Noorwegen, Oslo1 juni 2022, door Sanne Carbaat

Skål! Proosten (en bier proeven) in Oslo doe je op deze plekken

Noorwegen, Oslo, 1 juni 2022, door Sanne Carbaat

Skål! Proosten (en bier proeven) in Oslo doe je op deze plekken

Brandt je geld in je zak en wil je het aan wat leuks uitgeven? Doe dan een rondje bars en cafés in Oslo. Nee, het is geen goedkope hobby, maar iemand moet het doen. Prijzen variëren hoor (waar niet), maar een glas bier onder de 7 euro vind je niet heel snel. Wil je nog iets craftigs en interessants proeven, haal dan de flappen maar uit de tas. Maar hé, zo vaak ben je ook weer niet in Oslo, dus doe jezelf een lol en loop één van onderstaande bars/proeflokalen/kroegen binnen. Skål!

 

Nog meer redenen om Oslo te bezoeken vind je hier. 

Beer Palace

Beer Palace

We trappen af met misschien wel de mooiste (als je van bruine oude meuk, koperen biertaps en barprullaria houdt), maar zeker niet de voordeligste en ook eerlijk gezegd niet met het allergezelligste clientele. Waarom we Beer Palace dan toch noemen? Aardig wat keuze, lekker centraal, fijn terras met vuurkorven als het wat kouder wordt én Beer Palace was een van de eerste en meest toegewijde biertenten in Oslo. Ze lijken de bierboot nu een beetje te missen, maar we worden echt heel blij van de inrichting (check ook de Delftsblauwe Heineken tap in de alkoof in het midden van de tent). De gezellige, kleine stenen kelderbar is misschien wel het beste deel om te proosten. BP heeft 25 bieren op de tap en nog van alles wat op fles. De meesten zijn vrij standaard, maar ze zijn zich ook steeds meer op Noorse microbrouwerijen aan het focussen en dat is interessant.

Beer Palace

 

Amundsen Bryggeri & Spiseri

Amundsen Bryggeri & Spiseri

Inrichting niet zo on point als bij Beer Palace, maar door het lachende personeel (met kennis, scheelt ook weer een slok op een borrel) en het uitzicht op de brouwtanks is Amundsen Bryggeri & Spiseri de plek waar je per ongeluk de hele avond blijft hangen. Ze brouwen hier hun eigen bier (de Old Stout is top), maar hebben ook aan scala aan andere Noorse en Internationale brouwerijen. Voelt ietwat toeristisch aan, maar dat is weg zodra je gaat zitten en aan het kletsen bent met de barmensen. Veel klassiekers, maar ook veel interessante bieren die je niet vaak ziet en ook regelmatig wisselen. Op is op, maar zo proef je nog eens wat. De toog is een supermooie, donkerbruine halve inbouwkast met details die, als je je ogen dichtknijpt of een paar bier verder bent, net op hopbellen lijken. Fijn stadsterras ook.

Amundsen Bryggeri & Spiseri

Vippa Food Court

Vippa Food Court

Vippa Food Court vind je aan de rand van de Oslo-fjord, met een terras waar de zon de hele dag schijnt. Kijk, dat is altijd een goede combo met een bier. Ze hebben een verrassend leuke bierselectie en het is geen fancy gedoe, maar luie stoelen, picknicktafels of gewoon op de grond met je benen bungelend over het water. Vroeger was deze loods een plek waar van alles en nog wat werd opgeslagen, nu wordt er van alles en nog wat gekookt. Er zijn omgeveer elf food stands (van Chinese dumplings tot Poolse pierogi, de Syrische keuken, Noorse zeevruchten en allerhande andere gerechten). De producten zijn lokaal en duurzaam, waar het kan van boeren in de regio Oslo. Een heel relaxte, gezellige (en zeker hippe) plek waar je de hele middag kunt happen en borrelen.

Vippa

Café Sara

Café Sara

Soms is het allemaal niet zo moeilijk en is een plek gewoon goed. Meer dan goed. Zo ook Café Sara. Je vindt hier ook veel locals en dat is altijd een goed teken. Verschillend op tap, van obscure microbrouwerijen tot de merken die iedereen kent. Bierkennis van het personeel verschilt wel een beetje, maar daar stappen we makkelijk overheen. Hele fijne achtertuin hebben ze ook, voor zowel ‘s winters als in de zomer. Terugkomen? Zeker wel.

Café Sara