Nederland, Noordwijk6 juli 2017, door Maartje

Bries Noordwijk

Nederland, Noordwijk, 6 juli 2017, door Maartje

Bries Noordwijk

Ja, we bejubelen (de strandtenten van) Zandvoort veelvoudig, vooral omdat het zolang het ondergeschoven strandkind van het land was waar het hippe volk niet kwam. Ok, en vooral omdat je er vanuit Amsterdam zo gemakkelijk met de trein komen kunt (een stranddag kan immers niet zonder een flesje of wat rosé). Anyways, Zandvoort is top. Scheveningen is dat ook. Op het brede (hondvriendelijke) strand van IJmuiden mogen ook graag hangen (mits met BOB) en Castricum is heerlijk. Maar... Maar. We verloren onlangs ons hart toch echt (ook/ opnieuw) aan Noordwijk. Om een aantal redenen maar de belangrijkste is het chique van de badplaats. Waar de meeste Hollandse kuststeden vergeven zijn van de spuuglelijke inspiratieloze flatgebouwen (maar echt... why?!), is Noordwijk letterlijk tot aan de kust beeldig. Prachtige huizen, een aantrekkelijke boulevard, er is rust, er is ruimte, het is verzorgd... Kortom: een kustplaats op stand. Vakantie. Al is het maar voor een dag.

En dan is het nog niet uit met de pret. Neen. Want in Noordwijk vind je onder andere Bries, een dijk van een strandtent waar je van 's ochtends vroeg tot ver na zonsondergang meer dan heerlijk vertoeft. Lekker ruim opgezet en meer dan vriendelijk personeel, fijne zitjes en met de rood-witte looks zit het ook wel snor. Al kom je hier vooral voor de goede en anders-dan-anders strand-keuken. Ja, de laatste keer dat we bij Bries neerzakten gingen we voor de keiharde ordinaire strandhappen (burgers en garnalenkroketten) want zondag en strand en bovendien zijn ook die om over naar huis te schrijven bij Bries.

Barts-Boekje-Bries Noordwijk 1

En toch moet het daar niet over gaan in dit stukje schrijven. Bij Bries wordt namelijk iedere woensdag de The Fish Market gehouden. Dat klinkt zoals het is. Fantastisch. Iedere woensdagavond vanaf 17.30 uur kun je uit een marktkraam (naast de bar) kiezen verschillende soorten dagverse vis, schaal- en schelpdieren. De chef staat er bij om al je vragen te beantwoorden (blijft leuk - luister vooral naar zijn suggesties, he knows best) en stelt, als je wil, een proeverij samen. Kreeft, gamba’s, coquilles... Oesters natuurlijk. Van dat. Vanaf € 12,- per 100 gram.

En iedere zondag komt daar ook nog eens de Steak Market bij. Bam. Hetzelfde idee maar dan met vlees: Hollandse dikbil, Texels lam, Iberico varken en van Palmensteyn Blonde d’Aquitaine bijvoorbeeld.

Barts-Boekje-bries noordwijk 3En ach, als de woensdag of de zondag ff niet uitkomen, dan haak je toch iedere andere dag van de week aan voor de zoals gezegd niet standaard strandtenten-kaart die (letterlijk, lekker overzichtelijk) verdeeld is tussen de Westerse en de Aziatische keuken. Kreeftenbisque met gamba’s, bieslook, lentebui & kervel aan de ene kant bijvoorbeeld en aan de andere Javaanse vegetarische salade met Chinese kool, aardappel, komkommer, tomaat, sperziebonen, broccoli, ei & pindakaas. Er zijn in piri piri gebakken black tiger gamba’s met gewoonte Oosterse groenten, fijne pasta & Asian dip en er is zeetong en Libanees flat bread. En meer. Tot snel weer Bries!

ps. Hondjes zijn van harte welkom bij Bries maar op het (gehele) strand van Noordwijk zijn ze dat niet! Aan het uiterste strandpuntje van Noordwijk kun je ze laten rennen maar het stukje naar Bries toe even opletten: ze mogen echt alleen op het Bries-grondgebied.