3 juni 2022, door Maartje

Hier wil je wezen: de mooiste en meest favoriete stranden van Curaçao

3 juni 2022, door Maartje

Hier wil je wezen: de mooiste en meest favoriete stranden van Curaçao

Aaah, prachtig mooi Curaçao. Moeten we kiezen - mes op de keel hoor - dan kiezen we van alle eilanden van de Antillen Curaçao als favoriet. Waarom? Simpel. Curaçao is het grootste en meest veelzijdige eiland. Het heeft de prachtigste stranden, het ongecompliceerde joy de vivre die de Antillen rijk is en Curaçao heeft Willemstad, wat het eiland op slag net wat spannender en moderner maakt dan de rest. Vinden we fijn. Al gaat er natuurlijk niks boven zon-zee-strand, when @ Curaçao. Waarvan acte, en dus beginnen we onze eilandlofzang met een niet te missen rijtje met de mooiste, gezelligste en meest favoriete stranden van Curaçao, precies waar je wezen wil.

Daaibooi Beach, Curaçao

Daaibooi Beach, Curaçao

Een klein, en nog behoorlijk onontdekt strand maar wel een van de mooiste. Het is er rustig zonder poespas. Het grote voordeel, ook handig als je met het kleine spul reist, het water is hier namelijk ondiep. En dat is niet alleen fijn voor het kleine spul maar ook voor de snorkelfans onder ons. Op het strand een aantal parasols en wat kleine bars, niks bijzonders gewoon relaxed zoals we van het eiland zijn gewend. Daaibooi ligt in Bandabou, een plaats in Willibrodus en zo’n 30 minuten van Willemstad. Je vindt hier veel kliffen en als je heel goed kijkt zie je misschien wel een karetschildpad, die nestellen zich in deze baai.

 

De Grote Knip (a.k.a. Playa Kenepa), Curaçao

De Grote Knip (a.k.a. Playa Kenepa), Curaçao

De Grote Knip is misschien wel de bekendste van het hele stranden-stel op Curaçao, maar we blijven het een van de allermooiste en fijnste vinden. Bovendien is het zelden echt druk bij De Grote Knip. Waarschijnlijk omdat het best een behoorlijk end rijden is, zeker wanneer je in het zuiden van Curaçao verblijft, of in het midden, in de buurt van Willemstad aangezien je De Grote Knip helemaal in het ‘hoge’ noorden van het eiland vindt. Niet erg: zo blijft deze blauw-witte droom een blauw-witte droom. En wanneer je bij Jan Kok Lodges verblijft, wat sowieso een aanrader is (daarover lees je hier), is het eigenlijk zo ver nog niet. Veel faciliteiten zijn er niet: strandbedden en een enkele niet hele uitgebreide strandtent, that’s it. Boven aan de berg nog een standje voor koude drankjes en om de hoek De Kleine Knip: ook leuk, en nog net wat meer bevolkt door de locals.

Playa PortoMari Curaçao

Playa PortoMari Curaçao

Sinds we met een kleintje reizen, zijn onze wensen op veel gebieden precies hetzelfde gebleven (die zag je niet aankomen he?), maar soms, heel soms, zijn er toch wel behoorlijke veranderingen. Zo is het tegenwoordig schier onmogelijk om de hele dag met een boek op je buik op het zand een beetje te gaan liggen bakken. Vergeet het maar. En dan is het wel zo lekker als er op een strand ook nog wat te beleven is, zonder onze vroegere wensen uit het oog te verliezen (wit zand, helderblauwe kabbelende zee, een puike strandtent binnen handbereik). Op het strand van Porto Mari kun je daar nog wat kindvriendelijk vertier bij optellen in de vorm van tamme, loslopende ‘wilde’ zwijnen. De varkens zijn van niemand maar worden door het personeel van Porto Mari verzorgd en zijn dan ook nooit ver weg. Overdag hobbelen ze het liefst over de parking of snurken ze in de beschutting van de struiken, maar ‘s ochtends vroeg en tegen zonsondergang komen ze meestal het strand op.  In het water is er overigens ook van alles te beleven: rond de rond in het midden zwemmen kleurige vissen (je hoeft er niet eens een snorkel voor op te doen) en aan de linker kant van de baai is een plat stukje waar kleintjes heerlijk kunnen spelen. Kortom: een perfect strand voor met een kindje.

Karakter Beach

Karakter Beach

Geen strand zoals de meeste stranden bij ons absolute lievelingsrestaurant op Curacao aangezien het restaurant op een platte rots staat en je dus het water in moet met een trapje of een fikse sprong (geen verrassing hopelijk maar dit is uiteraard niet geschikt voor kleine kinderen). Maar je kunt er wél de zee in (en hoe!) en er is een fijn strand gecreeerd, inclusief wit zand, heerlijke (tweepersoons) strandbedden en een aantal schommels.
Restaurant en beachclub Karakter is onderdeel van Coral Estate in Willibrordus, ongeveer in het midden van het eiland (vlakbij Jan Kok Lodges inderdaad!). Dat betekent dat je een afgesloten resort op moet voordat je bij het restaurant aankomt. Is ok hoor. Parkeer vooraan, loop via een lekker koffietentje en een winkel langs het zwembad naar beneden en zie daar: Karakter. Onze terugkomplek op het eiland, en dat is met een reden.

Kokomo Beach Curacao

Kokomo Beach Curacao

Die foto met die schommel die je steevast een paar keer voorbij ziet komen op de gram wanneer het Curacao betreft? Kokomo Beach. Van ‘oudsher’ (als je dat zo stellen kunt) is Mambo Beach het party strand van Curacao maar Kokomo Beach heeft die naam inmiddels ook te pakken. Al is het hier allemaal net wat aantrekkelijker en relaxter. Maar toch: full moon party? Hier is het feestje. En overdag lekker schommelen met je gat in het blauwe water.

Jan Thiel Beach, Curaçao (en dan hop, naar Koko's!)

Jan Thiel Beach, Curaçao (en dan hop, naar Koko's!)

Het is, denk ik, onmogelijk om Jan Thiel Beach te missen wanneer je op Curacao bent. Het is het meest aangeharkte strand-stuk van het hele eiland (je moet entree betalen om het terrein om te mogen) en wie authentiek predikt, vind het hier vast en zeker te commercieel. Zo niet wij. Nope. Wij houden wel van aangeharkt. Al waren we een aantal jaar geleden niet weg te meppen bij Zest, vonden we dat deze keer in de avonduren bar slecht (eten slecht, service slechter – sorry!), al lig je er nog overdag nog steeds prima. Geen paniek hoor: we vonden prompt onze topfavoriet (Karakter voor erna) onder de strandtenten: Koko’s Curacao! Een stuk rustiger dan de rest omdat je iets verder door moet lopen. Daar zijn de meeste mensen afgehaakt, wat de aantrekkelijke strandtent nog fijner maakt. Dat, en de goede wijnen.

Playa Westpunt (Playa Forti) Curaçao

Playa Westpunt (Playa Forti) Curaçao

Gekleurde trap in het vizier, all the way op Westpunt? Welkom bij playa Forti. Trap af naar benee en daar is een van de beste plekken om te duiken of te snorkelen op Curacao. Het strand staat vooral bekend vanwege de waanzinnige rotsen waarvan je de zee in kunt springen: 12 meter hoog zijn ze, maar de geoefende springer draait er zijn hand niet voor om. Wie durft, spingt zo de helder blauwe zee in. Wij kijken wel toe. Of snorkelen nog een rondje.

Playa Lagun, Curaçao

Playa Lagun, Curaçao

Nog zo’n fijne in het noord-westen van het eiland: Playa Lagun, Curaçao, toch wel één van de meest idyllische stranden op Curaçao met dank aan de vele vissersbootjes op het strand. Het strand staat bekend om de zeeschildpadden én om zijn kindvriendelijkheid dankzij het geleidelijk aflopende strand. Win-win. Een derde ‘win’ zit ‘m ook in de fijne strandtent die je  boven op een van de twee rotsen waartussen het strand ingeklemd zit vindt. Geen gedoe hier, gewoon heel fijn.

 

foto voor @LotteFlikkema

Cas Abou Curaçao

Cas Abou Curaçao

Iets verder naar beneden, niet ver van Willibrordus en Karakter is Cas Abou Curaçao ook nog een fijne stop; nog steeds bejubelen veel mensen het als het mooiste strand van Curaçao… Niet dat wij het daar niet mee eens zijn maar zoals hier boven ook al gezegd: wij houden wel van aangeharkt. En een beetje vertier. Dat laatste is er niet echt, wat helemaal ok is als je met een boek de hele dag wil liggen bakken en je van onder een met droge palmbladeren bedekt hutje blind staren op het witte zand en de blauwe zee. Wat het is er absoluut prachtig.

Klein Curacao

Klein Curacao

De natte droom voor iedereen die van parelwit en azuurblauw houdt. Anders dan op Klein Bonaire, waar echt helemaal niks is, zijn er op Klein Curacao hier wel wat faciliteiten. Ben je wat langer op het eiland, maak dan sowieso een dagtrip naar Klein Curacao. Even dwalen door de oude, roze-(achtige) kerk en regelmatig dippen in de zee: perfectie hoor!

playa jeremi Curaçao

playa jeremi Curaçao

Oke, nog één keertje terug naar de noordelijke westkust want daar zijn gewoon echt de mooiste stranden en playa jeremi Curaçao moet er zeker nog bij. Je vindt Playa Jeremi tussen Playa Lagun en de Grote knip; best wel afgelegen waardoor veel toeristen dit strand niet ontdekt hebben. Alleluja. Even goed opletten, speuren naar het bord langs de weg en dan, inderdaad, het zandpad op. Aan het eind van de rit tref je een heus bounty strand. Niet groot, wel woest aantrekkelijk en perfect voor een hele lange dag met je neus in het water, een snorkelset op je hoofd.

foto via @amigasviajampelomundo/

Blauwbaai

Blauwbaai

Op Curacao zijn ze goed in het maken van een soort van ‘gated communities‘ waar je je moet legitimeren om binnen te komen en waarbinnen de (vakantie)huizen nogal on point zijn. Binnen een dergelijk oord vind je bijvoorbeeld ook Karakter maar Blauwbaai is er ook zo eentje. En ook hier tref je een fijn lunchrestaurant waar iedereen terecht kan, ook wanneer je geen huis of kamer in het bijbehorende hotel hebt. En dan heb je vooral een paradijslijk stuk spierwit strand voor je snuit. En een heerlijke ongecompliceerde lunch.