Nederland, Amsterdam17 oktober 2023, door Maartje

Een lijstje fijne/fijnere/fijnste werkplekken in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 17 oktober 2023, door Maartje

Een lijstje fijne/fijnere/fijnste werkplekken in Amsterdam

Werken of studeren is echt niet altijd leuk. Gelukkig zijn we bij Barts Boekje goed in het omdenken en verplichte nummertjes vallen eenvoudig stukken leuker te maken met de kreet: locatie, locatie, locatie. De locatie van je werkplek away from home is key - even een koffie om de hoek scoren, broodje halen voor de lunch of simpelweg binnen een minuut op het terras zitten na een dag werken. Naast de puike locaties hebben we natuurlijk ook goed gekeken naar de werkplek zelf. Hoe zitten de stoelen (en mogen we ze als-je-blieft mee naar huis nemen)? Genoeg stopcontacten? Koffie? Designtafels? Ruime en zonnige ruimtes of juist een knusse corner? Alles en meer vind je in dit rijtje fijne werkplekken in Amsterdam - je wilt nooit meer naar kantoor!

The Office Club

The Office Club

We zullen er maar meteen heel eerlijk over zijn: de kracht van een goede werkplek, zit ‘m voor een groot deel in de locatie. De omgeving. Want ieder werkend hoofd heeft ook rust nodig, en die stappen mogen tijdens een dag tikken op je computer echt gemaakt worden. Bovendien helpt een inspirerende omgeving tijdens de pauze echt, én is het fijn om tijdens dat rondje meteen langs een aantal van de beste take outs van Amsterdam te kunnen. Nog los van het after work drankje met je mede uit-huis-werkers. In comes The Office Club Amsterdam, een co-working space in de leukste postcode van de stad, aan de Herengracht, in hartje stad, tegen de Jordaan aan, om de hoek van de Haarlemmerstraat. Ha! Alles wat je zoekt in een werkplek. En dan ben je nog niet eens binnen geweest… Spoiler: ook binnen gaat alles goed! Fijne ruime bureau’s, gezellige mede-huurders, een prettig huurcontract en gewoon hele fijne contacten zodat dat ZZP’en ineens toch met een soort va collega’s gebeurt. Win-win!  The Office Club

Café Celia (in het Kimpton de Witt Hotel)

Café Celia (in het Kimpton de Witt Hotel)

De hort op met je laptop ! We tippen hier een hele fijne, nieuwe en mooie plek: Café Celia van het Kimpton de Witt Hotel op de Nieuwezijds Voorburgwal in hartje Mokum. Gewoon binnenlopen, niet betalen per uur, maar lekker zitten, kop koffie bestellen bij de vriendelijke bediening en gas op die lolly.

Makkelijkste manier om binnen te komen is via de hotellobby en dan loop je zo door naar achter naar Café Celia. Door het megagrote dakraam waaruit allemaal planten naar beneden groeien is het er licht en ruimtelijk en helemaal niet alsof je middenin een groot pand zit, maar meer ergens buiten in het groen. Er zijn verschillende zitjes: je kunt op de marineblauwe bank in het midden je kantoor maken, aan de hoge tafels (die zijn ook perfect voor meetings) of lekker aan de zijkant jezelf wegstoppen aan één van de lage tafels. Bij iedere tafel is ook minimaal één stopcontact en bij sommigen zelfs meer, dus een lege batterij gaat je hier niet gebeuren.

Venu Amsterdam (Jordaan)

Venu Amsterdam (Jordaan)

Let’s begin bij het begin, want dit behoeft uitleg. Venu zit in de heerlijke Haarlemmerstraat. Het kleine pandje lijkt knus en krap, maar niets is minder waar. Achter de vrij smalle ingang huist een enorme ruimte waar je heerlijk kan neerploffen voor wat productieve werkuurtjes. Door naar het concept, die werkt als volgt: Venu is een co-work space en daarbij kun je een reservering maken voor het aantal uren dat je er wilt werken. Daarnaast is de ruimte van alle gemakken voorzien om je heerlijk te laten werken. Een getrainde barista die de lekkerste koffies voor je zet, knetterverse snacks en pastries, fijne lunch en een heerlijke lichte ruimte en inspirerend interieur.

Venu

The Hoxton (Centrum)

The Hoxton (Centrum)

Het hotel is opgebouwd uit zes aaneengeschakelde grachtenpanden (drie aan het Singel en drie aan de Herengracht waar de voordeur zit, met de konten tegen elkaar dus), en de lobby waar je binnenkomt, dat is de plek waar je wezen wilt. Beeldschoon, dat ten eerste, maar daarnaast de plek om relaxed met de laptop aan te schuiven (aanrader: de vaak vergeten vide) voor (werk)besprekingen of andere prangende verhalen (zonder laptop). Je kunt er ook heerlijke ruimtes huren voor een brainstorm met je team. Om dan meteen een gezond en lekker ontbijt naar binnen te schuiven of om een cocktail te doen aan de bar (als beloning aan het einde van de dag). Meteen daarnaast is het restaurant – wil je ook zitten – en is perfect voor een gezonde (of niet gezonde) lunch.

The Hoxton

Fosbury & Sons (Centrum)

Fosbury & Sons (Centrum)

Jeetje pietje, wat een lekkere werkplek hebben we erbij gekregen in Amsterdam. Het voormalige ziekenhuis aan de prinsengracht (6000 m2!) is een droomwerkplek slash kantoor slash vergaderzaal voor elk persoon. Het enige wat je moet meenemen is een laptop+oplader.nl. Er is een koelkast, koffie- en thee apparaat aanwezig en ook kun je in de lobby uitgebreid of snel ontbijten of lunchen, up to you. Vrijdag moet je hier al helemaal wezen, want ook bij Fosbury & Sons doen ze aan vrijmibo’s. Oh en leuk fun fact: Fosbury & Sons is 24/7 open, dus top voor de mensen die deadlines bewaren voor het állerlaatste moment.

Fosbury & Sons

Zoku (Weesperbuurt)

Zoku (Weesperbuurt)

We weten inmiddels dat long stay hotel Zoku Amsterdam (een plek waar iedereen terecht kan om te vergaderen, slapen, socializen (van een nachtje tot langere periodes) creatief is en met goede ideeën komt. Lees hier en hier en u snapt het. Maar even terug, want het gaat hier om werken en dat kan bij Zoku maar al te goed. De kamers zijn ruim met een open living. Je kunt je loft personaliseren door je eigen kunst uit te kiezen via de art wall. In de kamer heb je ook je eigen keuken – ben je van niks of niemand afhankelijk. Wil je liever geen geld uitgeven aan een overnachting? No worries, bij Zoku kun je ook voor een dag een ruimte huren. Wil je hier vaste prik van maken? Dat is top, je kunt namelijk een maandelijks abonnement afsluiten. 

Zoku

 

Mindspace (Jordaan)

Mindspace (Jordaan)

Laptop mee, koffietje voor je neus en hop, aan de bak. Dat doe je bij Mindspace in Amsterdam. Een plek waarbij de hele mikmak aan freelancers en ZZP’ers/bedrijven/teams bijeenkomen met één doel: werken. Oké, af en toe online shoppen mag ook, vertellen we niemand.

Mindspace

House of Watt, Oost

House of Watt, Oost

De (werkgerelateerde) ontmoetingsplekken poppen uit de grond en zo ook House of Watt, naar eigen zeggen dé hipste ontmoetingsplek in Amsterdam Oost. Het idee: een hotspot waar te flexwerken valt, te vergaderen, te borrelen en waar het kroost kan gaan spelen, dat alles aan de James Wattstraat in Amsterdam.

 

House of Watt

Vessel, Houthavens

Vessel, Houthavens

Bij Vessel in Houthavens kom je sowieso tot rust tijdens je dagje werken. Je kijkt hier namelijk uit over het IJ. Voor de vroege vogels is deze plek een droom: je kunt hier namelijk al vanaf 7.00 uur ‘s ochtends terecht. Op het menu staan gerechten gemaakt met veel lokale producten. Even een break nodig? Dan doe je even een korte wandeling langs het IJ. En na het nodige werk kun je hier nog even blijven hangen voor een cocktail of ander afzakkertje. Sounds good, non?

Vessel

Buro de Pijp (De Pijp)

Buro de Pijp (De Pijp)

Een work and coffee space 2.0. Dat hadden de oprichters van Buro de Pijp (in jawel, de Pijp) voor ogen. En óf dat is gelukt! Het is de huiskamer van de buurt waar je kunt werken, studeren of zelfs in een van de stoelen of banken kunt neerploffen om je boek weer eens te lezen (de roze designstoelen zijn favoriet). Er is koffie van Lot61, de inrichting is gedaan door MüllerVanTol (let op de vloerbedekking die door het Buro loopt – geïnspireerd door de Schotse ruit, maar dan hipper) en er zijn allemaal verschillende plekken om je dag door te brengen. Je boekt je working space al voor een prikkie – €4,- p/u voor een plek aan een bureau (kun je ook kopen, voor jezelf én voor je koter) en €7,- p/u voor een nisje waar je ongestoord kunt werken. Het is de bedoeling dat alles bij Buro de Pijp constant blijft veranderen en dus altijd inspireert: van de sapjes op het menu tot het meubilair en de kunst op de muur. Kun je allemaal kopen. Nu nog even via de mail, straks via de webshop. Voor je vrijmibo (of dimibo, we don’t judge) zit je midden in de Pijp. We zeiden het al: locatie, locatie, locatie.

Buro de Pijp

Toki (Jordaan)

Toki (Jordaan)

In de Amsterdamse Jordaan, in een vergeten hoekje, huist Toki. Koffiebar, hang-out, werkplek en vrijdag-pre-borrelstek (nadruk op pre – de deuren worden op tijd gesloten door de eigenaar). Bij Toki is alles even mooi en lekker. De producten van Toki zijn onder andere koffie van het Amsterdamse Stooker en thee van de Brooklyn based Bello CQ. Kortom: voor al het goede moet je bij Toki zijn.

Toki

Wild & The Moon (De Pijp)

Wild & The Moon (De Pijp)

In de Amsterdamse Pijp, aan de van Woustraat 138, zit Wild & the Moon. Een fijne healthy hang-out (die al kunt kennen van hun locaties in Parijs), ontbijt of lunchplek waar je ook gerust even je laptop kunt openklappen. Kom je langs? Bestel dan vooral een lekkere juice, shot of bowl en je hebt meteen de garantie op een goede focus voor de werkdag. Oh en leuk detail: alles is plant-based en gehuld in een prachtig mooi jasje dat er niet alleen knap uitziet maar ook daadwerkelijk fingerlicking good is.

Wild & The Moon

Coffee Concepts (Zuid, om de hoek van het Vondelpark)

Coffee Concepts (Zuid, om de hoek van het Vondelpark)

We kunnen ons zo voorstellen dat het idee achter Coffee Concepts begon met de zoektocht naar een werkplek, een ruimte waar ideeën kunnen ontstaan. En iets met koffie… Bingo! Blijkt me dat even prima samen te gaan. Voeg daar wat smaak aan toe – een simpele tafel wordt te gek met een leren kleedje en bevriende kunstenaars voor wisselend moois aan de muur werkt beter dan een behangetje. Comfortabele werkplekken, een zee van licht, wat sapjes, iets voor de lekkere trek en klaar ben je.

Coffee Concepts (Zuid en Centrum)

Yellow House (Houthavens)

Yellow House (Houthavens)

Je kent Yellow House misschien meer van het clubben. En speaking about lekker doortrekken, hier ben je helemaal aan het juiste adres. Van ontbijt, tot werklunch, tot drankjes tot dansen. De sfeer is super en vooral in de zomer is dit een grote favoriet wanneer je even niet vanuit huis wil werken. Graag gedaan.

Yellow House

Monks Coffee Roasters (West)

Monks Coffee Roasters (West)

De koffieconnaisseur die Monks runt, doet niet aan linksgedraaid en rechtsmetlowfatopgeklopt. Je koffie of thee drink je wit, zwart of gefilterd. Met een brownie on the side. Zitten doe je er lekker rustig, wederom geen fuzz, aan een van de (behoorlijk vele) zitjes of aan de grote gemeenschappelijke tafel achterin de zaak.

Monks 

Vascobelo V-Bar (Zuid)

Vascobelo V-Bar (Zuid)

Vascobelo V-bar was er al even, en nu ook aan de Rijnstraat. Een topplek is het voor een hele dag met de laptop aan het werk. Niet onbelangrijk: hoe zit het met de koffie? Die wordt gebrouwen op 92 graden, niet meer of minder, precies 92 graden, want zo vinden de mannen van Vascobelo hun Belgische blend het lekkerst. We kunnen ze geen ongelijk geven.

Vascobelo

Scandinavian Embassy (de Pijp)

Scandinavian Embassy (de Pijp)

Aan het Sarphatipark in de Pijp zit Scandinavian Embassy, stiekeme favoriet van iedereen die wel eens een middag uit huis werkt. Ja, je moet er in het Engels bestellen, maar verder is het er heerlijk verfrissend, net even anders en precies zoals in Stockholm of Kopenhagen. Oh, en als je er bent is het eigenlijk verplicht om een cinnamon bun te bestellen. Doe nou maar, alstublieft.

Scandinavian Embassy

Karavaan, Coffee Room en Anne&Max (Oud-West)

Karavaan, Coffee Room en Anne&Max (Oud-West)

Deze drie zitten op koprol afstand van elkaar, dus er heeft er altijd wel eentje plek. Karavaan is niet alleen een heel gezellig restaurant, maar ook een plek waar je vanaf het ontbijt terecht kunt. Er is hier genoeg ruimte en fijne sfeer om een paar uur je laptop open te klappen of een meeting te doen. Om de hoek zit Coffee Room, deze plek is populair onder flexwerkers en studenten. Zorg dus dat je er op tijd bent. Hier zijn een aantal tafels waar je met de laptop kunt werken en het menu is top. Prima vertoeven, u snapt. Tegenover de Hallen zit Anne&Max, al hebben ze meerdere locaties in de stad. Try them all, zullen we zeggen. Deze keten stelt nooit teleur en heeft genoeg lekkers op de kaart staan om je tijdens het harde werk even te belonen.

Karavaan, Coffee Room en Anne&Max

De Werkplaats, Volkshotel (Oost)

De Werkplaats, Volkshotel (Oost)

In een grote open ruimte staan lange houten tafels met stopcontacten in het midden van de tafel (handig als je telefoon of laptop bijna leeg is). Door de grote ramen komt er veel licht naar binnen en overal staan groene planten. De leukste plekken zijn aan de hoge tafels bij het raam, waar je lekker naar buiten kunt turen terwijl je wegtikt op je laptop. Ook fijn: de Werkplaats is al vanaf zeven uur ’s ochtends geopend. Ideaal voor vroege vogels.

De Werkplaats, Volkshotel

 

Kanarieclub (West)

Kanarieclub (West)

Een stevige sessie met de laptop – komt wel goed bij de Kanarieclub. Wat heet: ze hebben er zelfs een lange laptoptafel voor ingericht die voor de verandering nu eens niet ongemakkelijk, maar écht comfortabel is. Hulde. Verder zijn de zitjes aan de zijkant van de zaal perfect voor een bespreking of wat, hoewel je ook altijd nog de Foodhallen in kunt rollen.

Kanarieclub

 

Morgan & Mees (Oud-West)

Morgan & Mees (Oud-West)

Nog niet zo lang geleden was het prachtpand om de hoek van het Hugo de Grootplein (waar je o.a. Hugo’s, van de eigenaren van Americano Bar & Kitchen vindt) een sportschool-plus. Doodzonde eerlijk gezegd, die zwetende lijven op een dergelijke locatie (but that’s me) en gelukkig dachten meer mensen er zo over. Dus opende hotel en restaurant Morgan & Mees. Geen poespas maar klassieke Franse eenvoud wat de klok slaat (kijk alleen al even op de Pinterest-pagina van de club, topinspiratie), met een tikkie Amerikaanse bar-stijl en een flinke dot Amsterdamse nuchterheid. Wat ook geldt voor het menu: oesters, burgers, Noordzeevis, een zwartpootkippetje en chocolademousse. Niet in de minste plaats een van de beste Amsterdamse plekken voor een (zakelijke) lunch, goMorgan & Mees

 

Stroom (de Pijp)

Stroom (de Pijp)

Geen gelul aan de Ferdinand Bolstraat 151. Wel razendsnelle topservice, hele lekkere goed belegde broodjes, rappe wifi, old school houten schoolstoeltjes en tafels. Niks meer aan doen.

Stroom

CT Coffee and Coconuts (de Pijp)

CT Coffee and Coconuts (de Pijp)

Een inkopper, maar zeker niet een die in deze werkplekkenlijst mag ontbreken, in geen geval. De zaak is enorm en een rustig plekje vinden is niet al te moeilijk. Jezelf in een zitzak nestelen, een van de lekkere originele lunchgerechten en huislimonade (of koffie, of sappen, of thee, of álles op de kaart) binnen handbereik.

CT Coffee and Coconuts

Bocca (Centrum)

Bocca (Centrum)

Wellicht de allernaaste koffiezaak van de stad, megasupercentraal in de Kerkstraat en toch door veel mensen vaak niet gevonden. En dat is lekker, want dan is er tenminste nog plek aan een van de hoge tafels achter de koffiebar. De koffie is van eigen branderij en die is om door een ringetje te halen.

Bocca

 

Café DS @ De School (Nieuw West)

Café DS @ De School (Nieuw West)

What’s in a name. Bovendien kun je bij het low profile (lees: lekker toegankelijk, no fuzz, heerlijk) café DS van De School je laptopsessie afwisselen met een potje gymmen en ‘s avonds dineren bij Restaurant DS. Lees meer:

De School

 

White Label Coffee (Baarsjes)

White Label Coffee (Baarsjes)

All the way aan de Jan Evertsenstraat is White Label Coffee een klein en rustig eiland in de drukke Baarsjes. Vinden we leuk. Ook leuk is de kwaliteit van de koffie en de vriendelijke service die je lekker links laat liggen als je dat wilt (lees: uitstraalt) en je op je wenken bedient als dat je wens is.

White Label Coffee

 

Cloud Art & Coffee (Jordaan)

Cloud Art & Coffee (Jordaan)

Je kunt er niet voorbij fietsen zonder de ZZP’er aan het raam uitkijkend op de Prinsengracht aan te staren. Die zitten daar niet voor niks: de galerie-slash-koffie-zaak is perfect voor een rustig werkuur. Niet verder vertellen – het is niet de bedoeling dat het ineens storm gaat lopen.

Cloud Art & Coffee

Yusu (Oost)

Yusu (Oost)

Om de hoek bij het AMFI vinden we Yusu, een heerlijke koffiezaak waar iedereen welkom is. Een interieur dat je niet afleidt, je inspireert en waar je met een rustig gevoel weer zo aan de slag kunt nadat je hebt genoten van een lekker Surinaams pasteitje. En een van de lekkerste koffies van Amsterdam op je werkplek – komt de efficiëntie zeker ten goede.

Yusu

Pllek (Noord)

Pllek (Noord)

De moeite van het pontje pakken waard: bij Pllek zit je vooral op mindere dagen rustig een stuk in de dag te tikken en vooral op de slechtste dagen van het jaar, weer-wise, vinden we het er het allerleukst. Regen op de containers, haardvuur aan en het uitzicht op de stad Amsterdam als dankbaar naar-buiten-staaronderwerp.

Pllek

Locals Coffee (de Pijp)

Locals Coffee (de Pijp)

Allereerst is dit gewoon een heel erg fijne stek. En een fotogenieke, dat ook. Dat vinden niet alleen wij: in de korte tijd dat Locals Coffee open is, is het een van de meest geliefde plekjes van de Amsterdamse Pijp geworden. Terecht ook hoor: het rustige sfeertje (de zaak heeft ergens iets weg van Morgan & Mees, ook nog steeds een onvervalste favoriet voor de overdag-meeting met een bakkie), de gouden bar, de fijne drankjes – zeker niet alleen koffie – en de lekkere ongecompliceerde gerechten. Dat zal ook komen door de verschillende hoekjes, trekt zo lekker terug met een koffie en laptop.

Locals 

Public Space (Noord)

Public Space (Noord)

Sinds ons eerste bezoek hebben we het nieuwe Public Space pal achter de Adam Toren in Amsterdam-Noord tot onze vaste wekelijkse werkplek gebombardeerd. Wat een fijne vibe, fijne mensen, prachtig lokaal, heerlijk eten én goede koffie. Wat ons betreft een van de fijnste werkplekken. Toch wel.

Public Space