28 juli 2022, door Maartje

Brandveiligheid in huis – zo fix je dat

28 juli 2022, door Maartje

Brandveiligheid in huis – zo fix je dat

First statement: fijn wonen is veel meer dan alleen een knap interieur. Is zo. Vinden wij althans. En één van de grootste nachtmerries is brand. En toch... Het is een reële optie. Wist je bijvoorbeeld dat alleen verzekeraar Interpolis elk jaar tussen de 2.000 en 3.000 schademeldingen door brand in de woning ontvangt. Veel! En los van die materiele schade; het idee van een brand in huis heeft vaak invloed op je gevoel van veiligheid. Wist je dat je zelf veel kunt doen om je huis Brandveiliger te maken? En ook om brandschade aan je woning kleiner te maken? Het begint bij stil staan bij wat je aan het doen bent. Zo simpel? Ja. Zo simpel. Hieronder een aantal tips - doe er je voordeel mee; dat deden wij ook.

Second statement: zo'n rookmelder ophangen bijvoorbeeld, is echt zo gefixt! Klusje van niks. En dat geldt voor de meeste tips - stuk voor stuk eigenlijk no brainers, maar juist daarom heel goed om bij stil te staan.

Rookmelders op iedere verdieping in huis: sinds 1 juli 2022 verplicht (en een hele kleine moeite)

Rookmelders op iedere verdieping in huis: sinds 1 juli 2022 verplicht (en een hele kleine moeite)

Wist je dat rookmelders wettelijk verplicht zijn sinds 1 juli 2022? Dat was het al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen en nu dus voor alle woningen. Da’s belangrijk want de meeste slachtoffers bij brand vallen namelijk niet door vuur maar door het inademen van rook.

En omdat je de put echt niet wil dempen als het kalf al verdronken is: zo’n rookmelder ophangen (en onderhouden!) is echt een fluitje van een cent. En zo (zozozozozo) K*** als je het niet hebt gedaan. Want voorkomen is écht veel beter dan genezen, zeker wanneer het op de veiligheid van je gezin (en jezelf) aankomt, nietwaar?

Maar waar begin je? Wist ik ook niet en dan is het fijn dat je vrienden (zo ging dat bij ons) je even wijzen op de site van Interpolis, de club waarbij wij voor ons huis verzekerd zijn. De verzekeraar heeft namelijk een website met heel goede tips over hoe je je huis meer brandveilig maken kunt. En daar begin ja dan dus: interpolis.nl/brandveiligheid

Koken, Stoken, Electra

Koken, Stoken, Electra

Simpel zeiden we, en dat is het ook. Zo heeft de brandweer heeft een eenvoudig drieluik: Koken, Stoken, Electra. De drie meest voorkomende oorzaken van brand.

Wij koken tegenwoordig nooit meer zonder kookwekker. Niet per se om de rijst te timen, maar omdat zo’n belletje je ook alert houdt op waar je mee bezig bent en je aandacht bij de pannen. Keuken uit? Fornuis uit! En ja, bij ons is het aanrecht ook een verzamelplaats van spullen; lekker makkelijk wel. Maar wordt er gekookt, dan verkast het naar de tafel. Zo kunnen goed bedoelde helpende handjes niets omstoten. En haal brandbare spullen zoals keukenpapier weg bij het fornuis.

 

druk op de knop

druk op de knop

Ook waar: ons hele leven in huis is doorspekt van techniek. Met een druk op de knop valt alles in huis te regelen, van muziek tot de gordijnen. Toen wij ons dat beseften, zo’n beetje op hetzelfde moment als dat de mini ging kruipen en we alle stopcontacten gingen voorzien van kinderbeveiliging, zijn we ook beter gaan nadenken over hoe we met al die elektrische zaken om moesten gaan. Zo hebben we nu geen stekkerdozen meer in huis maar gebruiken we alleen de stopcontacten (oke, boven bij het bed hebben we er één): hoe meer apparaten er worden aangesloten op 1 stopcontact, hoe groter de belasting op het elektrisch netwerk. En een dat kan leiden tot het doorslaan van de stoppen, hittevorming of kortsluiting. En is een apparaat opgeladen, dan gaat de stekker uit het stopcontact. Heb je wel eens gevoeld hoe warm je telefoon kan worden als die oplaadt? Die moet dus op een hard oppervlak en niet in bed of op de bank. O, en de elektrische fiets moet je dus ook altijd buiten opladen! Deze apparaten bevatten namelijk een lithium-ion batterij. Wanneer je bijvoorbeeld valt of van de stoep rijdt, krijgt deze batterij een schok. En dat brengt extra brandgevaar met zich mee wanneer je deze weer oplaadt.

barbecue seizoen versus kaarsjes-aan seizoen (stoken)

barbecue seizoen versus kaarsjes-aan seizoen (stoken)

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar we associëren bijna allemaal veel gezellige zaken met vuur. Zomer? De barbecue aan! Winter? Kaasplankje, rode wijn en kaarsjes aan in huis. Hè, gezellig! Klopt, en juist dan is het belangrijk om ook heel even aan de veiligheid van dat alles te denken:

  • Staat de kaars en/of de barbecue op een stabiele, niet brandbare ondergrond? En met voldoende afstand tot andere voorwerpen, mensen of dieren? Check.
  • Stook met droog hout, op de Zwitserse methode. Hoe? Door de luchttoevoer helemaal open te zetten en het hout steeds kruislings op elkaar te plaatsen. 
  • Laat je schoorsteen jaarlijks vegen door een erkende schoorsteenveger.
  • Berg lucifers, aanstekers en licht ontvlambare stoffen goed op zodat de koters er niet bij kunnen (en niet kunnen gaan experimenteren).
  • Lijkt logisch maar heus: laat hete voorwerpen (gereedschap en brandhout, een peuk of kolen) afkoelen voordat je ze opbergt of weggooit.

Lees ook: dit zijn de onmisbare barbecue benodigdheden van dit seizoen

Installeer een rook- en/of koolmonoxidemelder

Installeer een rook- en/of koolmonoxidemelder

Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht, en het is in het kader van brandveiligheid geen overbodige luxe. Voor € 30,- heb je al een goede rookmelder in huis en er zijn ook rookmelders die je gemakkelijk kunt bevestigen met een magnetische plaat.

En weet ook dat bij slecht onderhouden, verkeerd aangesloten of niet goed werkende CV-ketels, geisers en kachels koolmonoxide vrij kan komen. Koolmonoxide is een dodelijk en reukloos gas, waardoor het een risico is voor mensen, vooral als je slaapt. Een koolmonoxidemelder of CO-melder geeft alarm als er teveel koolmonoxide in de ruimte aanwezig is. Jaarlijks worden er levens gered door gebruik van koolmonoxidemelders.

En als er nu wel brand uitbreekt? Dat hebben we zelf (gelukkig/ knock on wood) nog nooit meegemaakt maar via Interpolis.nl/wonen/brandveiligheid vind je verschillende goede tips!

Vluchtroute

Vluchtroute

Hat klinkt misschien een beetje hypochonder maar toen we ons nieuwe huis kochten, ik zwanger was van nummer 2, en we een hele mooie maar ook niet zo’n praktische trap in huis kregen, dacht ik voor het eerst na over het ‘wat als’. Wat als er brand uitbreekt, hoe gaan we dat dan doen? Niet via die trap… En alleen al dat besef, dat even stil staan, zorgde ervoor dat we in een middag een logische vluchtroute bedacht hadden. Dat werkt namelijk een beetje als een spiekbriefje vroeger op school: zodra je dat briefje had gemaakt, kende je de stof eigenlijk al uit je hoofd. Zo werkt dit ook: als je de vluchtroute eenmaal bedacht hebt, sta je daarna eigenlijk altijd stil bij die route en hoe je deze vrij houdt/ blijft houden.

Bij ons blijkt de achterdeur naar de tuin een betere vluchtroute dan de voordeur. Zo vermijden we de onhandige trap en de weg naar die deur is gemakkelijker (je bent sneller buiten). Vanuit iedere ruimte hebben we een handige route om daar te komen. Nu hebben we geen groot, maar wel een opgeruimd huis en ook dat is een goede tip: zorg dat je nergens over kunt struikelen op weg naar buiten.

Is het paniek? Sluit alle deuren. Dit vertraagt de verspreiding van giftige rook. Stem af wie voor wie zorgt: Dirk ‘doet’ de oudste, ik de jongste. En de sleutels van huis liggen altijd op een vaste plek!

De investering waard

De investering waard

Zonnepanelen! Laat de installatie altijd doen door een erkende installateur of laat deze na installatie checken. Interpolis kan hierbij helpen. Los daarvan loont het om te weten welk materiaal er in je huis verwerkt zit. Je kunt brandbare materialen laten behandelen zodat ze minder vatbaar zijn voor vlammen. Of gewoon voor een veiliger materiaal kiezen. Denk aan brandwerende deuren en isolatieplaten of vloertegels in plaats van vloerbedekking. Zorg ook dat bijvoorbeeld de CV-ketel, schoorsteen, afzuigkap en wasdroger regelmatig gecheckt wordt. Met name met een CV-ketel loop je het risico op storingen of een koolmonoxide-lek, met alle risico’s van dien. Controleer de laatste datum van het onderhoud (staat meestal op de CV-ketel); dit varieert per CV-ketel om de 1, 2 of 3 jaar. Je kunt ook een woninginspectie, type NEN 8025, laten uitvoeren. Bij deze woninginspectie wordt de woning gekeurd op de veiligheid van technische installaties en technische voorzieningen. Ook krijg je advies om eventuele risico’s weg te nemen.