13 februari 2024, door Sanne Carbaat

Waar moet je op letten bij bellen en internetten in het buitenland?

13 februari 2024, door Sanne Carbaat

Waar moet je op letten bij bellen en internetten in het buitenland?

Ga je op vakantie of voor werk naar het buitenland? Dan heb je misschien al een paklijst gemaakt, zodat je niets vergeet. Maar vergeet de telefoon niet! Bellen en internetten via je telefoon gaat net wat anders dan in Nederland. Binnen de Europese Unie geldt dat er geen extra kosten verbonden zitten aan het roamen. Buiten de EU, zoals in de UK, Zwitserland, Noorwegen, Andorra, Kroatië en de andere continenten dus wel. Deze kosten kunnen snel enorm hoog oplopen en dus is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. De volgende tips gelden zowel voor normale simkaarten als voor een prepaid simkaart.

 

Blijf je binnen de EU, dan loopt het meestal wel los. Bij twijfel, of als je megaveel moet bellen of internet nodig hebt, is het handig om hier van tevoren even in te duiken.

Tip 1: Check de tarieven

Tip 1: Check de tarieven

De eerste tip is om de tarieven goed te controleren. Via de site van je provider kun je zien wat het kost om te sms’en, internetten of bellen buiten de EU. In het geval dat je wel je telefoon zoals normaal wilt blijven gebruiken, kan een bundel speciaal voor het buitenland een slimme optie zijn. Verblijf je langer in het buitenland, bijvoorbeeld omdat je daar voor een langere tijd gaat werken? Dan kan het interessant zijn om in dat land een prepaid kaart te kopen. Dan kom je minder snel voor onaangename verrassingen te staan.

Tip 2: Schakel je voicemail uit

Tip 2: Schakel je voicemail uit

De tweede tip is om je voicemail uit te zetten voordat je vertrekt voor jouw vakantie of zakenreis. Dit heeft de volgende reden: je kunt voicemailberichten binnenkrijgen. Hoewel het binnenkrijgen van deze berichten gratis is, is het afluisteren van de berichten dit vaak niet. Daarom is het slim om jouw voicemail uit te zetten, zodat mensen sneller een sms zullen sturen in plaats van de voicemail in te spreken. Een sms ontvangen is namelijk wel gratis (het versturen van een sms echter niet!). In het geval dat je nog een voicemail gebruikt he, want dat ras is ook aan het uitsterven.

Tip 3: Niet bellen, maar sms’en

Tip 3: Niet bellen, maar sms’en

De derde tip is om minder te bellen in het buitenland. Hoe je het ook wendt of keert, een sms versturen is een stuk goedkoper dan een belminuut. Daarbij is, zoals al eerder genoemd is, een sms ontvangen gratis. Daardoor kun je dus veel goedkoper een gesprek voeren met familie en vrienden in Nederland.

Tip 4: Verzend grote bestanden alleen via wifi

Tip 4: Verzend grote bestanden alleen via wifi

De vierde tip is om grote bestanden, zoals documenten, foto’s en video’s, alleen via wifi te sturen. Er zijn altijd wel plekken te vinden waar gratis wifi is, zoals in fastfoodketens, hotels, restaurants en speciale wifi cafés. Beter loop je daarheen wanneer je bestanden wilt versturen. De kosten voor (grote) bestanden liggen namelijk erg hoog, omdat er meer data voor nodig is.

Tip 5: De roaming uitzetten

Tip 5: De roaming uitzetten

De laatste tip is om de roaming uit te zetten wanneer je naar het buitenland gaat. Roaming is wanneer je telefoon verbinding maakt met een lokaal netwerk, waarna dat netwerk contact maakt met je provider. Dit kan erg hoge kosten met zich meebrengen wanneer je buiten de EU bent (of nog net te ver van de kust op een boot..). Je kunt wel een extra bundel aanschaffen, zodat je wel kunt roamen (en dus kunt blijven internetten), zonder de torenhoge kosten.