Nederland, Amsterdam7 april 2021, door Sanne Carbaat

Bierproeflokaal In de Wildeman – een bieroase in de Amsterdamse binnenstad

Nederland, Amsterdam, 7 april 2021, door Sanne Carbaat

Bierproeflokaal In de Wildeman – een bieroase in de Amsterdamse binnenstad

Af en toe kom je ergens en dan weet je het gelijk. Of eigenlijk voel je het meer - híer kom je thuis. Kan een hotel zijn, een restaurant, een cottage, maar vaak hebben we het over een kroeg. De Britten noemen het niet voor niets een pub (van public house), waar Jan en alleman dus samenkomt om te kletsen of om alleen te zijn. In deze categorie valt Bierproeflokaal In de Wildeman in de Amsterdamse binnenstad. Een plek waar je wilt komen om met vrienden te proosten of van je bier te genieten.

 

Een bier op zijn tijd, dat gaan er wel in. Gelukkig voor jullie houden we dat allemaal bij en weten we dus wat de leukste brouwerijen van Nederland zijn, of fijne brewpubs in Amsterdam.

Bierproeflokaal In de Wildeman

Bierproeflokaal In de Wildeman

In de nauwe Kolksteeg in Amsterdam zit het leukste, fijnste en mooiste proeflokaal – In de Wildeman. Het gebouw zelf is al eeuwenoud en was ooit distilleerderij Levert&Co. Al wordt er nog steeds genoeg jenever geschonken, het is nu vooral het gouden gerstenat dat uit de tappen vloeit. Kan ook niet anders met achttien bieren van de tap en meer dan 250 flessen en blikken. Veel bier komt uit Nederland (ze kunnen er wat van, die brouwers van ons) en België, maar ook zeker landen als Groot-Brittanië, Amerika en Duitsland worden niet overgeslagen.

Oh, en die achttien bieren van de tap wisselen dagelijks, dus houd dat hier goed in de gaten.

Als je binnenkomt, is het eerste wat je ziet de lage bar en dan meteen (bijna) alle taps. De vloer is mooi oldschool zwartwit geblokt en de jadegroene toog is, zoals een goede toog betaamt, het middelpunt van het proeflokaal. Veel donker hout, bordeauxrood en overal prullaria en hebbedingetjes – in de vitrine, bovenop de glazenkasten en nog her en der door de rest van het café. Vergeet bij binnenkomst niet ook nog even naar rechts te kijken, want daar is nog een stuk ‘verborgen’ proeflokaal. Het rookgele plafond is een souvenir uit vroegere tijden en de Wildeman zelf staat op een voetstuk zijn kroeg in de gaten te houden. Kun jij gewoon veilig van je bier genieten.

Buiten zitten is favoriet. Het terras is klein, dus je moet wel bereid zijn de vaste gasten te bevechten voor een plekje. Of gewoon op tijd komen – een veiligere optie.

Als je zoveel keuze hebt, snappen we dat je het moeilijk vindt om te kiezen – de helft van de namen op het tapbord geven meer vraagtekens dan antwoorden en de andere helft wil je allemaal. Gewoon even een van de lui achter de bar aantikken. Er is altijd wel een biersommelier of bierkenner aanwezig voor al je vragen, en als je liever niet wilt neuzelen, mag je ook gewoon een slokje proeven voor je kiest. Of beter nog, je kiest een proefplankje. Ossenworst plankje erbij, of onze favoriet, de Shropshire blue en je zit er zo veel langer dan je had gepland. Geloof ons, is al meer dan eens gebeurd.

Naast dus genoeg bier en happen om voor terug te komen, wordt er nog genoeg anders leuk bedacht. De jaarlijkse BallenBakWedstrijd staat bekend om zowel de sappigste als de droogste gehaktballen aller tijden (die laatste werd goed doorgespoeld met bier), het Carnivales Brettanomyces (door de liefhebber ook wel het zure meuk festival) genoemd is ieder jaar weer goed voor heel veel funky en experimentele brouwsels en vergeet ook zeker niet de Duitse Bierdagen, Nederlandse Bierweek of Engelse Bierdagen (met casks!) in de agenda te zetten.

 

Bierproeflokaal In de Wildeman