Nederland, Amsterdam9 augustus 2022, door Teun Tielen

Biologische markten in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 9 augustus 2022, door Teun Tielen

Biologische markten in Amsterdam

Biologisch eten is beter voor de dieren, de aarde, en jezelf. Alleen maar voordelen dus. Oké, bijna alleen maar voordelen. Het is misschien duurder dan de supermarkt, maar dan heb je ook wat. Support your locals, doen we graag. Hadden we al gezegd dat het vaak ook lekkerder is? Bij deze (belangrijk punt wel).

 

Ok, genoeg voordelen en we hebben je genoeg overtuigd. Ook in Amsterdam hebben ze het goed begrepen, daar vind je in elke buurt wel een biologische markt. Dit zijn de leukste biologische markten in Amsterdam.

 

Deze Amsterdamse supermarkten en winkels gaan vol voor een duurzame wereld.

Hermitage Markt

Hermitage Markt

De Hermitage, dat is toch dat museum in Oost? Klopt helemaal, maar sinds dit jaar wordt de binnentuin iedere zaterdag omgetoverd tot versmarkt. Hier vind je allerlei producten van Nederlandse bodem. Denk aan brood van Fort Negen in West, kaas van boer Kef en Noordzeevis van de Viskot. Als je de buit binnen hebt (of van te voren, scheelt gesleep met tassen), breng dan een bezoekje aan het museum om ook je dosis cultuur binnen te krijgen. Culinair/ cultureel uitje op de zaterdag.

Hermitage Markt, zaterdag van 9.30 tot 16.30

 

 

Biologische Noordermarkt

Biologische Noordermarkt

De Noordermarkt is misschien wel de bekendste biologische markt in Amsterdam en dat is niet zonder reden. De markt bestaat al sinds de 17e eeuw (toen was het een pottenmarkt, zouden we nog steeds blij van worden), en in 1987 werd het officieel de eerste Biologische Boerenmarkt van Nederland. In de Jordaan is het altijd gezellig maar op zaterdag staat het plein vol marktkramen wat de sfeer nóg beter maakt. Aan de ene kant kun je terecht voor etenswaren, aan de andere kant vind je onder andere kleding, boeken en antiek. Uitgewinkeld? Tijd voor koffie met appeltaart (de lekkerste van Amsterdam!) bij café Winkel.

Biologische Noordermarkt, zaterdag van 10.00 – 16.00

ZuiderMRKT

ZuiderMRKT

Naast de Noordermarkt is er ook de ZuiderMRKT. Klein, maar (heel) fijn.  We kunnen niet ontkennen dat we fan zijn van de Appie (lekker makkelijk) en Flink (fietsbezorgers daargelaten) maar eigenlijk is het heel jammer dat lokale ondernemers hier de dupe van zijn. Dat vonden buurtbewoners ook, dus besloten ze hier verandering in te brengen. Dit is dus een echte buurtmarkt, buurtbewoners helpen zelf mee op de markt en bepalen daardoor ook samen het aanbod.  Verse pasta van EcoGastronomy, Crêpes van Crêpes Carrousel en Indonesisch van Mukki’s Rantang. Do we need to say more?

ZuiderMRKT, zaterdag van 9.30 tot 17.00

Pure Markt

Pure Markt

De Pure Markt is een reizende markt, elke zondag staat de markt op een andere locatie in Amsterdam. Elke laatste zondag van de maand in Park Frankendael, elke tweede zondag van de maand in het Amstelpark en ook af en toe in het Amsterdamse bos of Hilversum. Je kunt hier terecht voor bio boodschappen (duh), maar je kunt er ook vooral heel goed eten. Stel je sunday breakfast even uit en haal een ontbijt (of lunch, of brunch, of gewoon allemaal) op de markt. Ook een aanrader met kinderen trouwens, zij lekker in de zweefmolen, jij met een wijntje in het gras.

Pure Markt, zondag van 11.00 tot 17.00 of 18.00

Boerenmarkt Noord

Boerenmarkt Noord

Oost, West, Noord best. De beste bio boodschappen scoor je hier op de Boerenmarkt. Iedere zaterdag kun je op het Buikslotermeerplein terecht voor onder andere verse honing, biologische zuivel en brood van het Vlaamsch Broodhuys.

Boerenmarkt Noord, zaterdag van 9.00 tot 16.oo

Boerenmarkt Haarlemmerplein

Boerenmarkt Haarlemmerplein

Heel leuk al die markten in het weekend, maar soms hebben we dan gewoon even geen zin (of tijd) om boodschappen te doen. Gelukkig kun je ook doordeweeks een rondje over de Boerenmarkt op het Haarlemmerplein maken, heb je meteen je lunchpauze, wandeling én boodschappen binnen. 3 vliegen in een klap.

Boerenmarkt Haarlemmerplein, woensdag van 10.00 tot 17.00

Biomarkt Zeeburg

Biomarkt Zeeburg

Het Haarlemmerplein is niet de enige plek waar je doordeweeks terecht kunt. Ook in Zeeburg is er iedere woensdag een biologische markt. Biomarkt Zeeburg bestaat al meer dan 10 jaar en naast verse groente en fruit vind je hier ook Libanese mezze en vega roti.

Biomarkt Zeeburg, woensdag van 10.00 tot 18.00