Nederland, Amsterdam20 maart 2022, door Barts Boekje

Israëlisch feestje@ restaurant Mesiba Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 20 maart 2022, door Barts Boekje

Israëlisch feestje@ restaurant Mesiba Amsterdam

New, new, new! Een Eastern Mediterranean in de Jordaan: hallo restaurant Mesiba Amsterdam! Dit Israëlische restaurant is net geopend en een waar feest (het is niet voor niets dat de vertaling van Mesiba in het Hebreeuws feest is, aha). Op de Lijnbaansgracht 161 in Amsterdam 'doe' je Tel Aviv in een avond - sort of speak.

 

Check ook deze lijst met nieuwe restaurants in Amsterdam: nieuw in Amsterdam

 

Mesiba

Mesiba Amsterdam

Mesiba Amsterdam

Zin in sprankelend mediterraans eten op een plek waar men ‘t nét even anders doet? Look no further.
Mesiba (Hebreeuws voor feestje) kwam natuurlijk al voorbij in de weekendtips, maar hierbij een uitgebreider inkijkje in wat je te wachten staat als je besluit een avond bij Mesiba te komen partyen.

Met het eten zit het helemaal snor en hetzelfde kunnen we (understatement) zeggen van de look van het restaurant. Een warme sfeer, puike print clashes, een snufje romantisch en een whole lotta ‘eclectisch’ met gezellige tafellampjes, muurschilderingen en olijfbomen.

Om te beginnen is de locatie van Mesiba veelzeggend: aan de Lijnbaansgracht om de hoek bij de Chin-Chin Club waar de mensen achter Mesiba al menig feestje hebben gebouwd en die lijn nu ook culinair doortrekken. Reken bij binnenkomst op een hartelijke ontvangst waardoor je het gevoel krijgt bij iemand thuis te komen. Dat komt ook door de stijlvolle inrichting en chique huiskamer ambiance die is neergezet. De bar vormt (niet geheel verrassend) de kern van de zaak en is een uitstekende plek om de avond met een cocktail te beginnen of te eindigen. De cocktailkaart is uitgebreid en er is oog voor klassiekers (Negroni of Espresso Martini) en nieuwe verrassingen.

 

Van alles om te delen (alleen als je wilt..)

Van alles om te delen (alleen als je wilt..)

Over het eten kunnen we kort zijn: Zéér smaakvol, divers en goed uitgedacht. Verwacht geen al te typische schotels als hummus of schnitzelim (gepaneerde kipschnitzels, zo ongeveer de national dish van Israël), maar creatieve (en verse!) gerechten van de hand van Elad Ohana. Van alles om te sharen, zoals shawarma  van kabeljauw of een kruidige Israel Beef Tartare.  Het is niet makkelijk om écht goede vis in Amsterdam te krijgen als je uit eten gaat, maar bij Mesiba kan het zeker. Neem de hele zeebaarsfilet op de huid met spicy Marokkaanse tomatensaus (doet in de verte aan Romesco denken) en je weet zeker dat je hier terug gaat komen. De inspiratie van Elad komt van zijn ouders die in Jeruzalem een viswinkel dreven en Marokkaanse roots hebben (net als Eyal, een van de drijvende krachten achter het restaurant en supergastheer).
Verder moet je gewoon zoveel mogelijk proeven, zeker omdat de kaart zo veelzijdig is en eigenlijk alles lekker. Vis/vega/vlees: iedereen komt aan zijn trekken en alle soorten keukens komen voorbij (Yemenitisch, Marokkaans, Libanees en ga zo maar door). Vergeet niet de Arais te nemen: gefrituurde pita-driehoekjes gevuld met kebab met een saus van tahinzhug (vergelijk het met een soort spicy pesto, als we daarmee niemand beledigen) en amba (mango-achtig sausje uit Irakees/Indiase hoek dat echt extreem goede vriendjes is met elk soort vlees en te koop bij de betere Israëlische eetwinkel). Hadden we al gezegd dat je de Jerusalem Shishlik ook moet nemen? Oh nee, maar toch doen, want deze spies van gemarineerde kippendijen is heerlijk in zijn eenvoud. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met tips, maar ga vooral zélf op ontdekkingsreis. The proof of the pudding is immers in the eating.
Fotocredits: Joyce Ang & Kirsten van Santen

Mesiba is pas een paar weken open maar loopt qua bediening en doorlooptijd van de gerechten eigenlijk al op rolletjes. Dat is zeker het vermelden (en een bezoek) waard! Nestel je aan de bar, op één van de Chesterfieldbanken of aan een intiemer tafeltje. Bestel een boze cocktail en je hebt een heerlijke avond uit (de muziek is trouwens ook om te genieten). Oké zo kan ie wel weer. Go go go naar Mesiba dus.