14 september 2022, door Sanne Carbaat

Café Restaurant Nieges in Amsterdam: urban French bistro aan ‘t Amsterdamse IJ

14 september 2022, door Sanne Carbaat

Café Restaurant Nieges in Amsterdam: urban French bistro aan ‘t Amsterdamse IJ

Dit heerlijke restaurant op de Westerdoksdijk in Amsterdam mogen we ondertussen echt wel een gouwe ouwe noemen. Welke? Café Restaurant Nieges natuurlijk. Met een groot terras aan het water met uitzicht op 't IJ en Amsterdam Noord is het bijna onnederlands borrelen, lunchen, brunchen en uit eten. Niet in de Amsterdamse loop, maar daarom juist zo'n plek die je juist aan wilt doen. Zo'n verstopte parel die je op vakantie zou vinden, zo net off the beaten track (maar echt niet té ver eraf) en waar je zo'n juist mix hebt van locals, expats en toeristen.

 

Vorig jaar is de zaak volledig verbouwd en is de hele look and feel omgegooid: waar het eerder misschien nog een beetje rommelig kon aanvoelen, is het nu helemaal in de stijl van een Franse bistro, maar met de Mokumse gezelligheid en warmte. Tel daar de steengoede kaart bij op en je weet dat je goed zit. Of je nu overdag of 's avonds komt: de keuze is reuze (er staat zoveel lekkers op het menu dat je niet kunt kiezen en wel een keer terug moet komen) en omdat ze zoveel mogelijk met lokale, verse en seizoensproducten koken, verandert het menu regelmatig. Kun je keer op keer langs blijven komen en toch elke keer weer verrast worden.

Café Restaurant Nieges

Café Restaurant Nieges

Binnenstappen bij café restaurant Nieges is blij worden. Eerst even romantisch onder de pergola door, langs de glas-in-lood ramen en het terras over. Bij mooi weer is dat een uitstekende plek (meer dan zelfs) maar binnen, bínnen is het echt tof. Overal staan kaarsen, er is een felbegeerde hoek met industriële openhaard (dé plek voor een date-night) en het is die klassieke warmte van een Franse bistro maar met een modernere twist. Wel van die juiste stoelen en vissengraatvloer, maar ook houten wijnvaten met grote planten en een opgezette pauw. Het liefst zit je vooraan in Nieges, want dan heb je dus én die prachtige openhaard, maar ook het uitzicht over ‘t IJ. Achteraan is het ook heerlijk tafelen hoor, maar we zijn hier om the best of the best te tippen.

Het menu (bestel de beenmerg, do it)

Het menu (bestel de beenmerg, do it)

Of we aanraders hebben? Euh ja. Best wel veel eigenlijk. De artisjok met vinaigrette (de vinaigrette wisselt regelmatig, maar we hebben hem meerdere malen geproefd en elke keer weer mega), maar ook de gevulde eitjes met aardappelsalade en truffel. Zo’n klassiek gerecht dat iedereen wel kent, maar niet op de manier van Nieges: een mooi romig gerecht met een goede frisheid van de aardappelsalade en natuurlijk de immer decadente geschaafde truffel. de steak tartaar is klassiek. Geen twist, geen bombarie, maar precies zo ‘ie hoort.

Ga ook zeker (zeker!) voor de beenmerg. Is misschien een beetje eng, maar je moet denken aan de romigste en zachtste boter, maar dan met veel meer smaak en kruiden. Smeer hem op je zuurdesembrood óf bestel de beenmerg bij de cote de boeuf om het daarop te smeren (tip van flip hier). Ook leuk: als je de beenmerg op hebt, kun je een glaasje Calvados bestellen en deze dan door het lege bot schenken en drinken. Typisch Frans, beetje geknoei, maar echt lekker.

De kogelbiefstuk is goed mals met een pepersaus die zijn naam eer aan doet en voor de makreel met caponata en basilicumolie komen we terug. Precies-goed gebakken makreel en die caponata: hartig, klein frisje, een beetje zoet. Heel veel smaak, iedere hap weer. Pas wel op dat je ruimte overhoudt voor het dessert, want dat is een feestje. Janneke is Chef Dessert en Janneke is een tovenaar met taart. Meerdere keren de taart van de dag gehad en die zijn altijd raak. Mocht je binnenkort naar Nieges gaan: vraag dan of ze de sinaasappeltaart nog hebben, want holy moly, die is goed! Je kunt ook altijd nog voor de lekker lichte crema caramel gaan (en die zwemt in een heel lekkere caramelsaus) of voor de chocolademousse. Laatste is machtig, dus wees gewaarschuwd.

Gewoon op een willekeurig moment aanschuiven is altijd een goed idee, maar naast de vaste kaart organiseren de mensen bij Nieges ook allerlei gezellige food evenementen. Kwestie van deze website van Nieges in de gaten houden en gaan.

Het mag overduidelijk zijn dat hier een team staat dat weet wat ze doen. Het menu zit retegoed in elkaar en heeft voor iedereen wat. Minimaal twee keuzes voor de vega’s, altijd iets voor veganisten en nog meer lekkers voor de lui die wel vlees en/of vis eten. Je proeft de versheid en kwaliteit van de ingrediënten, maar voelt ook zeker het stukje kookkunst, passie en liefde dat daarachter schuilt. Op de wijnkaart vind je veel Franse wijnen, maar ook een paar uit andere gebieden en qua bier zit je er ook goed. Bijna alles is uit Amsterdam, dus ook hier wordt dat lokale goed vastgehouden. Een heerlijke plek om aan te schuiven voor een goed glas wijn (de rosé is top en lekker fris) of een cocktail en wat te knabbelen (oesters, artisjok, garnalenkroketjes), maar ook om de hele avond (of middag. Of middag én avond) lang te tafelen.

Wij zeggen: gooi die tafel vol en kom zeker een keer terug voor een volgende ronde gerechten.

 

.