Best of Limburg: alle need to know plekjes op een rij
Wanneer de natuur begint te glooien en het Hollandse vlakke groen langzaamaan overgaat in heuvels weet je: Limburg! Geen provincie riekt meer naar ‘buitenland’ -en laat dat nou precíes zijn waar we trek in hebben- dus begonnen we vol goede moed aan onze ontdekkingsmissie door Limburg. En wat we allemaal voor leuks tegen kwamen, tijdens onze reis, al afzakkend naar het zuidelijke? Een hele hoop, lees (en notuleer!) mee.
Wie niet genoeg van Limburg krijgt, doet ook voordeel aan onze kidsproof Limboland lijst. Hier staan 'kei'-goeie adressen in, stuk voor stuk adressen, spots en places to be in Limburg voor de hele familie.
In een klein dorpje, in de buurt van Maastricht, kun je een uitzonderlijke beleving op hoog niveau ervaren. Letterlijk op hoog niveau, want Brut172 zit 172 meter boven NAP. Bij binnenkomst stap je een andere wereld binnen. Eentje waar smaak, geur, beeld en geluid samenkomen. Iedere hap of slok verrast, overdondert en overrompelt.
Het gaat bij Brut om genieten en momenten sparen met elkaar. Zoals Brut172 zelf verkondigd: ‘Brut is het leven, maar dan nóg mooier’.
Op weg naar het Drielandenpunt? Neem een pitstop bij Brasserie Lodge in Vaals. Deze brasserie ademt de Limburgse gastvrijheid én gezelligheid. Op Bourgondische wijze genieten met een prachtig uitzicht, staat hier op het menu. Bij Brasserie Lodge kun je terecht voor een heerlijke koffie met verse Limburgse vlaai, een goede lunch, lekker diner of om te borrelen.
Aan het einde van een doodlopend onverhard straatje, net buiten Mechelen, ligt Hoeve Hurpesch. De eeuwenoude rijkmonumentale boerderij is omgetoverd tot vakantiewoning, omringd door tuin en weiland. In de tuin is ‘t Bakhuis te vinden. Een knus, maar ruim huisje met 2 slaapkamers, badkamer (mét gietijzeren ligbad op pootjes en inloopdouche), keuken, woonkamer en overdekt terras.
In de boerderij zit vakantiewoning Hoeve Hurpesch, geschikt tot max. 26 (!) personen. De keuken dient ook als kookstudio, waar kookworkshops gegeven worden door eigenaresse Cecile. De tuin is voorzien van Red Cedar sauna, speeltoestel en fruitbomen.
Pittoresk Valkenburg? Zeker weten van wel! Je gaat ons niet vertellen een bezoek te brengen aan Limburg zonder de gastvrijheid van Limburg te proeven. Het liefst doen we dat sinds ons laatste bezoek aan de stad bij Gasterij de Koffiemolen, waar de koffie warm geschonken wordt, zoals ze in Valkenburg en omstreken allemaal zo goed over de plek weten te vertellen. Dus op naar de oude Franse Watermolen (vandaar die naam) in hartje centrum en gewoon maar binnen wandelen. Eenmaal daar en we snappen wat de Limburgers met de plek bedoelen. Want is het nou een winkel of kunnen we neerstrijken voor die goede bak koffie, die we van te voren beloofd kregen? Te midden van brocante en een hele boel vintage om je heen, zou je bijna over de tafeltjes heen kijken. Maar ze zijn er heus en je kunt er heus aan gaan zitten om aan diezelfde tafel van hun lekkernijen te genieten. Maar kies dan wel voor onze personal favorite: het gebakhoekje. Of pik zelf iets uit van de kaart. Want we geloven niet echt dat Gasterij de Koffiemolen teleur kan stellen…
We loven de meest vakantie-eske stad van het land de pan uit. Het leukste van Maastricht? we schreven er een artikel over dat we op gezette tijden (want we mogen op gezette tijden de stad weer eens gaan verkennen – lucky us) van een update voorzien.
Pak ‘m erbij, schrijf mee, bookmark ‘m en kijk over een paar weken maar weer een keer, dan is-ie vast weer anders: Barts Best of Maastricht.
Echt niks missen in Maastricht? Want ja, er is meer. Via deze link mis je niks. Graag gedaan.
Bistrot de Liège, dat klinkt frans. En als iets Frans klinkt, dan is het ook vaak Frans. Hetzelfde voor Bistrot de Liège, middenin het bijzondere Chateau st. Gerlach. De voormalige woonvertrekken, keuken en eetkamer van Baron de Selys de Fanson zijn het decor van het restaurant. De ruimten lijken stil te hebben gestaan in het verleden en al die tijd helemaal puntgaaf bewaard gebleven, terwijl de gerechten van de chef and team on top of the world zijn. Het team kookt met ingrediënten van het eigen landgoed en uit de regio: honing van eigen bijen verwerkt in de zoetigheden van de High Tea. Van zulks. En bij mooi weer is het het Bistrot-terras welke verleidelijk ligt te lonken.
Maar er is meer, in en rondom het landgoed van Chateau st. Gerlach. Wanneer je arriveert bij het chateau en de kasteelhoeve betreedt kan je niet om Burgermeester Quicx heen. Het opvallende tentje met haar gezellige parasolletjes beschikt over een heerlijk terras in de binnenplaats. Maar zodra de Nederlandse seizoenen het niet meer toelaten is het binnen misschien nog wel knusser. Want hoe je het ook went of keert, neerzakken voor een goede kop koffie en een (doe maar groot stuk) taart ernaast is precies waar Burgermeester Quicx bekend om staat. Enne, je mag gerust blijven zitten voor de lunch hoor, want die is net zo lekker.
Mocht je niet genoeg krijgen van Chateau st. Gerlach -wij ook niet-, check dan in bij een van de bijzondere suites. Suites? Oui, oui, een uiltje knappen in het prachtige chateau klinkt als een droom, maar niet alle dromen zijn bedrog. Zo ook deze niet.
Tsja, over die glooiende Limburgse heuvels gesproken… Noem eens een betere plek om ze te bewonderen dan vanaf het terras van De Gerardushoeve. Die is er niet. Punt. Reden één om de plek binnen je roadtrip (goed idee!) door Limburg in te calculeren. Reden twee klinkt als volgt: in het restaurant (slash hotel) stuiter je zomaar ineens op hetgeen wat ‘bourgondisch’ heet. De Limburgse trots is in alles terug te proeven, van de -heerlijke, overigens- streekgerechten tot aan de Limburgse wijnen die ze er serveren (en daar ook nog eens een heleboel vakkundigs over weten te vertellen). Dikke vette Limburgse Like! En reden nummero drie? We zijn gewoon behoorlijk gecharmeerd door het jasje van Gerardushoeve; het pand. Weinig poespas, maar precies zo’n knap landelijk On-Nederlands (jaja, met kneuterige groene luikjes) wit, boerderij-esque gebouw.
Hoewel deze (was)lijst stiekem nogal kidsproof is, stelden we nóg een lijst samen voor KidsToGo.nl. Voeg ze samen, pik je favorieten eruit en je bent een hele lange (zomer-/ herfst-/ voorjaarsvakantie onder de pannen, beloofd).
En dan zijn we er nog niet! Nope. Volg deze link en lees al onze tips in de mooiste provincie van Nederland.
Waarom dit kasteel in dit lijstje staat? Ha, beelden spreken voor zich. Kasteel Vaalsbroek is werkelijk prachtig en lijkt ingenesteld te liggen tussen de Limburgse heuvels van het plaatsje Vaals. En daar, verstopt tussen die heuvels na het trotseren van de prachtige oprijlaan en een extra rondje om de fontein op de binnenplaats (mag best!) en een kleine blik op de vijver van de mega tuin, gaat de vakantiemodus spontaan aan. Je kunt er slapen, trouwen if you want, je kunt er dineren én heerlijk terrassen. Maar vakantie-gevoel? Dat is erbij inbegrepen. Het terras met het schitterende uitzicht is al een pluspunt, voeg daar de bedieningen en een lekker hapje aan toe, dan weet je dat het hier goed toeven is.
Mocht je nog zo’n plek met waanzinnig uitzicht zoeken in Limburg, maar wel eentje omringd met rust en dus die natuur tot zover je kijken kunt? Klein Zwitserland is your answer. Precies, Klein Zwitserland, in Limburg. En dat is wat het is. Tenminste, daar lijkt het op. Op het oppervlak van het terrein is het net even het Zwitserse buitenland, minus de kilometers hoge bergen, maar hé, we’re talking heuvels! Dat schetst zich uit als een prachtig wit gebouw, balkonnetjes met een zee van bloemetjes op de rand en de showstopper: een heerlijk terras met je snufferd zo turend over de heuvels, landerijen en de gulpvallei in Slenaken. En voor wie durft, laat zich er gewoon volledig in de watten leggen en kiest voor een ‘viergangen menu du Chef’ met een bijpassend wijn arrangement. Want daar weten ze wel van, in de keuken van restaurant Puur. Het restaurant van hotel Klein Zwitserland, want slapen kun je er ook, dan kun je de volgende ochtend ook nog eens ontwaken op dat met bloemen overgoten balkon en je ogen laten wennen aan het zonlicht over de vallei… De Nederlandse droom!
Als een plek de naam het Glaspaleis krijgt, dan verdient het wel de nodige aandacht, non? Wel als het in de buurt komt bij de charme en de dromerigheid welke we automatisch bij de naam krijgen. Nou, dan trekken we je toch even uit die droom. Het glaspaleis is een joekel van een gebouw in het centrum van Heerlen en eerder knap van zijn robuustheid, maar op de vijfde verdieping gaan de deuren open naar Brasserie Mijn Streek en daar is het wél jevanhet. U arriveert bij Brasserie Mijn Streek: waar ze -hoe kan het ook anders- bij voorkeur in de keuken aan de slag gaan met producten uit de eigen streek. Of er dan alleen maar asperges op je bord liggen en een vlaai als dessert uitgeserveerd wordt? Welnee! Echt niet (alleen dat)! Op de kaart vind je de heerlijkheid zelve in de vorm van taartar van run uit Margraten. Of huisgemaakte zuurvlees.
En we blijven nog even in Heerlen, want aan het uiterste randje van diezelfde stad staat een behoorlijk prachtig kasteel te staan. Joe, kijk nou even naar die foto’s! Dit kasteel heeft ons hartje wel gestolen. Zo aan het water, niet mega groot, romantisch.. och. Kasteel Terworm is naast een restaurant ook een hotel trouwens, mocht je sowieso daar naartoe willen zonder te trouwen (zo mooi is het er)… Vorstelijk is het gehele tafereel zeker! De tuin is in de Franse rococostijl en aanschuiven voor een heerlijk diner is toch ook echt een flinke aanrader. Met of zonder mooi weer. Want zodra de wolken weer te voorschijn komen en de temperatuur begint te dalen is het binnen bij Kasteel Terworm des te gezellig! Pst: mocht je in Limburg rondhangen en het gaat sneeuwen, pop hier langs. Romantische kan niet (echt niet!).
Een beetje verliefd op Limburg, dat zijn we al behoorlijk lang. Maar een oogje op een plek als dit, nee dat gevoel kende we (nog) niet eerder. Restaurant Pirandello is een parel van een ontdekking in het Limburgse Landgraaf (waar verder alleen maar het een en ander te beleven is tijdens PinkPop, sorry not sorry) en huist zich in Hotel Winselerhof. Het restaurant heeft een heleboel Italiaans op de kaart staan en dan op de meest authentieke manier out there. Oh lord die canneloni met spinazie en ricotta… En mocht je nog ergens een plekje over hebben? Go go go voor de tiramisu met kersen uit eigen boomgaard. Als je -net als ons, en let wel dit gebeurt bijnabijnabijna nooit- vergeet hoe knap het restaurant eruitziet, dan weet je: hier komen we terug. En snel. Of blijf er een nachtje over tukken om de volgende dag weer aan te schuiven. Precies, je leest het goed, slapen kan óók bij Pirandello in Hotel Winselerhof. In knappe bedjes, dat ook.
Je valt in de ene verbazing naar de ander. Kasteel Elsloo is nóg een versie van een indrukwekkend Nederlands kasteel. Of eerder een sprookjeskasteel. Picture perfect is op zijn zachtst gezegd een understatement. Sprookjesachtig, zelfs. Glas in lood vind je er in overvloed, brick walls open en bloot gelaten, zware trappen, ontelbare balkonnetjes… we raken er niet over uitgepraat. Je ogen na een lange dag touren sluiten in vorstelijke suites en ontwaken in Limburgse weelde… Hallo Kasteel Elsloo. Hotel plus restaurant (plus gewoon mega mooie locatie on it’s own) is meer dan je wilt. Heerlijke bedjes, overal en alles voelt romantisch aan zoals dat bij een kasteel hoort én verwennerij uit een hand op het hart heerlijke keuken. Jawel, aspergesoep in Limburg is écht de allerlekkerste. Wel als het aan die vanuit de keuken van Elsloo ligt.
Van een giga kasteel naar een ieniemienie (kneuterig that is) berghutje in het ‘bergdorpje’ Vijlen. Volledig verstopt tussen de bomen van het Vijlenerbos (welke, hashtag funfact, het hoogstgelegen bos van de lage lande is), komen zo nu en dan plukjes mensen het Boscafé binnen. Het is er rustig (heerlijk), het is er lief en schattig (knap!), in de winter romantisch donker en in de zomer volop in de zon op het gezellige terras en alles wat er op tafel geserveerd wordt is de wandeling naar boven meer dan waard (autoluw, vandaar die rust en de plukjes mensen). Vanwaar die naam? Bij aankomst voel je je een Hijgend Hert. Who knows, dat maken we er zelf van, wat we wel weten is dat de Limburgse vlaai en/of een speciaalbiertje(s) boven des te lekkerder smaakt.
Een beedje landelijke sfeer hier, een snufje huiskamergevoel daar, een flinke dot aan interieur en andere tierelantijntjes, et voila. Bij Loods 81 in Margraten weten ze er wel van. De voormalige aardappelloods aan de Rijksweg 81 in Margraten verdiende een tweede leven. Na een hele hoop gedroom, flinke spar sessies en gewoonweg ervoor gaan, ontstond in het jaartal 2015 hetgeen zoals we nu Loods 81 kennen. De vintage inrichting creëert een intiem huiskamergevoel, de creativiteit in de gerechten verrassen en verwennen en de traiteur toonbank zorgt voor nóg meer lekkere trek. Doen ze goed, daar in Margraten. Hop langs voor vleeswaren, salades, traiteurgerechten en buffetten bereid in eigen keuken. Of maak een uitgebreide stop met allerlei lekkers van de seizoens-afhankelijke menukaart met koffie, thee, verse sappen, belegde broodjes en (véél) meer. Wel even checken of je on the right time at the right place bent, want niet iedere dag is de keuken open voor reserveringen… Dat je het weet!
Slapen in Limburg? Dat doe je zo:
Ooit gehoord van het Nederlandse Cadier en Keer? Nee? Ach, we vertellen het een keer en je vergeet het never nooit niet meer. Maak kennis met Cadier en Keer, een vergeten dorp op steenworp afstand van Maastricht en de plek waar Landgoed Heerdeberg te vinden is. En dat landgoed is hetgeen wat Cadier en Keer zo leuk maakt. Want mensen wat is dit een prachtplek! Een buitenrestaurant welteverstaan, maar ook een slager en een buitenkeuken. En een vakantiewoning (check eentje verder hieronder voor meer). En een streekmarkt. En en en. We kunnen nog zoveel vertellen, maar in the end komt het er op neer dat Landgoed Heerdeberg altijd een goed idee is. Al is het maar om het lekkers uit de (buiten) keuken te proeven. Landgoed Heerdeberg kookt en leeft op het ritme van de seizoenen. Dat wat het landgoed biedt, vind je vers op het bord terug. Groente en kruiden geplukt uit eigen tuin, een scharrelende en wandelende beestenboel tussen alle festiviteiten door en je bent -voordat je het doorhebt- een hele middag onder de pannen.
Je zou het bijna niet geloven, maar in hetzelfde dorpje (aan de voet van het zojuist genoemde Landgoed Heerdeberg) kun je ook blijven tukken! In een lief klein huisje dat Theodorus heet, staan de bedjes voor je gespreid en liggen de versgeplukte vondsten van de fruitbomen uit (praktisch) de achteruin voor je klaar. Met het warme welkom van scharrelende Mergelland hoenderen is vakantiehuis Theodorus een aardig idyllisch plekje te noemen, eentje knap uniek zoals er maar weinige zijn. Met alles erop en eraan (inclusief keuken, kijk maar eens. De foto bewijst het!). Geen straf om er een weekend of midweek met een mannetje of 4 in zijn totaal te vertoeven, helemaal niet zelfs.
Zin in een privé vakantiewoning? En wat als je hoort dat je in een oude Brandweerkazerne kunt slapen? Precies, willen we! Al helemaal als ‘ie zo knap is zoals deze in het Limburgse (altijd gezellige) Mechelen. Een stukje van de Oude Brandweerkazerne is omgebouwd tot woningen én een behoorlijke ruimte is -volledig smullen- ingericht tot een waar vakantieparadijs. Metershoge plafonds, ramen tot aan het dito hoge dak. U snapt.
Tjongejonge, nog meer moois in Mechelen en stiekem (we zeggen het gewoon maar eerlijk) nóg mooier. In het Mechelse natuurschoon rijst van verre een houten gebouw op, jeweetwel: lodge-stijl qua buitenkant en dat niet alleen, ook van binnen hout. Hout overal. Net een vogelhuis voor grote mensen, met een warm nest (pluspunt). Goed verstopt aan het einde van een doodlopend zandweggetje. Voor de kinderen uiteraard een paradijs: met een grote speelweide, een vuurstookplaat, een trampoline en speeltoestellen. De voormalig bovenstal, nu omgetoverd tot prachtige moderne en mooie lichte leefruimte, herbergt twaalf slaapkamers en maar liefst veertien badkamers. Claim alles lekker voor jezelf of betrek -zodra alles weer kan en mag- met een gezellig clubje de boel.
Het houdt niet op, daar in Limburg. De ene na de andere prachtplek komt op onze radar terecht, nou hebben we er een neusje voor en deze roken we al van verre. Hei 15 is precies wat je hoopt dat het gaat zijn, plus een flinke dot meer. Een heerlijk vakantiehuis met raampartijen, welke een giga uitzicht over de hei presenteren. Adembenemend (nooit meer zeggen dat Nederland niet mooi is!). En voor de goede opletter, dit is de bijna de preciese locatie waar ‘zomers het terras opengaat voor Pop-up restaurant de Veldkas. Dit pop up restaurant ligt praktisch om de hoek. Even oppassen dat we hier, uit puur enthousiasme, niet gaan ratelen over Hei 15…