Nederland, Amsterdam1 mei 2022, door Demi Passier

Upperbloom to the rescue: een groen (en kleurrig) balkon zónder groene vingers

Nederland, Amsterdam, 1 mei 2022, door Demi Passier

Upperbloom to the rescue: een groen (en kleurrig) balkon zónder groene vingers

Vorige week stond er een tuintje op wielen voor ons kantoor in de Jordaan. Een tuintje? Op wielen? Ja. Leggen we uit: Upperbloom, initiatiefnemer van Stadspark Verticaal, ging namelijk van start met een grote activatie: de vergroening van de Randstad. Een tweede Vondelpark is het idee, maar... Waarom niet in de lucht? In de vier grootste steden van Nederland bevinden zich maar liefst 1.000.000 balkons en dakterrassen. Een buitenkans om steden die zo gewenste, groene touch te geven. Daarom daagt Stadspark Verticaal stadsbewoners uit om samen 20 km2 aan planten en bloemen te ontsluiten om het eerste verticale stadspark van Nederland te vormen. Upperbloom to the rescue!

Eerder gaven we jullie tips & tricks over tuinklussen in april. En in aanvulling daarop heb je met de plantenbakken van Upperbloom in no time een kleurrijk balkon en dat allemaal zonder groene vingers.

 

Fleuriger straatbeeld

Fleuriger straatbeeld

Beeld je in dat je nu naar je werk, je familie of je oma fietst. Onderweg kom je vast het nodige aantal balkons en tuinen tegen. Hoe zien die eruit? Het antwoord kun je vast al raden. De meeste zijn grijs en kaal of staan vol met lege bierkratjes. Hoe leuk zou het zijn als er een sprankeltje magie aan toegevoegd wordt? Alice in Wonderland vibes, zo dachten wij. Zoals we al zeiden, is het doel van Upperbloom om een fleuriger straatbeeld te maken, met minimale input tegen je maximale output. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je buurman.

Hoe het werkt?

Hoe het werkt?

Stap één: geef de balkoniers van Upperbloom door hoeveel vierkante meter jouw balkon, dakterras of tuin is. Op basis hiervan koop je eenmalig één (of meerdere) plantenbak(ken). Leuk om te weten – deze bakken kunnen tegen een stootje (lees: het Nederlands weer). Nadat je je bak(ken) hebt uitgekozen kies je zelf welke bloemen en planten je hierin wil hebben. Heb je geen idee en ga je er helemaal blanco in? Geen probleem. Upperbloom heeft een scala aan floral designers, plantenexperts en kwekers die plantensets voor je bedenken en in elkaar zetten voor elk soort balkon dat je je maar kan bedenken. Daarna komen de balkoniers al het fleurigs bij je installeren. Zie je je balkonnetje al stralen tussen de fladderende vlinders en zoemende bijen?

Dan last but not least: de verzorgingsfase. Geen zorgen, ook deze is easy peasy lemon sqeezy. De slimme plantenbakken zijn namelijk zo gemaakt dat er tot drie liter water in het reservoir kan, wat betekent dat jouw baby’s voor ongeveer twee weken voorzien zijn van de nodige vloeistof. Slimmer nog, met de watermeter zie je meteen of je planten water nodig hebben of dat je ze juist even met rust moet laten. Gewoon gaan zitten, glaasje iets erbij en genieten van je groen.

 

 

De wissel

De wissel

Nu kunnen we begrijpen dat je op z’n tijd weer zin hebt in een nieuwe, frisse look. Ook dat is zo geregeld.  Je koopt de Upperbloom plantenbakken met een plantenset naar keuze. Vervolgens kun je in de toekomst, wanneer je dat zelf wilt, alleen de nieuwe plantensets kopen (die zijn tussen de €18 en €26 euro zijn). De balkoniers komen bij je langs om de oude planten op te halen (die worden gebruikt voor compost – no waste!), en laat de nieuwe planten die je hebt besteld bij je achter. Hoef je dus zelf niet eens met je vingers in de aarde; echt alles wordt voor je geregeld. En kan je ze meteen bekogelen met alle balkonvragen die je altijd al had.

Niet alleen leuk voor het oog

Niet alleen leuk voor het oog

Alles leuk en aardig en sowieso 10+ punten maar… De voordelen van deze actie gaan niet alleen over het uiterlijk! Er zitten allerlei voordelen aan meer groen in de stad. Allereerst verhoogt dit onze kwaliteit van leven, we like! Vergroening zorgt namelijk voor meer sociale binding, een betere luchtkwaliteit en waterhuishouding. Bij bedrijven leidt dit zelfs tot een positievere werkhouding en hogere productiviteit. Daarnaast draagt Upperbloom ook zijn steentje bij aan de circulaire economie. Planten die na een wissel terugkomen, worden namelijk tot compost verwerkt, hergebruikt voor een nieuwe plantenset of gedoneerd aan bijvoorbeeld hongerige geitjes. Zo heeft Upperbloom op zijn beurt een samenwerking met Groene Bouwhekken: de Upperbloom-planten krijgen hier een tweede leven op bouwterreinen, om zo ook daar de stad mooi te maken en of te houden. Als daar niet over nagedacht is, weten wij het ook niet meer…

Kopen die bakken

Kopen die bakken

It may be cliché maar: de eerste stap begint bij jezelf. Of je nu met één plantenbak begint of je hele dakterras verbouwt, ieder beetje groen doet wonderen. Wij zijn in ieder geval helemaal fan en straalt ons kantoor nu (mede) door de prachtige paarse en gele bloemetjes van Upperbloom.

Denk je nu: geef mij zo een plantenbak? Schrijf je dan nu in bij Stadspark Verticaal, want je bent maar één druk op de knop verwijderd van vrolijk balkon!

Zin gekregen? Snappen we! Wacht dan even tot de eerste week van mei (2022): dan gaan er maar liefst 12 nieuwe zomer-arrangementen de shop in! Nog meer kleur, nog meer bloemen, nog meer moois en een nóg groenere stad!