Barts Best of: Curaçao: de restaurants, bars, stranden en things to do

Barts Best of: Curaçao: de restaurants, bars, stranden en things to do

Curaçao, you hate or you love it. Hate? Hate? Nouja, er zijn dus mensen die beweren dat ze het vakantie-eiland maar zozo vinden vanwege de grote hoeveelheid Nederlanders. Tsja. Dat krijg je hè, als je naar een Nederlands eiland gaat. Laten we wel wezen: wij behoren absoluut tot de LOVE-groep. Het eiland is een groot cadeau.

Prachtige stranden, iedereen die je verstaat, heerlijk eten en, belangrijk, helemaal niemand die zich ooit sappel maakt om iets. We komen graag en niet zelden. Waar je wezen moet? Weten we!

Het is ongeveer tien uur vliegen naar Curaçao. Geen korte zit, maar door het tijdsverschil (het is 5 of 6 uur eerder daar) verlies je niet al teveel vakantietijd. Betalen doe je er met Antilliaanse gulden (NAF), en de Amerikaanse dollar (USD). Met Euro’s kan het vaak ook, maar je bent wel onvoordeliger uit.

Wil je nu echt alle alle álle tips? Schap dan voor een klein bedrag ons Curacao eboek (inclusief handige plattegrond) aan. Hier vind je hem.

Overnachten: Kas di Laman, Otrobanda

Overnachten: Kas di Laman, Otrobanda

Het is met dank aan ons verblijf bij het sympathieke Kas di Laman dat we een accommodatie in Willemstad tegenwoordig verkiezen boven een verblijf aan het strand, when life gives us Curaçao. Dat wil wat zeggen. Toch is het zo: via een onopvallende poort aan een doorgaande weg in de wijk Otrobanda, kom je in een klein oord dat ons doet denken aan Melrose Place. Poort achter je dichttrekken en je bent thuis, waarbij buurten (en borrelen) met de buren kan, maar nooit hoeft. Binnen die poort vind je verschillende appartementen: op de begane grond rond het (kleine) zwembad, verschillende terrasjes (sommige gemeenschappelijk, s0mmige horen bij de appartementen) en een trap omhoog vind je er nog een aantal. Groot voordeel, zeker met kids: eenmaal binnen kunnen ze precies niks verkeerd doen. Ah, vakantie.

De kleurrijke appartementen zijn gezellig en precies dat wat je nodig hebt op vakantie: goede bedden, een praktische badkamer, een knusse living en een goed uitgeruste keuken.

Al is de locatie de grootste pre: in drie minuten loop je naar Kura Hulanda, een Europees aandoend plein met de beste horeca en tal van winkels. Of steek de straat over naar Maira’s Kitchen, een goed restaurant waar je in de beschutte binnentuin de hele dag super kunt tafelen (ja, ook voor het ontbijt, al vroeg).

Hoogstraat 26-39, Curaçao
kasdilamancuracao.com

Overnachten: Jan Sofat Lux

Overnachten: Jan Sofat Lux

Mogen we heel even uw onverdeelde aandacht voor de ongelooflijke relaxedness van de appartementen van Jan Sofat Lux, te boeken via By June? De luxe – vandaar dat woord ‘Lux’ in de naam, aha – appartementen bevinden zich binnen een beveiligde, afgesloten community met verschillen (prachtige!) huizen en appartementen die voornamelijk worden bewoont door particulieren. Op vakantie tussen de locals it is. De appartementen van Jan Sofat Lux bevinden zich meteen aan de voorzijde van de community; handig wel. Je parkeert er voor de deur (maar uit het zicht), en dan ben je thuis. Althans, dat zouden we willen. De appartementen zijn groot, schoon, fris en gewoon ontzettend mooi. En, ook zo lekker (dat zouden we thuis ook graag willen, thank you very much): alles is zo goed als nieuw en werkt als een trein. De bedden zijn overheerlijk, de airco is geruisloos en precies goed (er is veel verschil in airco’s kunnen we je vertellen, en bij Jan Sofat hebben ze de goeie) en heb je kids mee, dan staat er hoge stoelen, potjes, bedjes en wat niet meer klaar. Aan de details is ook gedacht: zo hangt er op de koelkast een kaartje van de lokale bezorgservice. Handig much.

Genoeg over het binnenwerk van Jan Sofat Lux: naar buiten willen we! Daar is het nieuws wellicht nog beter: zelden zagen we een toffer zwembad. Tof? Ja! Het zwembad is een soort riviertje dat eindigt in een normaal zwembad, met fontein, watervalletje, zitjes en hoogteverschillen. Dat is mooi voor ons om naar te kijken, en om in te chillen met een boek, en (mega) leuk voor de kids om in te klimmen en te klauteren – úren zoet zijn ze. En dan hebben we het nog niet eens over de locatie gehad, want locatie is key, dat weet iedereen. Die is in de luwte (lekker!) en op slechts 10 minuten rijden van ons favoriete gezelligste strand van Curaçao: Jan Thiel. Zo, tel uit je winst. op naar Jan Sofat (tip: combineer Jan Sofat met Kas di Laman en heb het beste van beide werelden: stad en rust).

Jan Sofat Lux 

Overnachten: Jan Kok Lodges

Overnachten: Jan Kok Lodges

Jan Kok Lodges, je zult het zien, fungeert als een groene (zo groen!) oase op het hier en daar droge (want zon all year long) eiland. Poort door, auto uit, poort dicht en je weet: dit wordt een relaxte vakantie. Het kleine vakantieparadijs bivakkeert namelijk zo ongeveer in het midden van het eiland. Fijn centraal dus.

Logeren doe je er in één van de studio’s of huisjes op het terrein. Er zijn er in totaal negen: zes appartementen en drie studio’s, allemaal met eigen veranda en kek uitzicht. Het leukste van het hele spul is dat alle huisjes eigenhandig werden verbouwd door de Nederlandse eigenaren van Jan Kok Lodges, de sympathieke Frederieke en Jeroen.

Verder is er precies alles in de huisjes wat je nodig hebt: een volledig uitgeruste keuken, een kleine maar fijne badkamer en een heerlijke veranda waar je het gros van de dag doorbrengt. Kids mee? Kinderstoeltjes en bedjes hebben Jeroen en Frederieke ook paraat. Een uitgebreid ontbijt is er overigens niet, goed om even rekening mee te houden, wel een kleine honesty bar. En Frederieke helpt je graag met shoptips in de buurt.

Jan Kok 51, St Willibrordus, Curacao
jankok-lodges.com

Diner: Caleo Crudos y Parrilla | Kura Hulanda

Diner: Caleo Crudos y Parrilla | Kura Hulanda

Sowieso de beste foodie tip die je kunt krijgen op Curaçao: Caleo Crudos y Parrilla. Een mond vol, maar je mag Caleo zeggen. De Nederlandse (mede-)eigenaar zette zijn Amerikaanse vriendin in als host, zorgde voor de beste chefs in de keuken en scoort 10/10 punten met zijn zaak op de gezelligste plek van het eiland: Kura Hulanda (komen we zo op terug, maar zet Kura Hulanda maar alvast op je to do). Op een prominente locatie op het hoofdplein tafel je verrukkelijk, met perfect zacht zuurdesembrood, super spicy geroosterde edamamebonen, gegrilde vis en de steengoede wijnen. Het gros van de gerechten wordt op de parilla gemaakt, een Argentijnse grill die zorgt voor instant vakantie-eten-gevoel. Meer over Caleo lees je in ons Curaçao eboek. Leuk om alvast te weten: vanaf Kas di Laman is het slecht 2 minuten lopen naar Kura Hulanda (en dus Caleo).

Kura Hulanda Village, 56 IJzerstraat, Willemstad, Curaçao | caleocur.com

Lunch: Pop’s Place a.k.a. Briso do Mar

Lunch: Pop’s Place a.k.a. Briso do Mar

Altijd weer getipt in elk lijstje over Curaçao is Pop’s Place. Ofwel Briso do Mar. Terecht, wat ons betreft. Het is net even een ander adres dan the usuals op het eiland, niet ver van Jan Thiel, nog dichterbij Jan Sofat Lux, en je eet er voor de afwisseling eens lokaal én voordelig. En heel erg lekker. Waar? Playa Grandi is de plek. Zorg dat je een van de rasechte Creoolse gerechten kiest, zoals papaya stoba (een stoof van papaya, lekker en gezond). Er zou zomaar een kip rond kunnen scharrelen tussen de tafels en als het niet te warm is, zit je er ook helemaal leuk aan de picknicktafels aan het strand. De staf is snel en correct en het is, hoe dan ook, een van de leukste (authentieke) eetervaringen.

Caracasbaaiweg, Jan Thiel, Curaçao | brisadomarpopsplace.everyorder.io

Hangen: KOKO’s | Jan Thiel Beach

Hangen: KOKO’s | Jan Thiel Beach

Van alle hang- en ligplekjes op het eiland is dit onze gezelligste favoriet: zelfs al lig je een week te bakken op Jan Thiel Beach, niet ver van Jan Sofat Lux, dan kan het nog zo zijn dat je het knusse Koko’s mist. Ha! Loop de strandtenten voorbij, volg de houten vlonder en kijk! Daar heb je er nóg een strandtent. Minder druk (nouja, iets), want pal voor de deur kun je de zee niet inlopen (kindjes in de gaten houden dus) en daarom juist zo fijn. Bovendien is Koko’s ook een puik adres voor een afzakkertje aan het eind van de middag, als de zon al lekker laag staat. Het betere borrelen hier, want goede wijnen en dito pizza’s, lief personeel en het strand én de prachtige zonsondergang (bijna) helemaal voor jezelf). Let wel: einde middag, want ‘s avonds zijn ze dicht.

En verder? Verder vind je hier Zest voor geweldig pizza’s (niet op zondag!), en Zanzibar voor niks-aan-de-hand strandeten.

To do: Kura Hulanda Village | Willemstad

To do: Kura Hulanda Village | Willemstad

Mocht je ons eboek al doorgespit hebben, dan kan het niet anders dan dat je ons enthousiasme over Kura Hulanda een aantal keer door het scherm hebt voelen sijpelen. Wat dat zijn we, enthousiast. Het kleine dorp, dat bestaat uit een hoofdplein en een aantal laantjes die hierop aansluiten, vind je in de wijk Otrabanda in Willemstad. Voorheen een beetje een sjofele hoek van de stad, maar sinds een aantal jaar dé plek waar je de meest te gekke, kleurrijke wall art ziet waar je maar kijkt, En het vernieuwde Kura Hulanda. De ingang van het ‘dorp’ ligt aan de Klipstraat, vrijwel aan de achterkant van restaurant De Gouverneur, ook een bekende en geliefde plek voor velen. Het kleine ‘dorp’ is in zijn looks een goede mix van de kleurrijke koloniale stijl die je kent van de rest van Willemstad en een fikse vleug Europa: priklampen tussen de bomen, kinderkopjes op de straten en bistro-terrasjes onder de bomen.

Het is de live muziek die lonkt, van donderdag t/m zondag (de andere avonden schalt er muziek uit de boxen die in de bomen hangen – ook leuk) én de leuke horeca. Bijvoorbeeld Flores Stadsterras, waar je goede dik belegde broodjes, soepen en flamm-kuche scoort. Ook BRGR en Caleo vind je hier. Maar ga op donderdag, dan is het het leukst, helemaal op de eerste donderdag van de maand. Dan viert de wijk Pietermaai (en Kura Hulanda doet vrolijk meer) First Thirsday, en de overige donderdagen gaan in de slipstream mee.

4357+6QP, Klipstraat, Willemstad
kurahulandavillage.com

Strand: Cast Away | Playa Kalki

Strand: Cast Away | Playa Kalki

Je moet er even een stuk voor rijden (vanaf Willemstad een uur), maar dan heb je ook wat. Ons favoriete strand van het eiland om precies te zijn. Ook Playa Kalki is een afgezet strand: je kunt er meer dan prima snorkelen, duiken en je vindt er een drijvend platform om op te zonnen (of vanaf te springen, keer op keer op keer op keer). Vanaf de parkeerplaats loop je de trappen naar beneden en je bent er: de droom. Tussen de parkeerplaats en het strand in vind je een terras met bar en keuken en links een duikwinkel. Cast Away Curaçao heet de zaak. Het eten is niet top, maar goed genoeg.

Diner: Fish and Joy Bistro & Wine Bar

Diner: Fish and Joy Bistro & Wine Bar

Fish and Joy. Een visrestaurant met een wijnbar, veel beter wordt het niet. Het concept, kleine gerechtjes, die je eigenlijk liever niet wilt delen, zo hemels zijn ze. Buiten de wijnkaart om is er nog een kelder die je zelf in mag duiken om een fles uit te kiezen. Als je geluk hebt staat er een visspecial uit Nederland op het krijtbord. Ze zitten in een prachtig monumentaal pand met patio waar je loom achterover in je stoel wil genieten van vis, wijn en de sterrenhemel van Curaçao, romantisch much.

 

(NB: Fish and Joy sluit binnenkort (2024) zijn deuren)

Lunch & Diner: De Visserij | Piscaderabaai

Lunch & Diner: De Visserij | Piscaderabaai

De Visserij is zonder enige twijfel ons meest favoriete restaurant op het eiland. Dat is nogal een uitspraak, we know. En toch is het zo. Dat zit ‘m in de verhouding ‘vakantie vibes‘ versus kwaliteit. De hele boel is ontzettend ongedwongen en de vis komt er zo uit het water via de oven of de frituur op je bord. Dat is dan ook het idee (de Visserij doet denken aan de Zeerover op Aruba maar dan wat frisser en moderner): de zaak werd gebouwd op een steiger boven het water op de plek waar (vooral vroeger) de vissers aan land kwamen met hun vangst. Je bestelt meteen bij binnenkomst, waarna de vis in porties wordt verdeeld en naar de keuken gebracht. Je neemt een buzzer mee en niet veel later staat je mandje met goddelijke vis voor je neus. Drank bestellen doe je weer bij een ander loket zodat alles lekker doorloopt. Niet missen: de garnalen. Best ever. 

Diner: BijBlauw | Willemstad

Diner: BijBlauw | Willemstad

In  een van de gezelligste straten van Willemstad (maar echt! Duik een van de zijstraatje in en de kans bestaat dan je een spontane salsa-avond op straat induikt, zo gezellig), behangen meteen dak van gekleurde lichtjes, vind je de beste restaurants van de stad. Het is niet zo lastig om hier iets leuks in te duiken maar aangezien je je honger maar één keer (per avond) kunt stillen, mogen we je toch ten zeerste aanraden om hier bij restaurant en hotel BijBlauw binnen te duiken, wat ons betreft een van de beste restaurants van het eiland. Wel even reserveren, anders pak je sowieso mis. Maar dan zit je heerlijk buiten in de donkere binnentuin, verlicht met windlichten waarvan het vuur flakkert door de wind (die hier ‘s avonds best aan kan staan). De zee die tegen de kant slaat vormt de achtergrondmuziek en voor je neus komt, als je slim hier, een verrukkelijke steak tartaar en een niet te versmaden chocoladedessert. Een Curacao-vakantie zonder BijBlauw is eigenlijk geen Curacao-vakantie als je het ons vraagt.

BijBlauw

Niet (zo) aangeharkte stranden

Niet (zo) aangeharkte stranden

Kleine Knip – dit strand Kleine Knip is klein, niet echt toeristisch en je kunt er gratis op. Er staan wat palapa’s, maar verder niet echt andere horeca (de bar die er wel staat is bijna nooit open, dus daar kun je niet echt vauit gaan). Eigen eten en drinken mee dus. De lokale naam voor Kleine Knip is Playa Kenepa chiki, en zo staat het meestal ook op de borden. Handig om te weten als je erheen wilt rijden.

Playa Jeremi – Je vindt Playa Jeremi tussen Playa Lagun en de Grote knip; best wel afgelegen waardoor veel toeristen dit strand niet ontdekt hebben. Alleluja. Even goed opletten, speuren naar het bord langs de weg en dan, inderdaad, het zandpad op. Aan het eind van de rit tref je een heus bounty strand. Niet groot, wel woest aantrekkelijk en perfect voor een hele lange dag met je neus in het water, een snorkelset op je hoofd.

Kids: Hofi Cas Cora

Kids: Hofi Cas Cora

Reis je met kindjes naar Curacao dan moet je eigenlijk ook even naar de bio-boerderij Hofi Cas Cora. Moet? Ja. Toch wel: moet. De boerderij probeert waar mogelijk zelfvoorzienend te zijn, bewatert het landgoed met regenwater dat ze zelf opvangen en filteren, overal lopen dieren, al dan niet gered van een zwervend bestaan. Er zijn ezeltjes om te aaien, er scharrelen varkens en eenden en in de binnentuin worden te pas en te onpas eco- en bio food events georganiseerd. Je kunt (kinder)yoga in de volgen (op aanvraag), er is ruimte om te klimmen en te klauteren en zelfs als er ‘niks’ te doen is, kun je in het boerderij café terecht voor een overheerlijke lunch en de lekkerste limonade. Hofi Cas Cora heeft ook regelmatig een marktcafé. Altijd open in het weekend, en soms zelfs vaker. Noem dat maar eens niks.

De stranden van Curaçao, een verzameling