Nederland, Amsterdam13 april 2022, door Maartje

Er zijn twee type mensen, de vega(n)’s en de niet vega(n)’s: Café Beurre Amsterdam is er voor allebei

Nederland, Amsterdam, 13 april 2022, door Maartje

Er zijn twee type mensen, de vega(n)’s en de niet vega(n)’s: Café Beurre Amsterdam is er voor allebei

Ze, en dan is 'ze' de mensen achter Café Beurre Amsterdam, waren nog niet open of we waren al smitten op het heerlijke blauw-witte interieur van de kleine, in eerste instantie onopvallende zaak in de Amsterdamse Staatsliedenbeurt. Daar zit Café Beurre op een hoek, met een deels overkapt terras, aan de Van Limburg Stirumstraat. Goed nieuws, want zoiets hadden we nog niet in de buurt. Zoiets? Ja. Een restaurants met niets dan vega gerechten en een dijk van een wijnlijst. Voor de vega's en zéker ook voor de niet-vega's! Zo kan het namelijk ook.

Café Beurre Amsterdam

Café Beurre Amsterdam

Toegegeven: wij eten hier bijna allemaal, bijna alles. Dat is ook wel handig wanneer je vaak uiteten mag en het werk noemt. Dat wil echter niet zeggen dat we niet een groot – zeer groot – hart hebben voor de betere vega(n) gerechten. Juist wel. Want we eten maar wat graag met onze vega(n) vrienden mee. Gelukkig is het tegenwoordig geen unicum meer om een goed restaurant te vinden met gewoon ook hele goede vega(n) gerechten op de kaart. Sterker nog: er zijn steeds meer toffe restaurants waar we aan willen schuiven en waar vis of vlees de uitzondering is, in plaats van andersom (check Corner Store Amsterdam ook even, een topper in die categorie). Dat allemaal terzijde: bij het nieuwe Café Beurre Amsterdam komt er geen vis of vlees in, en zijn de gerechten allerminst saai of niet afwisselend te noemen.

Café Beurre dus, een laagdrempelige zaak met vegetarische gerechten die in de categorie comfort food vallen en een dijk van een wijnlijst. Niet zo gek dat we enthousiast zijn: de eigenaresse deed wat fijne kneepjes van het vak op bij o.a. een groot wijnhuis en Balthazar’s Kitchen aan de Elandsgracht (ook een mega topper!).

Alleen walk-ins bij café Beurre Amsterdam (of je moet echt met een grote groep willen komen; stuur ze dan even een mailtje) en we zeggen het gewoon nog eens: daar zijn we nogal fan van. Want haat aan mispakken bij die reservering en 0,0 moeite met even wachten in een gezellig lokaal. Café Schotsheuvel is er ook zo eentje!