant gevestigd onder leiding van Madame Mallory. Een strenge Franse tante die de scepter zwaait over het restaurant en overduidelijk niet met zich laat sollen. Laat daar dan de Kadam familie zijn die uit India naar dit plaatsje emigreert en de Franse cultuur niet direct ‘leest’. De familie opent aan de overkant van de straat hun Indiase restaurant en dit zorgt voor voer voor de rest van de film. Voorspelbaar? Ja. Lekker wegkijken? Ja. Van de film krijg je uiteraard zin in die heerlijke kruidige geurende Indiase gerechten dus bestel op tijd de butter chicken met naan, en extra naan, bij restaurant Surya (als je in Amsterdam woont). 

Julie & Julia

Julie & Julia

Deze film is een absolute no brainer. Deze wegkijker is een verfilming van het leven van Julia Childs. Julia wordt gespeeld door Meryl, Meryl Streep voor als het niet duidelijk is, en ze is, zoals altijd, weer briljant. We dwalen af. Julia Childs dus. Julia studeerde aan Le Cordon Bleu in Parijs gedurende haar periode in Frankrijk en schreef het kookboek Mastering the Art of French Cooking. Met haar kookboek bracht zij de Franse keuken de Amerikaanse huishoudens binnen. Of de Fransen hier zo blij mee waren, Julia was op en top Amerikaans dus bij lange na niet zo verfijnd als de Fransen om hun mening maar zachtjes uit te drukken. De film dus. De film is gesplitst in twee verhaallijnen, de eerste over de beroemde chef, de tweede over Julie Powell. Julie verveelt zich de pleuris op haar werk en besluit om een blog te starten waarin zij alle recepten van Julia Childs in één jaar kookt en er uiteraard over schrijft. Verhaallijn één heeft de voorkeur tijdens de film maar de een is er niet zonder de ander. Bij deze film eet je Boeuf Bourgignon (Julia Childs klassieker), als je iets minder gifted in keuken bent kun je ook voor bruschetta (Julie Powell’s klassieker) gaan, en tijdens het kijken snap je waarom. 

No Reservations

No Reservations

Kate, gespeeld door Catherine Zeta-Jones, werkt zich het apezuur als chef-kok van een vooraanstaand restaurant in New York. Dag in dag uit staat zij in de keuken het ene prachtige gerecht na het andere te bereiden. De keuken is haar domein en hier weet ze alles. Buiten de keuken loopt haar leven minder op rolletjes. Als haar ouderloze nichtje bij haar komt wonen is het omschakelen geblazen voor Kate die geen truffel meer maar vissticks staat klaar te maken. Eerlijk is eerlijk als je de film met een boek zou vergelijken is dit een glossy magazine tussen je literatuur. Maar om van je literatuur te kunnen genieten heb je gewoon af en toe Royalty magazine nodig. Een heerlijke feelgoodmovie. Punt. Wat je erbij eet? Pancakes! 

Chef

Chef

Chef Carl Casper staat aan het roer van de beste keuken van het beste restaurant in Los Angeles. Deze chef gaat graag zijn eigen weg en komt zo nogal in de problemen oftewel geen baan voor Chef Carl Casper. De ondernemende man gaat niet bij de pakken neerzitten en vertrekt naar Miami om vanuit hier een culinaire road trip te maken met zijn nieuwe oude opgeknapte foodtruck. Deze film is waar het genre feel good movie voor staat. Heerlijk. Terwijl het ene jaloersmakende eetplaatje na de andere voor je ogen wegschiet eet jij een cuban sandwich. Google ‘cuban sandwich movie chef’ en je komt er wel. 

Burnt

Burnt

Kosten wat het kost wil deze, excuse my French, eikel van een chef de top bereiken. Hij gaat absoluut over lijken en je zou je zou kunnen voorstellen dat het in de top van de culinaire wereld het er zo aan toe gaat. Je vergeeft Adam Jones, deze terror chef, vrij veel want gespeeld door Bradley Cooper en wij zijn ook niet van steen. Adam probeert zijn leven te beteren en gaat voor de herkansing in Londen. In zijn nieuwe restaurant vind je de gepassioneerde sous chef Helene, Sienna Miller, en dat zorgt voor een voldoende sappige verhaallijn. Wat je hierbij eet? Een Michelinwaardig gerecht. Wat dat voor jou betekent is een tweede maar een half uurtje in de keuken zul je niet staan. 

Ratatouille

Ratatouille

Het liefst zou je zelf een rol willen in deze animatiefilm van Disney/Pixar. Wat is dit toch een absolute topper. In Ratatouille droomt de rat Remy over het leven als professioneel chef en probeert zo aan zijn afkomst te ontkomen. Hij is vastbesloten om zijn culinaire held Auguste Gusteau na te volgen. Door het lot beland Remy in Parijs tegelijkertijd met Linguini, het nieuwe keukenhulpje in het restaurant van Auguste Gusteau. Linguini is een excellente kanniks en weet zelfs de afwas te verprutsen. Als Linguini de kunsten van Remy ontdekt slaan zij hun handen ineen en weten de culinaire wereld te verbazen. Een en al liefde voor deze film. Wat je erbij eet moge duidelijk zijn. 

En natuurlijk alle afleveringen van Chef’s Table. Die het lijstje films net niet gehaald heeft, want serie, maar die ons toch iedere keer doet watertanden dus tóch wel op het lijstje. Ha!