17 mei 2021, door Maartje

Een lijstje fijne/fijnere/fijnste werkplekken in Amsterdam

17 mei 2021, door Maartje

Een lijstje fijne/fijnere/fijnste werkplekken in Amsterdam

Werken of studeren is echt niet altijd leuk. Gelukkig zijn we bij Bart goed in het omdenken en verplichte nummertjes vallen eenvoudig stukken leuker te maken met de kreet: locatie, locatie, locatie. De locatie van je werkplek away van home is key - even een koffie om de hoek scoren, broodje halen voor de lunch of simpelweg binnen een minuut op het terras zitten na een dag werken. Naast de puike locaties hebben we natuurlijk ook goed gekeken naar de werkplek zelf. Hoe zitten de stoelen (en mogen we ze als-je-blieft mee naar huis nemen)? Genoeg stopcontacten? Koffie? Designtafels? Ruime en zonnige ruimtes of juist een knusse corner? Alles en meer vind je in dit rijtje fijne werkplekken in Amsterdam - je wilt nooit meer naar kantoor!

 

Je thuiskantoor kun je natuurlijk ook helemaal in de stijl van hippe werkplekken stylen en wel met deze tips.

 

Let wel - niet alle plekken zijn op het moment beschikbaar (met dat hele niet binnen zitten gedoe voor horeca), dus let daar op als je een dagje werken away van home organiseert.

Buro de Pijp

Buro de Pijp

Een work and coffee space 2.0. Dat hadden de oprichters van Buro de Pijp (in jawel, de Pijp) voor ogen. En óf dat is gelukt! Het is de huiskamer van de buurt waar je kunt werken, studeren of zelfs in een van de stoelen of banken kunt neerploffen om je boek weer eens te lezen (de roze designstoelen zijn favoriet). Er is koffie van Lot61, de inrichting is gedaan door MüllerVanTol (let op de vloerbedekking die door het Buro loopt – geïnspireerd op de Schotse ruit, maar dan hipper) en er zijn allemaal verschillende plekken om je dag door te brengen. Je boekt je working space al voor een prikkie – €4,- p/u voor een plek aan een bureau (kun je ook kopen, voor jezelf én voor je koter) en €7,- p/u voor een nisje waar je ongestoord kunt werken. Het is de bedoeling dat alles bij Buro de Pijp constant blijft veranderen en dus altijd inspireert: van de sapjes op het menu tot het meubilair en de kunst op de muur. Kun je allemaal kopen. Nu nog even via de mail, straks via de webshop. Voor je vrijmibo (of dimibo, we don’t judge) zit je midden in de Pijp. We zeiden het al: locatie, locatie, locatie.

Buro de Pijp

Fosbury & Sons

Fosbury & Sons

Jeetje pietje, wat een lekkere werkplek hebben we erbij gekregen in Amsterdam. Het voormalige ziekenhuis aan de prinsengracht (6000 m2!) is een droomwerkplek slash kantoor slash vergaderzaal voor elk persoon. Het enige wat je moet meenemen is een laptop+oplader.nl. Er is een koelkast, koffie en thee apparaat aanwezig en ook kun je in de lobby uitgebreid of snel ontbijten of lunchen, up to you. Vrijdag moet je hier al helemaal wezen, want ook bij Fosbury & Sons doen ze aan vrijmibo’s. Oh en leuk fun fact: Fosbury & Sons is 24/7 open, dus top voor de mensen die deadlines bewaren voor het allérlaatste moment.

Bij Fosbury & Sons kun je een dagpas nemen of maand memberships. Het lijkt de sportschool wel. Samen met je team is het mogelijk om werkruimtes voor een lange of korte tijd te huren. Je kunt Fosbury & Sons ook vinden in Antwerpen en Brussel.

Fosbury & Sons

Zoku

Zoku

We weten inmiddels dat long stay hotel Zoku Amsterdam (een plek waar iedereen terecht kan om te vergaderen, slapen (van een nachtje tot langere periodes) plus socializen) creatief is en met goede ideeën komt. Lees hier en hier en u snapt het. Maar even terug, want het gaat hier om werken en dat kan bij Zoku maar al te goed. De kamers zijn ruim met een open living. Je kunt je loft personaliseren door je eigen kunst uit te kiezen via de art wall. In de kamer heb je ook je eigen keuken – ben je van niks of niemand afhankelijk. Wil je liever geen geld uit geven aan een overnachting? No worries, bij Zoku kun je ook voor een dag een ruimte huren. Voor maar 60 euro zit je de hele dag goed in je privé loft. Wil je hier vaste prik van maken? Top toch, je kunt namelijk een maandelijks abonnement afsluiten. 

Zoku

 

Mindspace

Mindspace

Laptop mee, koffietje voor je neus en hop, aan de bak. Dat doe je bij Mindspace in Amsterdam. Een plek waarbij de hele mikmak aan freelancers en ZZP’ers/bedrijven/teams bijeenkomen met één doel: werken. Oké, af en toe online shoppen mag ook, vertellen we tegen niemand.

Mindspace

The Hoxton (Herengracht, centrum)

The Hoxton (Herengracht, centrum)

Het hotel is opgebouwd uit zes aaneengeschakelde grachtenpanden (drie aan het Singel en drie aan de Herengracht waar de voordeur zit, met de konten tegen elkaar dus), en de lobby waar je binnenkomt, is de plek waar je wezen wilt. Beeldschoon, dat ten eerste, maar daarnaast de plek om relaxed met de laptop aan te schuiven (aanrader: de vaak vergeten vide) voor (werk)besprekingen of andere prangende verhalen (zonder laptop). Je kunt er ook heerlijke ruimtes huren voor een brainstorm met je team. Om dan meteen een gezond en lekker ontbijt naar binnen te schuiven of om een cocktail te doen aan de bar (als beloning aan het einde van de dag). Meteen daarnaast is het restaurant – wil je ook zitten – en is perfect voor een gezonde (of niet – gezonde) lunch.

The Hoxton

Toki (Jordaan)

Toki (Jordaan)

In de Amsterdamse Jordaan, op een vergeten hoekje, huist Toki. Koffiebar, hang-out, werkplek en vrijdag-pre-borrelstek (nadruk op pre – de deuren worden op tijd gesloten door de eigenaar). Bij Toki is alles even mooi en lekker. De producten van Toki zijn onder andere koffie van het Amsterdamse Stooker en thee van de Brooklyn based Bello CQ. Kortom: voor al het goede moet je bij Toki zijn.

Toki

Coffee Concepts (Zuid, om de hoek van het Vondelpark)

Coffee Concepts (Zuid, om de hoek van het Vondelpark)

We kunnen ons zo voorstellen dat het idee achter Coffee Concepts begon met de zoektocht naar een werkplek, een ruimte waar ideeën kunnen ontstaan. En iets met koffie… Bingo! Blijkt me dat even prima samen te gaan. Voeg daar wat smaak aan toe – een simpele tafel wordt te gek met een leren kleedje en bevriende kunstenaars voor wisselend moois aan de muur werkt beter dan een behangetje. Comfortabele werkplekken, een zee van licht, wat sapjes, iets voor de lekkere trek en klaar ben je.

Coffee Concepts (Zuid en Centrum)

Monks Coffee Roasters (West)

Monks Coffee Roasters (West)

De koffieconnaisseur die Monks runt, doet niet aan linksgedraaid en rechtsmetlowfatopgeklopt. Je koffie of thee drink je wit, zwart of gefilterd. Met een brownie on the side. Zitten doe je er lekker rustig, wederom geen fuzz, aan een van de (behoorlijk vele) zitjes of aan de grote gemeenschappelijke tafel achterin de zaak.

Monks 

Vascobelo V-Bar (Zuid)

Vascobelo V-Bar (Zuid)

Vascobelo V-bar was er al even, en nu ook op de Rijnstraat. Een topplek is het voor een hele dag met de laptop aan het werk. Niet onbelangrijk: hoe zit het met de koffie? Die wordt gebrouwen op 92 graden, niet meer of minder, precies 92 graden, want zo vinden de mannen van Vascobelo hun Belgische blend het lekkerst. We kunnen ze geen ongelijk geven.

Vascobelo

Scandinavian Embassy (de Pijp)

Scandinavian Embassy (de Pijp)

Aan het Sarphatipark in de Pijp zit Scandinavian Embassy, stiekeme favoriet van iedereen die wel eens een middag uit huis werkt. Ja, je moet er in het Engels bestellen, maar verder is het er heerlijk verfrissend, net even anders en precies zoals in Stockholm of Kopenhagen.

Scandinavian Embassy

Betty Blue (Centrum/ Nieuwmarkt-buurt)

Betty Blue (Centrum/ Nieuwmarkt-buurt)

De plek is net zo gezellig als de naam klinkt, probeer maar: Betty Blue. Een mooie, lichte ruimte, opgefleurd met een veeg neon en een klodder kleur hier en daar. ‘Betty Blue is cake, koffie en sweet stuff‘, zeggen ze zelf. Een inspirerende plek om te werken, een gezellige stek voor meetings en nieuwe favoriet voor onze drukke laptop-middagen. Zeker als het regent (…). Op naar Betty dus. En de Nieuwmarkt zit om de hoek voor je vrijmibo.

Betty Blue

De Werkplaats, Volkshotel (Oost)

De Werkplaats, Volkshotel (Oost)

In een grote open ruimte staan lange houten tafels met stopcontacten in het midden van de tafel (handig als je telefoon of laptop bijna leeg is). Door de grote ramen komt er veel licht naar binnen en overal staan groene planten. De leukste plekken zijn aan de hoge tafels bij het raam, waar je lekker naar buiten kunt turen terwijl je wegtikt op je laptop. Ook fijn: de Werkplaats is al vanaf zeven uur ’s ochtends geopend. Ideaal voor vroege vogels.

De Werkplaats, Volkshotel

 

"

Een nachtje erachteraan plakken? Lees hier meer over het Volkshotel.

"

Kanarieclub (West)

Kanarieclub (West)

Een stevige sessie met de laptop – komt wel goed bij de Kanarieclub. Wat heet: ze hebben er zelfs een lange laptoptafel voor ingericht die voor de verandering nu eens niet ongemakkelijk, maar écht comfortabel is. Hulde. Verder zijn de zitjes aan de zijkant van de zaal perfect voor een bespreking of wat, hoewel je ook altijd nog de Foodhallen in kunt rollen.

Kanarieclub

 

Koffiebar Idéfix (Centrum West)

Koffiebar Idéfix (Centrum West)

Een koffiebar, in Amsterdam, maar eentje die weer eens even wat ánders is dan al die koffiebarretjes die we al kennen: Koffiebar Idéfix. Het idee achter Idéfix: alles waar je wakker van wordt combineren op één plek. Een plek om inspiratie op te doen in het Koffiebar Idéfix ideeënkabinet, om ideeën uit te wisselen of om, gelukkig, gewoon een kop koffie te drinken. Daarnaast kun je een werkplek huren of een een van de Idéfix programma’s volgen.

Koffiebar Idéfix

 

Kessens (Rozengracht, West)

Kessens (Rozengracht, West)

Kessens is licht, wit en fris en – bonuspunten – serveert de hele dag ontbijt. Lekker simpel. Pain au chocolat bijvoorbeeld, altijd goed, zeker ook bij Kessens, maar ze hebben ook andere klassiekers (croissants, yoghurt met granola, etc.). Voor de werkplek is het prettig om naar achteren te lopen en aan de grote tafel plaats te nemen onder het dakraam, zodat je ook voldoende licht hebt. Bij Kessens is de bediening altijd vriendelijk en het kleins bij de koffie niet te versmaden.

Kessens

Stroom (de Pijp)

Stroom (de Pijp)

Geen gelul aan de Ferdinand Bolstraat 151. Wel razendsnelle topservice, hele lekkere goed belegde broodjes, rappe wifi, old school houten schoolstoeltjes en tafels. Niks meer aan doen.

Stroom

CT Coffee and Coconuts (de Pijp)

CT Coffee and Coconuts (de Pijp)

Een inkopper, maar zeker niet één die in deze werkplekkenlijst mag ontbreken, in geen geval. De zaak is enorm en een rustig plekje vinden is niet al te moeilijk. Jezelf in een zitzak nestelen, een van de lekkere originele lunchgerechten en huislimonade (of koffie, of sappen, of thee, of álles op de kaart) binnen handbereik.

CT Coffee and Coconuts

Bocca (Centrum)

Bocca (Centrum)

Wellicht de allernaaste koffiezaak van de stad, megasupercentraal in de Kerkstraat en toch door veel mensen vaak niet gevonden. En dat is lekker, want dan is er tenminste nog plek aan één van de hoge tafels achter de koffiebar. De koffie is van eigen branderij en die is om door een ringetje te halen.

Bocca

 

Café DS @ De School (Nieuw West)

Café DS @ De School (Nieuw West)

What’s in a name. Bovendien kun je bij het low profile (lees: lekker toegankelijk, no fuzz, heerlijk) café DS van De School je laptopsessie afwisselen met een potje gymmen en ’s avonds dineren bij Restaurant DS. Lees meer:

De School

 

White Label Coffee (Baarsjes)

White Label Coffee (Baarsjes)

All the way aan de Jan Evertsenstraat is White Label Coffee een klein en rustig eiland in de drukke Baarsjes. Vinden we leuk. Ook leuk is de kwaliteit van de koffie en de vriendelijke service die je lekker links laat liggen als je dat wilt (lees: uitstraalt) en je op je wenken bedient als dat je wens is.

White Label Coffee

 

De Huiskamer van Rembrandt (Nieuw West)

De Huiskamer van Rembrandt (Nieuw West)

Toegegeven, je de hele dag achter je laptop verschuilen is niet perse het idee achter de Huiskamer van Rembrandt. Liever lees je dat dossier nog eens goed door, of een boek, of praat je bij. Ook dat is werk, non?

De Huiskamer van Rembrandt

Cloud Art & Coffee (Jordaan)

Cloud Art & Coffee (Jordaan)

Je kunt er niet voorbij fietsen zonder de ZZP’er aan het raam uitkijkend op de Prinsengracht aan te staren. Die zitten daar niet voor niks: de galerie-slash-koffie-zaak is perfect voor een rustig werkuur. Niet verder vertellen – het is niet de bedoeling dat het ineens storm gaat lopen.

Cloud Art & Coffee

Yusu (Oost)

Yusu (Oost)

Om de hoek bij het AMFI vinden we Yusu een heerlijke koffiezaak waar iedereen welkom is. Een interieur dat je niet afleidt, je inspireert en waar je met een rustig gevoel weer zo aan de slag kunt nadat je hebt genoten van een lekker Surinaams pasteitje. En een van de lekkerste koffies van Amsterdam op je werkplek – komt de efficiëntie zeker ten goede.

Yusu

Pllek (Noord)

Pllek (Noord)

De moeite van het pontje pakken waard: bij Pllek zit je vooral op mindere dagen rustig een stuk in de dag te tikken en vooral op de slechtste dagen van het jaar, weer-wise, vinden we het er het allerleukst. Regen op de containers, haardvuur aan en het uitzicht op de stad Amsterdam als dankbaar naar-buiten-staaronderwerp.

Pllek

Locals Coffee

Locals Coffee

Allereerst is dit gewoon een heel erg fijne stek. En een fotogenieke, dat ook. Dat vinden niet alleen wij: in de korte tijd dat Locals Coffee open is, is het een van de meest geliefde plekjes van de Amsterdamse Pijp geworden. terecht ook hoor: het rustige sfeertje (de zaak heeft ergens iets weg van Morgan & Mees, ook nog steeds een onvervalste favoriet voor de overdag-meeting met een bakkie), de gouden bar, de fijne drankjes – zeker niet alleen koffie – en de lekkere ongecompliceerde gerechten. Dat zal ook komen door de verschillende hoekjes, trekt zo lekker terug met een koffie en laptop.

Locals 

Public Space

Public Space

Sinds ons eerste bezoek hebben we het nieuwe Public Space pal achter Adam Toren in Amsterdam Noord tot onze vaste wekelijkse werkplek gebombardeerd. Wat een fijne vibe, fijne mensen, prachtig lokaal, heerlijk eten én goede koffie. Wat ons betreft een van de fijnste werkplekken. Toch wel.

Public Space