18 augustus 2020, door Maartje

Blauwe bloemen

18 augustus 2020, door Maartje

Blauwe bloemen

Blauwe bloemen in de tuin, die zijn dus echt best bijzonder. Echte blauwe bloemen zijn er namelijk niet zo heel veel: vaak is de kleur meer lila/paars dan blauw. Dus blauwe willen we, want zo zijn we... Hoe je dat doet/ waar je ze vindt en hoe je er mee omgaat? We vroegen het ons moeder en die weet zoals altijd raad. 

 

Want ze bestaan dus wel. Het blauwe druifje bijvoorbeeld. Die bloeit heel vroeg in bolletjes. Plant ze in het najaar en dan bloeien ze in maart. Tuinieren is immers vooruitdenken. Ook mooi: de Agapanthus, een mooie lang bloeiende plant. Bloeit in de zomer en kan niet tegen  vorst. Plant hem dus in het voorjaar en dan heb je er in de warmste maanden van het jaar plezier van. 

Sering Blue Mount (Ceanothus) is een struik met mooie blauwe bloempjes die al vroeg bloeit. De plant kan niet goed tegen strenge vorst en wordt niet heel oud, meestal 6/7 jaar. Op Ridderspoor (Delphinium) komen veel bijen en vlinders op af. Vinden wij alleen maar leuk maar mocht je dat niet willen: bezint eer ge begint.

Juffertjes in ’t groen is klein lief blauw bloempje. Als je, in de lente, een zakje zaait kun je er de hele zomer van genieten. Na de bloei is er een mooi bolletje te zien waar zaad in zit: die kan in je droogboeket. De Korenbloem kun je het best zelf zaaien in de lente.

De (welbekende) Hortensia natuurlijk, die is er ook in het blauw. Het is een struik waar soms blauwe bloemen aan komen maar het kan zomaar zijn dat je een blauwe koopt en dat er het jaar daarop plotseling rose bloemen aan zitten! Dan is de grond waarschijnlijk niet zuur genoeg. Dat kun je oplossen door tuinturf bij de plant te gooien. Tadaa!

Hortensia zijn er in veel soorten en veel kleuren maar het is een plant die veel water nodig heeft en liefst niet pal in de zon wil staan. Hortensia hoeft niet gesnoeid te worden.

Ereprijs (Veronica) kan wel in de volle zon staan. Er zijn hoge en lage soorten.

Clematis (klimmer): hier zijn veel soorten van. De vroegbloeiende snoei  je na de bloei en als de plant na 21 juni bloeit dan moet je hem in het vroege voorjaar snoeien. Als de clematis niet gesnoeid wordt, komen er mooie zaadpluizen aan de plant. Nadeel van niet snoeien is dat de bloemen heel hoog in de plant komen.

Andere mooie klimplant en zijn: Schizophragma Hydrangeoides Roseum en natuurlijk de Blauwe regen (Wisteria).

O ja, ook nog even dit over Aardbeien:

O ja, ook nog even dit over Aardbeien: als je volgend jaar aardbeien in je tuin wilt hebben, moet je nu (augustus) de plantjes planten. Als de plantjes ongeveer 3 jaar zijn kun je ze het best vervangen door nieuwe. De opbrengst wordt na 3 jaar veel minder. Hiervoor kun je de loten gebruiken van de bestaande plantjes.

 

Wist je dat er planten zijn die naar Chocolade ruiken?

Wist je dat er planten zijn die naar Chocolade ruiken?

Er bestaan planten die echt naar chocolade ruiken! Hoe leuk is dat. Deze zijn het:

Cosmos atrosanquineus. Wil graag in de zon staat.

Chocolade munt. Let op, deze gaat woekeren wat heel mooi is in een (bewust) wilde tuin. 

Chocolade Magriet bloeit van juni tot september. Trekt veel vlinders en is winterhard.

Chocolade vingerhoedskruid is een 2 jarige plant en zaait zichzelf uit.