2 januari 2022, door Nina van Hilst

Fair Fashion: duurzame killer party looks voor Nieuwjaar (en beyond)

2 januari 2022, door Nina van Hilst

Fair Fashion: duurzame killer party looks voor Nieuwjaar (en beyond)

Het nieuwe jaar is in town. En daar hebben we collectief nog nooit zo naar uit gekeken als nu. Deze jaarwisseling wederom geen grootste party. Niet struinen van feestje naar feestje, maar met een klein - en oh zo fijn - clubje thuis. Waar we voor pleiten: veel glitter, more is more en alles uit de kast! Zo vrolijken we de boel nog wat op. We hebben een lijstje duurzame killer party looks die je wat ons betreft vanaf nu dagelijks aan mag. Of het nu een klein feestje is of een donderdag op de bank - glitters maken alles beter.

Lenen, ruilen of creatief zijn

Lenen, ruilen of creatief zijn

Waar het ooit no go was om twee keer in dezelfde party outfit te verschijnen, is het tegenwoordig juist ok om je creativiteit te laten zien als het op party outfits aankomt. Hip en geld- en milieubesparend. Een item lenen van je zus of vriendin, ruilen op een kledingruilavond of een oude jurk opfleuren met bijvoorbeeld een mooie vintage riem. Moonshine Vintage verkoopt hele mooie handgemaakte riemen die je jurk van jaren geleden weer een heel nieuwe look geven.

Duurzame mode

Duurzame mode

Het is natuurlijk even kijken waar we momenteel – met de winkelsluitingen en pakketvertragingen – nog terecht kunnen. Dus zullen we aan de Nederlandse modemerken moeten. Dat is een cadeau op zich, hoor. Palaver heeft prachtige jurken en de altijd goede jumpsuit. Mooi bloesje, sprankelende ketting en je bent good to go. Verder bestel je bij Scoon online. Bij Verse bestel je online of je haalt het op in de winkel in de Amsterdamse Pijp. Bij Drifter in Haarlem verkopen ze veel duurzame merken en zij brengen het langs. Het knusse atelier winkeltje The Domestic Botanist in Utrecht komen ze ook bij je langs of bestel je online. En kijk eens bij deze merken on a budget.

Lovely Lane

Lovely Lane

De jurken en pantalons van Lovely Lane worden slow, duurzaam en fair gemaakt. De modellen die ze maken komen direct uit de 60’s en 70’s en doorstaan de tand des tijds. Als je het voor elkaar krijgt dezelfde kledingmaat te houden, kun je de jurken over tien, twintig of dertig jaar ook nog steeds aan. Behalve de prachtige zwierige jurken en pantalons, heeft Lovely Lane ook prachtige gilets die de jurk of top die je al hebt ineens helemaal anders doen lijken.

Preloved en vintage

Preloved en vintage

Kwaliteitskleding gaat lang mee. En toch wil het gebeuren dat iemand sommige kleding niet meer draagt. Online kun je mooie tweedehands kleding vinden maar je moet wel even zoeken. En de tijd hebben. Bij Kolifleur in de Jordaan in 020 hebben ze al een voorselectie gemaakt welke tweedehands kleding “in” is. Ze verkopen merken als Isabel Marant, Filippa K, Chloe, Samsoe & Samsoe. Bij Indianaweg op de Kinderstraat in Amsterdam kun je je spullen ophalen (maar bezorgen kan ook). Liever online? Deze online shops verkopen fijne vintage en preloved parels.

Designer jurken huren

Designer jurken huren

Mag je op chic 2022 in knallen, dan kun je overwegen om een designer jurk, rok, jumpsuit of top te huren. Jurken van duizend euro huur je voor een avond bij websites als Spinning Closet, Dressoir en Lena Library. Een avond stralen in een jurk van Yves Saint Laurent, een jumpsuit van Dolce & Gabanna of een rok van Marni. Wij voelen hem wel hoor. Het huren van een item kost je tussen de €50 en €150. Maar dan heb je wel een look op niveau.

Reformation

Reformation

Ok, niet meer op tijd voor NYE, maar misschien wel een idee om aan te schaffen voor alle knalfuiven van 2022. Het Amerikaanse duurzame merk Reformation. En waar de meeste duurzame modemerken meestal wat braver (want tijdloos en dus duurzaam) zijn qua looks, is Reformation vlammend sexy. Diepe V’s, hoge splitten en sexy mini’s.