Nederland, Amsterdam21 april 2016, door Maartje

Calle Ocho, Amsterdam (De Pijp)

Nederland, Amsterdam, 21 april 2016, door Maartje

Calle Ocho, Amsterdam (De Pijp)

Potverdikke, dat begint goed: flamingo's op de muur. Maar vooral: vintage cocktails op de kaart! En van die lekkere Tiki-klassiekers als de Zombie en Maitai – respectievelijk uit 1934, ontwikkeld door cocktailgigant Don the Beachcomber, en 1944, gecreëerd bij de beroemde bar Trader Vic’s – nog net geen antieke recepten die nog even fresh smaken als toen ze het licht zagen. Want ja, je bent een klassieker of niet.

Afijn, de toon is gezet: bij Calle Ocho weten ze het fijne van sterk spul, van rum en tequila. Wat niet zo wonderlijk is met eigenaren Thomas en Oscar, cocktailliefhebbers die beiden hun shakeskills verfijnden bij onder andere The Fabulous Shakerboys, cultcocktailbar Vesper Bar in de Amsterdamse Jordaan en de nu gesloten hipsterclub Chapter 21. Nou, dan weet je het wel. Wij van Bart proeven echt de liefde in de Frozen Margarita’s – ook per liter te bestellen! – en Cubaanse Dos Gardenia’s, a lot of love die desondanks een minikater de volgende dag niet kan verzachten. Het mag de pret niet drukken: de drank is hier zo smakelijk, je zou er bijna een alcoholverslaving voor nemen.

Barts-Boekje-Calle Ocho Amsterdam

Dat betekent niet dat het eten bij Calle Ocho van ondergeschikt belang is, zeker niet: het menu is een melting pot van Cubaanse, Mexicaanse, Caribische en Tex-Mex invloeden, met niet te versmaden spannende oesters (niks geen gewoon zilt, neen, oesters met een beetje citroen, zeewier en een zwart goedje dat vlekken geeft op je kleren zonder - en dat is belangrijk - de oester te verkrachten. Oké, een beetje dan, maar het is zo lekker dat het voor deze ene keer man. En verder? Taco’s, kraakverse ceviche, spicy Jamaican jerk chicken en frisse salades voor on the side, alles spetterend explosief op smaak gebracht. Superhappen dit, eigenlijk een beetje om te delen, terwijl je stiekem alles voor je alleentje wilt houden. Relaxte sfeer, swingend Miami-esk kleurig interieur met flamingo’s en hula girls, klein, fijn: wat wil een Bart nog meer? Nou, doet u nog maar zo’n cocktailtje meneer Ocho... Calle Ocho, Albert Cuypstraat 226, www.calle-ocho.nl