Nederland, Delft21 juni 2016, door Maartje

Bijna open: De Centrale, Delft

Nederland, Delft, 21 juni 2016, door Maartje

Bijna open: De Centrale, Delft

Nog iets meer dan een week geduld, dan opent De Centrale haar deuren aan de Voldersgracht in Delft. Op de “middelste” verdieping van het Rijksmonument de Koornbeurs – waar voorheen een donkere, schmutzige studentenvereniging de boel op stelten zette (denk: oud, vervallen, donker, studenten, bier, je kent het wel) – wordt nu hard gewerkt aan de verbouwing die gaat leiden tot restaurant De centrale: vanaf 30 juni is het gloednieuwe restaurant, podium en café open, gerund door drie jonge mannen met grootse plannen. We hebben al een glimp mogen opvangen en het pand ziet er werkelijk prachtig uit – van de donkere studentenfeestjes is geen spoor meer te bekennen. Er is licht, veel licht, een ronde centrale bar, zitjes verspreid over de zaak (ook bovenin!) en indrukwekkende zuilen houden het Rijksmonument – een historische markt en vleeshal – met klasse overeind.

De Centrale wil gaan functioneren als een centraal punt voor lokale ondernemers die zelf niet zo’n mooie ruimte hebben om hun producten te laten proeven. Denk bijvoorbeeld lokale bierbrouwers of boeren met biologisch vlees uit de streek. De mannen van De Centrale bouwen er zonder problemen een menu omheen. Het plan is om 6 tot 8 vaste gerechten op de kaart te zetten, en 6 gerechten die wisselen per dag. Kleinere gerechten zijn het, formaatje voorgerecht, die je combineert om zo je eigen avond samen te stellen. Je kunt kiezen voor een 3, 4, of 5-gangenmenu van de chef, maar een aantal gerechtjes tegelijk bestellen, of in de volgorde die jij wilt, mag ook. Dat één en ander goed gaat komen weten we zeker aangezien een van de drie mannen al eerder succes boekte met zijn eigen kookboek en pop-up restaurant Gastrovan.

Een podium voor ondernemers uit de streek dus, maar De Centrale gaat ook létterlijk functioneren als podium, en wel in de breedste zin van het woord. Eén van de mannen (een andere) heeft connecties in de muziekwereld en sluit een variatie van klassieke optredens, blues uitstapjes en/of techno avondjes niet uit. Of gewoon stand up comedy. Kortom; alles is mogelijk bij De Centrale. Aan de muur vind je overigens ook wisselende exposities van beeldend kunstenaars uit Delft en omstreken. En mijn hemel geloof ons: die komen goed tot hun recht, want wat een prachtig pand. Gaat dat zien. De Centrale.