14 augustus 2019, door Maartje

borreltijd! Restaurant Compartir in Amsterdam West is open

14 augustus 2019, door Maartje

borreltijd! Restaurant Compartir in Amsterdam West is open

Nog niet eens zo heel lang geleden zat vegan-pionier Dophert een potje te pionieren aan de Spaarndammerstraat in Amsterdam West met hun verrukkelijke plantaardige burgers, salades, broodjes en - ook niet onbelangrijk - een hebberigmakend kastje vol met vegan goodies. Die Dophert burgers (en het kastje) bestaan nog steeds, alleen huist Dophert tegenwoordig in Amsterdam Zuid, in de Pijp (Ceintuurbaan 71), en maakte de lokatie aan de Spaarndammerstraat plaats voor een Hele Fijne Nieuwe: welkom Restaurant Compartir in Amsterdam West!

Restaurant Compartir Amsterdam

Restaurant Compartir Amsterdam

Over het nieuwe Restaurant Compartir in Amsterdam West moet je vooral weten dat de zaak uit de creatieve en smakelijke koker van Floor Reitsma komt, eveneens al jaren eigenaresse van Borrelplank Amsterdam, een service die knappe en mollige borrelplanken bezorgt door heel Amsterdam – what’s in a name.

Een goed idee, en Floor haar expertise zit ‘m dus duidelijk in het bourgondische smikkelen. En wat je bij de mensen thuis kunt brengen, daarmee kun je mensen ook in je eigen huis trekken, zo moet Floor gedacht hebben. Dan heb je meteen ook het juiste sfeertje te pakken en kun je, naast die om te smullen worsten en kazen en sausen en meer, een  – zoals dat heet – ‘totaalbeleving’ meegeven. Zo geschiede.

Die totaalbeleving moest en zou een Franse worden, toch de ongekroonde meesters van het bourgondische borrelen.

Floor toverde Dophert onherkenbaar om tot een zaakje dat zo in de Provence had kunnen staan. Er kwamen tegels in zachtblauw en wit, vergrijsde houten tafels, stompkaarsen in eveneens van die mooie, sfeervolle vergrijsde tinten, vaasjes met gipskruid en suggestieve schilderijtjes en prints aan de muur. Alles op en top Frans, uiteraard. Hoewel de menukaart ook een flinke dot van Spanje mee kreeg (net als de naam: Compartir betekent ‘aandeel’ in het Spaanse en staat dus voor ‘delen’, vrij vertaald). Er zijn kroketjes en crostini’s, er zijn cava’s en een uitgebreide wijnlijst met wijnen uit allerlei Europese windrichtingen. Er is manchego en – altijd goed en o zo lekker, artisjok met kruiden-vinaigrette. Idem wat betreft de burrata met tomatencrème en basilicumolie – om voor om te fietsen, op naar de Spaarndammerstraat.

Wat ook geldt voor de gebrande makreel in limoen met citrusmayonaise en radijs – in principe allemaal nog steeds om te delen, ergo de naam van de zaak: Compartir Amsterdam. Al wordt dat in het geval van de hoofdgerechten verdomde lastig (je wil alles zelf houden zeg maar). Compartir eert zijn voorganger nog met een gerookte vegan steak met groene gazpacho (waarover we hoorden dat-ie top is) en de avond afsluiten doe je, hoe kan het ook anders, met een borrelplank: een kaasplank met vier soorten kazen van l’Amuse. Santé.