Nederland, Breda26 september 2017, door Maartje

Nieuw: Boutique Hotel Het Scheepshuys Breda

Nederland, Breda, 26 september 2017, door Maartje

Nieuw: Boutique Hotel Het Scheepshuys Breda

Boutique Hotel Het Scheepshuys in Breda vinden we leuk. Maar echt heel erg leuk. Laten we een beeld schetsen: Het Scheepshuys ligt iets buiten het centrum van bourgondisch, immer gezellig Breda. Zo'n tien minuten met de taxi en uiteraard iets langer met de fiets. Je komt aanrijden en aan de linkerkant (of rechterkant, maar net hoe je het bekijkt) van de weg staat een glorieuze jaren 30 villa te spinnen: Boutique Hotel Het Scheepshuys. Van buiten al meteen een plaatje. Binnen word je ontvangen door Suzanne of Sanne, maar net wie je aantreft, die direct een lekker koud glas wijn voor je inschenken. Hulde. Of een andere versnapering mocht je geen zin in een alcoholische hebben. Mag ook.

Terwijl we wat nipten aan het wijntje, kletsten we met Sanne over de rijke historie van de villa. En dat is me er één. Het verhaal gaat dat ene heer Jansen, de eerste eigenaar van het pand, een internationale groothandel in groente en fruit oprichtte. De man leverde onder andere aan HERO Zwitserland en dit bedrijf vond het wel een puik plan als de heer Jansen voor hen in Breda een vestiging van het bedrijf ging opzetten. Zo werd de heer Jansen een vermogende man die graag het stokje doorgaf aan zoon Guus. Voor zoon Guus bouwde vader Jansen een villa (doe ons ook zo'n vader) en Guus plantte er op het dak een windwijzer op: een schip. Voila: het ontstaan van het Scheepshuys.

scheepshuys2breda

Maar... Roddel de roddel... Wilde Guus dit huis wel? En wilde hij wel trouwen met zijn Zwitserse jonge bruid die pa voor ogen had? Volgens sommigen symboliseerde het schip op het dak het huwelijksbootje (de windwijzer dus) het toekomstige geluk. Andere tongen beweren dat Guus zelf het schip koos als aandenken aan zijn verboden liefde (niet de Zwitserse dus)... Alright, een cliffhanger à la GTST. Zonder bevredigend vervolg overigens want wat de waarheid is, weet geen kip.

Toch in Breda? Check dan deze lijst met al het nieuws in de stad (met overigens Restaurant Le Patio als onze nieuwe TOP-favoriet: nieuwe restaurants Breda 2017

En er is nog veel meer geschiedenis rondom de villa waarover je hier kunt lezen, maar om er geen al te lange geschiedenisles van te maken schakelen we over naar the experience: afgelopen jaar (2016) werd de villa door de huidige eigenaren van A tot Z opgeknapt. Het pand diende de voorgaande jaren al als hotel maar het was - eerlijk is eerlijk - oude meuk. De gedateerde meubels werden geverfd (met bloed, zweet en tranen hebben we gehoord), de kamers werden verbouwd en ga zo maar door. Met het uiteindelijke Boutique Hotel Het Scheepshuys als goed gelukt resultaat.

scheepshuys1breda

Het hotel kent precies twaalf kamers. Eenpersoonskamers (scheelt je zo'n drie tientjes per nacht mocht je alleen zijn) en tweepersoonskamers met een eigen, en eventueel een badkamer (er zijn twee kamers met een gedeelde badkamer), ruime tweepersoonskamers met balkon en een aantal driepersoonskamers. Zo is het dus een hotel geschikt voor zakelijke gasten, maar ook met vrienden of een date kun je er meer dan prima terecht.

Iedere kamer is anders. In de één straalt het heldere wit op je af, terwijl je in de volgende kamer in een heuse man cave staat. Wat wel overal overeenkomt zijn de gouden beschilderingen boven het bed (of elders in de kamer, maar altijd aanwezig). Deze gouden beschilderingen vormen bij elkaar opgeteld het Scheepshuys logo. Details details. Het aloude karakter van de villa is tijdens de verbouwing absoluut behouden - niet alles is even gelikt en dat maakt 't dus precies af. We zeiden toch al dat we het tof vonden hier?

scheepshuysbredaontbijt

Tukken gaat meer dan goed en het ontbijt de volgende ochtend is ook al zo supurb. De gekookte eitjes staan op je te wachten met een klein gebreid mutsje op. Snoezig. Geen ander woord voor. Thee, niet uit zakjes maar verse thee uit een potje, koffie, mini pains au chocolats, croissants, weckpotjes met vers fruit... 10 punten. Het Scheepshuys

Liefs, Bloeme