1 mei 2022, door Maartje

Help! Wat moet ik aan naar die (zomer)bruiloft? Dit zijn de merken voor de beste zomerse party looks

1 mei 2022, door Maartje

Help! Wat moet ik aan naar die (zomer)bruiloft? Dit zijn de merken voor de beste zomerse party looks

Ha! Wedding seizoen is áán. Wat hebben we daar met z'n allen lang op gewacht... Ja, ook wanneer je niet de bruid of bruidegom bent (of juist dan), is het hét uitje van het seizoen. Maar... Wat moet je aan? Help! Want je wil gekleed gaan (niks zo leuk voor het bruidspaar om te zien dat hun gasten zo ontzettend hun best voor hen hebben gedaan), maar ook comfortable (hallo hey, het is ook ons feestje). Je wil je aan de kledingvoorschriften houden (let op: zwart of wit is te allen tijde uit den boze, of het moet expliciet op de uitnodiging vermeld worden als dress code) en je wil jezelf ook weer eens lekker op-fluffen (maar de bruid natuurlijk nooit out shinen). Een vrolijke noot is het credo, een tikkie kleur is gewenst en het zou leuk zijn wanneer we de jurk of het pak van onze keus nog eens aankunnen. Heeft u dat, meneer/mevrouw? Ja hoor! Hebben we.

In onderstaande lijst een aantal van onze absolute no brainer merken voor all of the above. Voor iedere portemonnee, ook niet onbelangrijk. Wat moet ik aan naar die (zomer)bruiloft? Dit zijn de merken voor de beste zomerse party looks:

Sézane

Sézane

Voor een goede dosis Franse Riviera Chic mag je naar de site van Sézane scrollen: heerlijke prints, zwierige jurkjes en goede tijdloze klassiekers om de boel mee af te stylen. Webshop only in Nederland.

Sézane

Ook leuk in zo’n beetje die hoek zijn BA:SH (heel goed voor lange jurken; er zit een winkel in de 9 straatjes in Amsterdam en ook de Bijenkorf verkoopt het), Sandro en Maje (die laatste heeft fijne korte jurkjes). En wil je een goede knalkleur, zet dan koers naar Essentiel Antwerp.

By the makers: Lovely Lane, Zazi Vintage en Atelier Felie

By the makers: Lovely Lane, Zazi Vintage en Atelier Felie

Er zijn tegenwoordig echt zoveel prachtige merken van eigen bodem die de mooiste items maken op een duurzame manier. We noemen de beeldschone jurken van Lovely Lane, de (oké, behoorlijk prijzige maar man o man) o zo beeldschone jurken van Zazi Vintage en de 1 op 1 gemaakte items van Atelier Felie.

Bij de eerste, Lovely Lane, is er wel een klein gevaar dat de bruid in een van de (witte/lichte) varianten van de Lovely Lane jurken ten tonele verschijnt… Maar hey, daar kun jij niks aan doen (ja: geen witte jurk dragen natuurlijk). De ikat jurken van Zazi Vintage zijn niets minder dan magisch. Zazi produceert volledig ethisch verantwoord, empowert de vrouwelijke makers, houdt origineel vakmanschap in stand en werkt met preloved materialen. En heb je eenmaal een Zazi-droom werkelijkheid kunnen maken, dan draag je deze natuurlijk je hele leven lang met liefde en trots. Hoewel je ook echt trots mag zijn op je made to order Atelier Felie. Het idee: de makers achter Atelier Felie openen 1 keer per week een tijdslot en dan kun je je inschrijven op de jurk/het item van je keus. Vol is vol: pak je mis, probeer het dan een week later, wie weet heb je dan meer succes. Vervolgens gaat er iemand speciaal voor jou aan de slag en kun je specifieke wensen (op het bestaande ontwerp) doorgeven. Je item krijg je thuisgestuurd met een kaartje waarop je kunt lezen wie jouw Atelier Felie heeft gemaakt.

Celia B designer, Stieglitz en All Things Mochi.

Celia B designer, Stieglitz en All Things Mochi.

Oké oké oké, Celia B is best wel aan de prijs, maar ook o zo heerlijk kleurrijk en vrolijk. Kijken alleen al naar deze looks stemt vrolijk, kun je nagaan wat je op zo’n zomerbruiloft teweeg brengt (in a good way).

Ook om vrolijk van te worden, maar dat een heel stuk dichter bij huis, euh, onze beurs, is het Amsterdam based All Things Mochi. Gezellig crochet vesten, jurken die je aan twee kanten kunt dragen en giga (blije) oorbellen die elk eenvoudige outfit een fikse dosis oempf geven.

Ook vrolijk, maar meer voor de stoere wedding gasten, is het eveneens Amsterdam based Stieglitz. Bekend van de (steengoede) flares maken ze ieder seizoen ook fraaie (en kleurrijke) print dresses.

Laatste in dit kleurrijke lijstje: Farm Rio! Hallo kleur, hallo zwierige fladderjurken, hallo badpak (die prima functioneert als top/body).

Bhoomi & Rixo

Bhoomi & Rixo

I’ve never met a check I didn’t like… En als je zegt ‘ruit’, in jurk-vorm, dan zeg je Rixo! Het tres coole Engelse label maakt de prachtige jurken die eigenlijk ieder figuur perfect doen laten uitkomen.

Nog leuker: Rixo heeft nu ook een bridal collectie en hij is – mits je, eerlijk is eerlijk, een klein maatje hebt – smullen.

In diezelfde categorie is het Franse Bhoomi – een slow fashion label, hoera – onze jongste ontdekking.