12 maart 2015, door Maartje

BEYOND, Spaarnwoude (16 mei 2015)

12 maart 2015, door Maartje

BEYOND, Spaarnwoude (16 mei 2015)

Let op, Beyond is géén nieuw festival in Spaarnwoude en géén kopie van het festival der festivals Burning Man (nee? geen bellen? Dat is het festival dat jaarlijks gehouden wordt in de woestijn van Nevada, vlak bij L.A.. Met geld betalen kan er niet; ruilen, of beter nog: geven is het credo. De line-up is even legendarisch als de gigantische decors en de modebewuste (lees: veelal naakte met goed gekozen accessoires behangen) hippies - een regelrechte bucketlister). Beyond is namelijk een open source manifestatie. En nee, dat zegt mij ook niet zo veel. Wat wél begrijpelijk en vooral veel belovend klinkt, is dat Beyond geen giga-mainstage of tijdschema heeft maar kleine gebiedjes waar iedereen met elkaar aan het 'beleven' is (muziek en theater dus, onder andere). Dat iedereen mee mag spelen (ah, het open source idee); All is One, iedereen is VIP en iedereen gaat backstage. Dat er in de Kabouterwereld met knikkers betaald kan worden en dat je bij de Rent-A-Friend service nieuwe vrienden (voor een dag eventueel) kunt scoren. En: mobieltjes verboden. Plan B (met de B van Buitenwereld) buitensluiten noemen de organisatoren dat. Zodat je ECHT op het festival (huh? Nouja, ach) bent.

"In Duitsland is er Fusion, in Portugal is er Boom, en in Amerika is er Burning Man. Wij willen dat Nederland ook zo'n plek krijgt. Nederland staat in de wereld bekend als grootste exporteur van Dance- en Festivalconcepten, maar ze draaien allemaal om consumeren. De Nederlandse festivalgangers hebben alles al wel een keer gezien en willen daarom ieder jaar, meer, groter en meer bekende namen". Voila. Onder de organisatoren o.a. de mannen en vrouwen van Frank FestivalBAUHAUS, RuigoordEdit Festival en het Berlijnse Perception. Mocht je zelf ook vinden dat je iets in te brengen hebt: projects@imagine-beyond.nl. Kan gewoon.

Vanuit Amsterdam gaan er bussen vanaf Station Sloterdijk. Tickets (5000 man kan er op het terrein) kopen doe je hier: Imagine Beyond. En dat is belangrijk want wie een ticket heeft ontvangt een paspoort met een jaarlijks vernieuwbaar visum:het zal de komende jaren alleen mogelijk zijn om een ticket te bemachtigen via bewoners die al een visum hebben.