Nederland17 maart 2023, door Tessel Horsting

Betaalbare kunst? Hier moet je wezen en deze moet je hebben!

Nederland, 17 maart 2023, door Tessel Horsting

Betaalbare kunst? Hier moet je wezen en deze moet je hebben!

Dat we van kunst houden is een feit. Dat onze portemonnee er niet altijd heel blij van wordt is ook een feit. Daaruit ontstond de zoektocht naar betaalbare kunst. We willen allemaal ons huis/studentenkamer (want ook als student moet je kunnen genieten van kunst op die paar vierkante meter) inrichten met een uniek werk van een maker waar je u tegen zegt. Kunst voegt waarde toe aan je eigen stekkie en zorgt er binnen no time voor dat het interieur helemaal on point is.

 

De drempel om kunst te kopen ligt over het algemeen hoog en dat is zonde. Dat moet anders kunnen, vinden wij, dus we zijn opzoek gegaan. Betaalbare kunst? Hier moet je wezen en deze moet je hebben!

Jantien Baas

Jantien Baas

First of: Jantien Baas. Deze maker is te vinden in Den Haag. Baas is gek op textiel en kleuren, wat terug te zien is in haar werk. Ze doet het nét even anders dan de meeste makers, eerst wordt het patroon gemaakt, later komt het product om de hoek kijken. Er is dan ook van alles te vinden op haar site: van inpakpapier tot beddengoed, tot tassen en levensechte stoffen zwanen. Onze favoriet zijn de ‘En Route’ posters. Dit is een serie van twintig posters van A5 formaat. De posters zijn los te koop voor tien euro en bestaan uit allemaal vrolijke kleuren. Het leuke aan deze serie is dat je je eigen route kunt samenstellen en dat één of twee posters al leuk is om thuis te hebben hangen. Zo heb je voor een leuk prijsje kleur in je huis!

Jantien Baas

OODE

OODE

OODE is een combinatie van werken van jonge Nederlandse makers en werken die uit gesloten musea en kunstinstituties komen. Een nieuw concept wat ervoor zorgt dat ze een collectie met unieke producten hebben. Die laatste groep wordt ook wel “Orphaned Art” genoemd, met als doel vergeten kunst nieuw leven in te blazen. Ze willen kunst toegankelijk maken voor iedereen en dat resulteert in de prijzen. De prijzen verschillen, maar de selectie “Orphaned Art” is interessant als je een wat lager budget hebt en toch kunst in huis wilt halen. Hier staan unieke producten voor een leuke prijs. Zo kun je al voor 25 euro kunst scoren.

OODE

We Like Art

We Like Art

Yes, we do like art! De drempel om kunst te kopen is voor sommige hoog, te hoog, waardoor het uiteindelijk niet gekocht wordt. Het blijft een moeilijk toegankelijke wereld en daar moest verandering in komen, volgens de oprichters van We Like Art. Het doel is dan ook om de gesloten kunstwereld te openen en ervoor te zorgen dat kunst toegankelijker wordt. Op de site kun je direct werken kopen én als deze 250 euro of duurder zijn, kun je gebruik maken van de zogeheten ‘KunstKoop’. Hiermee kun je een gratis lening afsluiten en het kunstwerk in delen afbetalen. Heel handig als je het bedrag niet in een keer wilt betalen. Ook ideaal als je als student kunst wilt kopen (just saying).

We Like Art

 

(foto: Peter Cox)

Huis Van Betekenis

Huis Van Betekenis

Het Huis Van Betekenis is te vinden in Utrecht. Het is een atelier waar verschillende illustratoren bij elkaar zitten om krachten te bundelen. Zo halen ze bijvoorbeeld samen opdrachten binnen en organiseren ze evenementen waar kunst van de makers uit het atelier te koop is. Naast de evenementen is er ook werk te koop op de site. Al voor een bedrag van tien euro kun je leuke kaartjes kopen en posters zijn vaak te koop vanaf een bedrag van 25 euro. Leuk als cadeau of in een mooie lijst aan je muur.

Het Huis Van Betekenis

UNFAIR

UNFAIR

Laat je niet afschrikken omdat het een beurs is, UNFAIR Amsterdam is een ideale plek om kunst te kopen van kunstenaars van eigen bodem. Ze maken een zorgvuldige collectie van kunst en makers op het gebied van contemporay art. De maker staat centraal en kunst wordt dan ook direct gekocht bij de maker. Kunst kopen kost tijd en hiermee hopen ze de beleving te stimuleren. Naast de beurs organiseren ze verschillende evenementen, in de gaten houden dus!

UNFAIR

 

(foto’s: Rokus Wilmink & Nazif Lopulissa)

Posters

Posters

Tip van flip! Verzamel posters die je tegenkomt onderweg. Denk aan reclameposters van bepaalde evenementen of winkels. Deze zijn immers ook gemaakt door iemand met een creatief brein, hartstikke kunst dus. Én gratis, zo heb je voor niets een kunstwerkje aan de muur hangen. Maak het wat chiquer door het in te lijsten en voilà: jij hebt je kamer weer helemaal opgevrolijkt. Makkelijk kan het soms zijn, hè?