11 oktober 2017, door Maartje

Bijna Open: Hotel Jakarta Amsterdam

11 oktober 2017, door Maartje

Bijna Open: Hotel Jakarta Amsterdam

Ken je dat verhaal van die hotelstop in Amsterdam? Juist. Ja. Geen nieuwe hotels meer in de stad TENZIJ het een innovatief concept betreft. Wat blijkt? Het stíkt van de innovatieve concepten. Toegegeven, de hotelstop geldt ook niet voor de drie oostelijke eilanden en laat het onderwerp van gesprek nu net op een van die drie staan: het bijna-open Hotel Jakarta Amsterdam. Maar los daarvan is het dus ook een innovatief concept, dat Hotel Jakarta. Het nieuwe hotel beloofd namelijk het Groenste Hotel van Nederland te gaan worden. Kijk, en dan spitsen we toch altijd even extra de oren.

Barts-Boekje- Hotel Jakarta Amsterdam1

Wie wat waar? Welnu: het soon to be Jakarta Hotel Amsterdam verrijst pal aan het water op het Java Eiland in Amsterdam Oost. 'Spectaculair duurzaam' moet het hotel gaan worden, zo vertellen de mensen van de WestCord Hotel-groep ons, net als de architectuur, ook die is spectaculair. WestCord Hotels inderdaad, een Hollandse groep met grootse plannen die back in 1968 hun eerste hotel openden: Hotel de Wadden op Vlieland en waaronder ook het geliefde Hotel New York in Rotterdam onder valt (wist je vast niet). Wat betreft de naamgeving van Hotel Jakarta moet je je even in Hotel New York verplaatsen: dat hotel werd vernoemd naar de lijndienst die vanaf Rotterdam naar New York vertrok. In Amsterdam vertrok er een lijndienst naar Jakarta. Easy as that.

 

Barts-Boekje- Hotel Jakarta Amsterdam 3
Ergens in maart 2018 moet Hotel Jakarta Amsterdam klaar zijn en open voor gasten. In z'n geheel doet het een beetje denken aan Hotel 1 in Brooklyn, New York. Een te gek hotel op een beetje een 'off' locatie dat in no time hét hotel van New York werd met dank aan de weergaloze rooftopbar (krijgt Jakarta Hotel Amsterdam ook), de duurzame constructie van het pand (check), het giga formaat (is in Amsterdam met 200 kamers en meerdere publieke ruimten ook check) en de complete lichte aantrekkelijke looks (check check check).

Het hele hotel wordt nagenoeg transparant. gebouwd tegen een unieke 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd (dat is belangrijk). Duurzame materialen die waar mogelijk (is bijna overal) onafgewerkt blijven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn en bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage. Verder worden er veel energiebesparende maatregelen ingezet zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin (ja! er is een binnentuin!), er wordt gewerkt met zonne-energie en het personeel wordt gestoken in duurzaam label By Rockland | HACKED by. Ook leuk: het Tropenmuseum gaat een waardevolle bijdrage leveren aan de culturele invulling.

Barts-Boekje- Hotel Jakarta Amsterdam 2
Verder komt er op de begane grond een grote open ruimte met in het centrum een atrium met - en dit is leuk - een subtropische tuin gerealiseerd in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam! Daarnaast komt er een groot restaurant met een oesterbar, een bakkerij met espressobar en een wellness met zwembad en op de hoogste verdieping van het hotel komt Skybar Malabar met een panoramisch uitzicht op het IJ (die naam is een afgeleide van een vulkaan op Java). Het menu door het hele hotel, zowel voor drinks and bites? Aziatisch. What else.

Javakade 766 Amsterdam, hoteljakarta.nl