Nederland, Den Haag22 februari 2020, door Maartje

Bleyenberg Den Haag

Nederland, Den Haag, 22 februari 2020, door Maartje

Bleyenberg Den Haag

Je zou het niet zeggen met deze storm, maar in Den Haag wordt er al heel voorzichtig een aanloopje genomen naar de zomer. Geloof het of niet, maar de strandtenten bouwen langzaam al weer op. Zo is het ook make-over tijd voor het dakterras van Bleyenberg. Er wordt gesproken van een nieuw fresh ontwerp, arcade games en funky cocktails, dus meer dan genoeg redenen om een van onze Haagse favorieten even opnieuw onder jullie aandacht te brengen.

 

“Het leven is een feest, maar je moet zelf de muren behangen.”

Bleyenberg Den Haag

Bleyenberg Den Haag

In het oude pand van de Kwantum in Den Haag, huist sinds juli 2017 alweer het vijf verdiepingen tellende Bleyenberg. Bley-wie? C.A.J. Bleyenberg – oftewel John – was de voormalige bedrijfsleider van het oude Kwantum filiaal. In de jaren ’80 en ’90 bracht hij Den Haag de nodige behangetjes en hield hij zijn zaak draaiende met de nodige “nie lullâh mâh poetsûh” mentaliteit, handen uit de mouwen dus. Bleyenberg is een hommage aan hem, deze attitude, de geschiedenis van het gebouw en Den Haag zelf. Meneer Bleyenberg is helaas overleden in januari 2020, maar heeft gelukkig nog vol trots het succes van “zijn” Bleyenberg mee kunnen maken. En natuurlijk behoudt hij samen met zijn vrouw Anneke zijn ereplekje aan de bar. Mocht je op zoek gaan naar de toiletten? Die dragen de namen “De Anneke” en – hoe kan het ook anders – “De John”.

Het Bleyenberg pand is groots, met enorme raampartijen en hoge plafonds en het telt maar liefst vijf (!) verdiepingen. Een totaal nieuwe vibe voor Haagse begrippen, een originele hotspot voor de stad. Ingericht met kleine knipogen naar de “bouwmarkt” die het ooit was, vind je aparte stukken hout en veel verschillende soorten materiaal in het pand. Roze en groene tinten op de muur maken het af.

Op de begane grond vind je De Kantine, een sfeervolle plek waar je een goede bak koffie kunt drinken uit de koffie bar, voorzien van intense koffie machine (vraag maar aan de barista, die zal met liefde over haar vertellen, want ja, het is een zij, en ze heet Anneke, vernoemd naar de vrouw van). Daarnaast is de Kantine een groot met leuke zitjes en een menukaart om heel blij van te worden. Ook de uitgebreide drankkaart mag er wezen, van cocktails tot zorgvuldig geselecteerde bieren en wijnen. Op het menu overdag onder andere buttermilk fried chicken brioche met komkommer en spicy mayo, of  schuif ’s avonds aan voor taco’s, indiase curry of dry aged striploin met biermosterd boter. Door de stoere chef bereid in een roze betegelde keuken. Ook de polo’s van de mannen uit de bediening hebben de kleur van de muur, want je weet het, echte mannen dragen roze. Het menu concept is delen, maar dat bepaal je uiteraard lekker zelf, met een gerecht en bijgerecht heb je ook al een heerlijke maaltijd op tafel. Er mag dan in de kelder een club zijn… (komen we zo op terug!) elke donderdag, vrijdag en zaterdag draait er een DJ in de Kantine, met alleen vinyl. Trouwens ook leuk voor de kleintjes, eens in de zoveel tijd organiseert Bleyenberg een DJ workshop. Hou hun agenda in de gaten. 

Bij Bleyenberg komt heel Den Haag samen, van Plein bezoekers tot Grote Markt liefhebbers. Ook de medewerkers komen uit alle uithoeken van de Haagse horeca vandaan. Initiatiefnemers Raoul en Torsten hebben het goed bekeken en mogen trots zijn op hun horecaconcept. En over die Grote Markt gesproken, die kun je dus heel mooi bewonderen vanaf Het Dak. Jawel, er is een heus rooftop terras op de bovenste verdieping van Bleyenberg. Achterover leunen in de banken met een lekker drankje onder de palmbomen. Of met een hapje, want de verdieping heeft naast een cocktailbar zijn eigen keuken met kleine kaart. Met mooie schuifpuien is de helft van Het Dak overdekt, dus ook in de winter zit je hier goed. En het uitzicht. Fantastisch. Hier vind je ons in de zomer gegarandeerd voor mooie zonsondergangen met een cocktail in de ene en een bitterbal in de andere hand.

Maar… er zijn meer verdiepingen. Aan elkaar verbonden door gloednieuwe graffiti kunstwerken van een Haags kunstenaarsduo. Op de eerste en de tweede vind je Het Kantoor, een plek waar je vergaderruimtes kunt huren en waar veel ruimte is voor eventuele conferenties, privé diners of workshops. Wederom waanzinnig uitzicht uiteraard, je kunt zo zwaaien naar de Grote Markt. En dan, in de krochten van het pand, bevindt zich Het Magazijn, dé club voor alle Haagse techno en elektronische muziek behoeftes met af en toe een tikkeltje disco en Italo. Intiem, donker en plek voor zo’n 150 man (deurbeleid!), een tikkeltje gehuld in mysterie. Kortom: sfeer. Anonimiteit staat centraal, het is hier zelfs verboden om je telefoon te gebruiken. Top, geen hysterische selfie flitsen om je heen. Laat je dus lekker inpakken in Het Magazijn, want hier is iedere liefhebber welkom en plakt men geen etiketten (oh yeah we went there). En Het Magazijn heeft een 24-uurs-vergunning (komen de Trouw en de School vibes al bij je naar boven?) dus je trekt je nacht zo weer door naar de koffie bar op de begane grond ’s ochtends. Is tenslotte maar 1 trap! (Ok, stiekem 2 kleine…) 24/7 prima vertoeven dus bij Bleyenberg, wij zijn bley en zien je daar!

Bleyenberg