12 februari 2024, door Sanne Carbaat

5 x biologische wijnen met minimaal 4 sterren op Vivino

12 februari 2024, door Sanne Carbaat

5 x biologische wijnen met minimaal 4 sterren op Vivino

Is er iets beters dan jezelf te trakteren op een glas (goede!) wijn na een lange dag? Ja, misschien de loterij winnen, maar mocht dat gebeuren vier je dat dan toch ook weer vaak met, juist, wijn. Om te ontspannen, jezelf te trakteren of juist om een ander blij te maken. Wijn is fijn, dat mogen we wel vinden. Maar wat doe je als je niet echt een kenner bent, maar wel een wijn van kwaliteit open wilt trekken? Hoe kies je de perfecte fles uit de duizenden beschikbare opties?

 

Eén van de opties is Vivino, een veelgebruikte app om wijnen te beoordelen. En alhoewel de ene smaak zeer kan afwijken van de andere smaak, kan de wet van de grote getallen wel werken. Een goed cijfer op Vivino kan dus zeker een indicatie geven of een wijn goed of slecht is. Of in ieder geval geen bocht.

 

We hebben daarom een lijstje gemaakt met een aantal biologische wijnen die een hoge rating hebben op Vivino (minimaal een 4) en - minstens zo belangrijk - enigszins betaalbaar zijn!

Biologische wijnen

Biologische wijnen

Maak kennis met Amy, een rode wijn van ons favoriete Franse wijnhuis Aubert & Mathieu. Het is een blend van Grenache en Syrah druiven, gerijpt in betonnen vaten gedurende zes maanden. Amy scoort een mooie 4,1 op Vivino en kost je slechts 11,95 euro. Ook een pre: de moderne en kleurrijke etiketten.

Van hetzelfde wijnhuis hebben we Kate, een witte wijn van Sauvignon Blanc. Deze wijn werd door KLM geselecteerd voor het businessclass arrangement. Dat is dan weer leuk om te vertellen aan de schoonfamilie. Op Vivino scoort Kate een nette 4, met eenzelfde prijs van 11.95 euro. En ja, ze kan bij elke gelegenheid gedronken worden.

Is een biologische wijn dan hetzelfde als natuurwijn? Nee, niet precies. Een natuurwijn kan biologisch zijn, maar niet iedere biologische wijn is een natuurwijn. Bij natuurwijn mag er niets anders dan een beetje sulfiet worden toegevoegd aan de druiven. Bij een biologische wijn mag er ook suiker, zuur en eventueel extra gist worden toegevoegd, maar de wijngaard moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Niet iedereen is fan van Duitse wijnen, maar ze krijgen internationaal steeds meer aanzien. Het fabeltje dat ze allemaal mierzoet zijn, gaat gelukkig steeds meer de wereld uit. Dat geldt ook voor deze Riesling Feinherb van Dr. Renate Willkomm. De wijn scoort een 4,2 op Vivino en kost slechts 9,95 euro, een koopje! Gemaakt van uitsluitend Riesling druiven, afkomstig uit wijngaarden langs de Duitse Moezel.

De Pieve Vecchia van wijnhuis Fasoli Gino scoort ook een 4,2 op Vivino, maar is bijna twee keer zo duur in vergelijking met de Riesling (21,95). Maar deze Italiaan oogt qua etiket wel een stuk beter dan de Duitser, en het oog wil immers ook wat. Het is een echte volle witte wijn, gemaakt van de Garganega druif. Mocht je overigens in de buurt van Fasoli Gino zijn (nog geen half uurtje rijden vanaf Verona, ga dan vooral langs. Alles wat je zou verwachten van een idyllische Italiaanse wijngaard, maar dan nog beter).

Tot slot de 3 Passo rosso van Cielo e Terra, een krachtige rode wijn uit Zuid-Italië. Gemaakt van Primitivo, Negroamaro en Sangiovese druiven. Deze biologische rode wijn scoort een 4,1 op Vivino en kost slechts 9,95. Het is een zware fles (letterlijk), en dat geeft net dat extra beetje kwaliteitsgevoel.

Weet je nog steeds niet wat je moet bestellen? Probeer dan eens een proefpakket. Bij Wijnbaas.nl hebben ze een proefpakket met een zestal goed scorende Vivino wijnen, waaronder vier stuks uit deze bovenstaande lijst. Maar ze hebben ook proefpakketten met biodynamische wijnen (Demeter) of natuurwijnen. Proost!

 

Wijnbaas