Spanje, Ibiza18 september 2019, door Maartje

Ook in de winter: bij boutiquehotel Can Sastre op Ibiza wil je logeren

Spanje, Ibiza, 18 september 2019, door Maartje

Ook in de winter: bij boutiquehotel Can Sastre op Ibiza wil je logeren

Hand in eigen boezem: het is niet de eerste keer dat we hier roepen dat dit echt, echt echt echt, de leukste plek is om te logeren. Op Ibiza in dit geval. Maar toch... Dit is het. Echt. Mark our words. Boutiquehotel Can Sastre op Ibiza is namelijk nu nog een onontdekte parel waar je, gok ik zo, over een paar jaar nauwelijks meer terecht gaat kunnen want altijd vol. Hoe we dat zo stellig weten? Omdat Can Sastre Ibiza, een kleinschalige agriturismo eigenlijk, die heerlijke, perfect uitgebalanceerde combinatie heeft van looks en gastvrijheid, heerlijk eten en een locatie die buiten de gebaande paden ligt en toch overal dichtbij is. Boutiquehotel Can Sastre, onthoud die naam.

Can Sastre Ibiza

Can Sastre Ibiza

Waar te beginnen? Een schier onmogelijke taak wat betreft deze droomplek; ik struikel nu al over mijn woorden. Dat vonden de Haagse eigenaren Bibi en Raymond (je mag Ray zeggen) van Can Sastre trouwens helemaal niet: de twee runden jaren een strandtent op het Zuid-Hollandse strand. Na al die jaren weet je het een en ander over op en afbouwen (de zaak op het strand deden ze in 4 (VIER!) dagen tijd, van niks-dan-zand-overal naar ready to go strandtent). Dus toen aan het begin van de zomer ineens de deal op Ibiza gesloten werd, en ze een kleurrijke hippie-stijl finca over konden nemen terwijl het seizoen eigenlijk al begonnen was, laadden ze twee vrachtwagens vol, vertrokken naar het eiland en maakten de finca binnen 6 (ZES!) dagen verhuur-klaar: de witte verf was nog nat toen de eerste gasten aankwamen. Daarna werd er aan de ‘achterkant’ hard door geklust en was Can Sastra in de zomer van 2019, het moment van schrijven, helemaal wat het zou moeten zijn. En hoe.

Er kwam een villa in het midden van de finca, perfect voor een gezin aangezien er twee slaapkamers zijn en een grote gemeenschappelijke ruimte: knapper, groter en comfortabeler dan ons eigen thuis. Rechts daarvan een enorme zoete inval keuken die door het stel en hun twee bloedjes van kids als basis gebruikt wordt, nog een tweetal heerlijke kamers én, mijn favoriet, een ruime suite voor twee met een comfortabele, hele ruime patio waar je eigenlijk niet meer weg wil. Hoeft ook niet: op aanvraag kun je ‘thuis’ blijven voor het lunch en diner. Je eigen huisje, alleen op de wereld-stijl, the good way. En ondertussen gewoon op het terrein van Can Sastre natuurlijk. Waar je in de ochtenduren je oversteek maakt naar het ronde zwembad, omrand met ligbedden, zomerse parasols en kleine knusse bar en een gezellige grote tafel. Hier kun je aanschuiven voor het ontbijt, en de rest van de dag je eigen drankjes inschenken: het is namelijk ook een honesty bar. Gewoon even aanvinken wat je gepakt hebt en aan het eind van je verblijf afrekenen. Kind kan de was doen.

Verder moet je ook nog even weten dat de locatie van Can Sastre op Ibiza perfect is: in het midden van het eiland. Precies waar je, op een eiland formaat Ibiza, wil zitten. Zo ben je namelijk overal binnen een half uur. Maximaal een half uur. Of je nu naar het noorden wil (aaah, de rust), naar het westen (hallo Cala Gracioneta), naar het oosten (hoi Aguas Blancas) of naar Ibiza Stad, want ook altijd goed. Binnen 7 minuten ben je in het leukste dorp van het eiland, Santa Gertrudis – afijn, moeten we nog doorgaan? En toch is de kans groot dat je nog nooit de straat van Can Sastre in bent gereden, horend bij het kleine dorp Sant Mateu.

Reserveer Can Sastre Ibiza

What else? Nou, als je het perse weten wil: we zijn ook gewoon als een blok gevallen voor Bibi en Ray, de no bull shit Hagenezen die met keihard werken en flinke dot goede smaak een pracht van een stek opgebouwd hebben. En voor hun beeldige, zoete kindjes die je, samen met hond Indie (toen nog een speelse pup) en een keur aan katten over het terrein ziet scharrelen. Stilletjes. Gezellig. Bibi en Ray weten wat hard werken en niet klagen is, hoe ze hun gasten in moeten schatten (‘ken je pappenheimers’, belangrijk) zodat ze je óf lekker alleen laten, óf vergezellen met een babbel. Bovendien kennen de twee het eiland op hun duimpje en weten ze precies wie wat wanneer te tippen. Lekker wel hoor, zo heb je deze site gewoon bijna (bijna!) niet meer nodig.

Aan het eind van de dag zak je neer op een van de vele zitje van het kleine paradijs, glas koude rosé (een enorme bel) erbij en gekookte edamame bonen met grof zout (Sal de Ibiza, uiteraard). Een goed moment om je alvast op het ontbijt te verheugen: op de kleine maar fijne kaart staat een acai bowl met gekonfijte vruchten en noten, bietensap (let wel: alleen rietjes van bamboe: Can Sastre is waar mogelijk zo eco mogelijk) en toast met gepocheerde eieren, avocado en chilisnippers. Beproefd recept, perfect uitgevoerd.

Een voorbereid mens voor twee: geef een dag van tevoren aan of je lunch (vers brood, Iberico hammen en manchego-kaas, bijvoorbeeld) of diner wil en Ray slaat aan het koken.

Allerlaatste puntje, dan stop ik echt: bonus punten voor de heerlijke Meraki items opd e kamers: zelfs aan schoonmaakwipes voor je gezicht is gedacht (ik vergeet die krengen altijd mee te nemen).

Reserveren? Begrijpelijk. Can Sastre