21 februari 2022, door Sanne Carbaat

10 x goed en smaakvol alcoholvrij bier

21 februari 2022, door Sanne Carbaat

10 x goed en smaakvol alcoholvrij bier

Alcoholvrij én smaakvol bier, wat een uitvinding. Want soms wil je bier, maar je moet rijden. Misschien ben je zwanger of wil je gewoon een keer geen (of heel weinig) alcohol. Spa rood is geen optie, want je hebt trek in bíer. Alcoholvrij (of -arm) dan dus maar, maar ja, dat is toch niet lekker? Mis!

 

Alcoholvrij (of alcoholarm) bier is in opmars en hoe. Lastig hoor, want alcohol heeft zelf geen smaak, maar is wel een belangrijke smaakdrager. Hoe fijn dus dat er ondertussen al zoveel brouwerijen zijn die een goed en smaakvol alcoholvrij bier kunnen brouwen in meerdere stijlen. Niet meer kartonachtig moutwater of een radler 0.0%,  maar goede IPA’s en fris pils met (bijna) geen alcohol. Team Bart weet natuurlijk welke je wilt. Eins, zwei, drei, bier we go met een lijstje persoonlijke favorieten.

 

Liever iets anders dan een bier? Kijk dan vooral even bij deze lijstjes alcoholvrije wijnen en likeuren.

Voor de biernerds....

Voor de biernerds....

Biernerds opgelet, want we gaan hier een pietsie technisch. In Duitsland mag een bier al alcoholvrij heten als er minder dan 0,5% alcohol in zit. Nederland is strenger en een bier mag zich alleen alcoholvrij noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Voordat je schrikt (wie weet ben je zwanger en neem je net een slok alcohol’vrij’ bier): in een banaan zit ook iets van 0,1% alcohol en in jus d’orange kan 0,5% zitten. Dat mag wettelijk zelfs. Zoals je oma al zei, alles met mate en je komt een heel eind. Waar suiker en gist bij elkaar kunnen komen, kan uiteindelijk een (piep)klein beetje alcohol ontstaan. Niks aan de hand dus en gewoon blijven genieten.

Northern Monk Super Stredge 0,5% low alcohol IPA

We beginnen meteen met de lievelings uit het rijtje, namelijk de Northern Monk Super Stredge. Northern Monk is een brouwerij in Leeds, Yorkshire (mocht je in de buurt zijn, echt even langs!) en die jongens daar kunnen brouwen. Een no-nonsense, hoppig en fruitige IPA waarbij je niet merkt dat er vrijwel geen alcohol in zit. Zeer fijne optie voor een lange middag borrelen. Echt een goed voorbeeld waar alcoholvrij niet een vermindering in smaak betekent.

Jever Fun, 0,3% Pils

Waar je eerst alleen nog maar alcoholvrij pils kon krijgen, heb je gelukkig nu veel meer keuze. Neemt niet weg dat je soms gewoon een pils wilt. No problemo, want dan ga je voor de Jever Fun uit het Duitse Jever. Duitsers hebben natuurlijk een naam hoog te houden als het gaat om pils en dat doen ze dan ook met deze alcoholarme versie. Verfrissend, nog die crispyness van de hop en o zo dorstlessend.

Weihenstephaner Original Helles Alkoholfrei 0.5%

Weer zo’n sterrenspeler uit Duitsland, de Helles 0.5%. De Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan uit Freising is de oudste brouwerij ter wereld (al meer dan duizend jaar oud), dus je mag er wel vanuit gaan dat ze daar weten wat ze doen. Vrijwel helemaal alcoholvrij, fris, tikkie kruidig en nog nét iets minder dat wortige als de Jever Fun van hierboven, is dit dé favoriet in de categorie slobberen. Nee, nu niet over je bank gaan kwijlen. We bedoelen heerlijk drinken zonder dat je er saai van wordt.

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei 0,5%

Het verschil tussen de Weihenstephaner Hefeweissbier mét of zonder alcohol proef je nauwelijks en dat is knap. Zoals je mag verwachten van een tarwebier is de Weihenstephaner Hefeweissbier Alcoholfrei een beetje romig, fris en heeft ‘ie echt wel een bite. Van het banaantje – dat kenmerkend is voor de hefeweissstijl – moet je houden. Houd je ervan? Dan is dit je go to als je even niet zoveel alcohol wilt.

De zomer ook in je glas? Goed idee! Ook Lowlander heeft een puik 0,0 wit bier. En ze hebben bovenal een goed verhaal. Dat lees je hier.

vandeStreek Playground IPA <0,5%

Een ontzettend fijne laagalcoholische IPA van eigen bodem. Door er genoeg hop tegenaan te gooien en speciaal gist te gebruiken, zijn de lui bij vandeStreek in Utrecht erin geslaagd om een stevige IPA met een mooie hopbalans neer te zetten. Lekker citrusfruit in de neus ook.

Jopen NONnetje IPA 0,3%

Goed fruitig met een stevig bittertje. Opnieuw een ontzettend fijne alcoholvrije IPA en nu van de brouwers van Jopen uit Haarlem. Het eerste alcoholarme bier van Jopen en dan mag je echt wel trots zijn op zo’n resultaat. Zoals ze zelf zeggen: ‘vrij van alle zonden’. Nou, helemaal alcoholvrij is ‘ie dus niet, maar met slechts 0,3% kom je een heel eind. Leuk weetje: in de middeleeuwen moest ieder bier dat in Haarlem werd gebrouwen uit drie granen bestaan, namelijk gerst, tarwe en haver. Dat hebben ze bij NONnetje IPA ook gedaan, dus extra moutig om al die hop wat tegengewicht te geven.

BrewDog Punk AF 0,5%

De BrewDog Punk IPA ken je vast al, toch? Zo niet, foei. De Punk AF (AF staat voor alcohol free, maar dat lezen we natuurlijk wel allemaal als As F*ck, precies hoe BrewDog hem bedoelt). Met maar liefst acht verschillende hopsoorten uit Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Europa is dit een IPA die zeer goed op zijn eigen beentjes staat, ook al heeft ‘ie ‘maar’ 0,5% alcohol. Bomvol tropische noten, net als z’n grote broer Punk IPA.

Brouwers Pils AH 0.0%

We houden van fijne producten, en dus ook fijne bieren, maar snobs mag je ons absoluut niet noemen. Daarom ook in dit rijtje Brouwers Pils 0,0% van Albert Heijn. De prijs-kwaliteitverhouding is top en het bier is fris en hoppig genoeg om een lekker avondje van te drinken. Niet de beste uit dit rijtje, maar voor een 0,0% pils dat bij elke Albert Heijn in de schappen ligt, moet ‘ie zeker genoemd worden. Enige nadeel is dat het huispils van Albert Heijn nog wel eens van brouwer verandert en daarmee dus ook van smaak. Kwestie van in de gaten houden en blijven proeven.

Warsteiner Premium Alkoholfrei 0,5%

Lekker fris en vrijwel geen moutwater ‘gevalletje’, dat is de Warsteiner Premium Alkoholfrei. Lekker fris, de hop komt er nog mooi doorheen en we kunnen eigenlijk niks over dit bier zeggen dat we niet fijn vinden. Die Duitsers kunnen er wat van zeg. Aanrader!

BrewDog Nanny State 0,5%

Met wel vijf hopsoorten is de BrewDog Nanny State een bier bomvol smaak en met dus vrijwel geen alcohol. Een hoppy ale waar je rekening mee moet houden (maar met die kater dus niet). Uit blik is de Nanny State het lekkerst, er komt dan namelijk geen (zon)licht of zuurstof bij. Geldt uiteindelijk voor alle bieren, maar extra belangrijk voor bier met veel hop. Cheers, my dears. 

Zonder megatechnisch te worden, zijn er drie manieren waarop je een alcoholvrij bier kunt brouwen: je kunt de alcohol eruit distilleren, de alcohol kan eruit gefilterd worden of je gebruikt een gist dat nagenoeg geen alcohol produceert. Zo, weet je dat ook weer.