12 oktober 2020, door Nina van Hilst

Kunst, chakras, yoga en healing in één prachtig boek: Angelus

12 oktober 2020, door Nina van Hilst

Kunst, chakras, yoga en healing in één prachtig boek: Angelus

Wanneer je het boek Angelus ziet, dan zie je meteen dat je iets bijzonders in je handen hebt. De fotografie met opvallende kleurstellingen, de prachtige locaties, de theatrale kostuums. En de inhoud die anders is dan anders. Wat is dit precies voor boek? Zal de vraag zijn die in je opkomt. Angelus - gemaakt door yogi’s en kunstenaressen Erica Jago en Roos van der Kamp - is een visueel verhaal langs de zeven chakras. Waarbij kunst, yoga en healing centraal staan. En met die twee korte omschrijvende zinnen doen we dit boek eigenlijk tekort. Een boek wat iedere yogi en/of kunstliefhebber maar wat graag cadeau zal krijgen.

Angelus - experiential chakra workbook

Angelus - experiential chakra workbook

Boeken zijn meestal een redelijk voorspelbaar iets. Meteen wanneer je een boek openslaat begrijp je het is: een verhaal wat je van voor tot achter leest, een opsomming van recepten of stappen die je kunt volgen of een verzameling van mooie beelden om geïnspireerd door te raken. Angelus is eigenlijk een combinatie van dit alles.

Het boek loopt van voor tot achter langs de zeven chakras. Waarbij iedere chakra een zee van eigen kleuren heeft; van een bombastisch kleurenspektakel tot alles sereen wit of verdovend zwart. En in die chakras staat een verhaal van een vrouw langs haar gevoelens, langs haar zeven chakras. De locaties van IJsland tot de woestijn in Jordanië en de fantasierijke kostuums – gemaakt door Roos – maken het boek een bijna theatrale creatie.

In ieder hoofdstuk vind je naast de beelden en het verhaal van de vrouw, tevens een set yoga poses die de bij de betreffende chakra aansluiten of doen ontwaken. Geoefende yogi’s zullen deze poses direct kunnen doen, voor de beginner staat in het einde van het boek een meer uitgebreide omschrijving. En zo is Angelus dus een werkboek geschikt voor beginner tot advanced yogi.

Ook heeft Angelus zeven creatieve oefeningen die je laten nadenken over je patronen. En hoe je je dagelijkse handelen kunt shiften. Uiteraard aan de hand van je chakras. Hoe beweeg je van meer rationeel naar meer intuïtief? Hoe ga je van slachtoffer naar in je kracht staan? En ook deze oefeningen worden weer begeleid door de adembenemende foto’s en vormgeving.

Een kleine achtergrond van de twee makers van het boek. Yoga teacher en grafisch ontwerper Erica Jago heeft in de afgelopen tien jaar meerdere retreats gegeven waarbij ze steeds volledig ingaat op een andere chakra. Met kundalini en vinyasa yoga, storytelling en natuur komt ze tot een methode van emotionally connected yoga en visionary art. Roos van der Kamp heeft jarenlang in de kunst, fashion en filmwereld gewerkt waarbij set- en kostuumdesign centraal stonden. Samen creëerden ze met Angelus de zeven werelden langs de zeven chakras. En werd het een boek wat je moet begeleiden van pain to peace. Of gewoon simpelweg heel erg prachtig staat te wezen in je huis.

Je leest meer over het boek op de website van Angelus.