24 juni 2019, door Milou Verbeke

Binnenkort naar Istanbul? Dan mag Salon Cuma niet ontbreken op je lijstje

24 juni 2019, door Milou Verbeke

Binnenkort naar Istanbul? Dan mag Salon Cuma niet ontbreken op je lijstje

Mocht Istanbul binnenkort op de planning staan (en staat dat het niet, dan moet 'ie er echt op - maar daarover later meer), dan mag Salon Cuma niet ontbreken in je af te werken lijstje-met-hotspots. Dit is het nieuwe zusje van het Cuma, welke al jaren favoriet is onder de inwoners en toeristen. Eigenaresse Banu Tiryakioğulları studeerde af aan de Culinary Arts Academy in Maslak (dat ligt net iets boven Istanbul, beetje je topo updaten kan nooit kwaad) en werkte eerder als kok in het veelgeprezen restaurant Changa. Na het succes van Cuma, bedacht ze samen met Metin Ilktekin (curator/kunstenaar en half Nederlands) het concept van Salon Cuma.

Kun je bij Cuma – gevestigd in de wijk Beyoğlu – zeven dagen van de week de hele dag terecht voor ontbijt, diner en alles daar tussen in; Salon Cuma is alleen geopend op donderdag- en vrijdagavond. De rest van de dagen is het appartement te huur voor feestjes en evenementen. Appartement? Ja, appartement. Salon Cuma doet namelijk alles net even wat anders. Boven restaurant Cuma (in hetzelfde gebouw, maar dan met een geheime achteringang) loop je de salon/woonkamer binnen. Daarmee doe je ook direct een paar flinke stappen terug de tijd in; naar de Roaring Twenties wel te verstaan. Jup, speakeasy kennen ze hier ook. Een marmeren bar achterin, een glanzende houten vloer, grote antieke kasten vol met zilverwaar en gouden spiegels aan de muren. Van diezelfde muren hebben ze trouwens net zo lang het behang lopen afpeuteren totdat de originele muren weer zichtbaar werden. Hartjes van ons voor het resultaat.

Na een cocktail aan de bar, loop je door naar de eetkamer; hier staat een lange -al net zo glanzende- houten tafel met daarboven een kroonluchter die wellicht nét door de deur heeft gepast. Aan de tafel passen zo’n twaalf mensen, waar je met elkaar aan eet. Je kunt naast elkaar of tegen over elkaar gaan zitten en mocht je je sociale pet op hebben dan heb je hier zo een hele gezellige avond met mensen die je nog nooit eerder hebt gezien. Heb je daar geen zin in, dan kun je ook prima met z’n twee een plekje aan de tafel bemachtigen en de rest laten voor wat het is.

Verder heeft Salon Cuma nog twee andere kamers (waarvan één bijna helemaal van fluweel) die ook af te huren zijn. Mochten we ooit nog eens verhuizen naar Istanbul, dan weten we in ieder geval zeker waar we willen wonen. En laat alle meubels maar staan hoor – geen probleem.

En dan het eten. Want hé – het mag er dan allemaal tot in de puntjes verzorgd uit zien, de maag wilt ook wat. Alles van de kaart is bedoeld om samen te delen en de gerechten worden bereidt door de chef van Cuma. Van de uitdrukking ‘de plank misslaan’ hebben ze hier in ieder geval nog nooit gehoord. Ieder gerecht is even lekker en het past ook nog eens allemaal heel goed bij elkaar. Van de gekonfijte eend tot aan de gegrilde octopus en de dumplings uit Antiochië. Bij die laatste maakt het zeker uit waar ze vandaan komen; deze worden namelijk gemaakt door één vrouw die ze vervolgens levert aan verschillende restaurants in ‘t land. Dus uniek en helaas niet altijd op de kaart. Maar mocht je ze kunnen proeven wanneer je er bent – doen.

Wijn kunnen ze trouwens ook bij Salon Cuma. Veel lekkers van eigen land (zoals de ‘Chamlija blanc de noire’) en daarom extra leuk om hier te proeven. Neem dan tot slot als toetje de baklava met pistache en kweepeer puree én het kaasplankje (doe ‘s gek, je bent er nu toch); mag jij ons een berichtje sturen als je hier géén avond leuke avond hebt gehad.

Salon Cuma