Nederland, Utrecht17 september 2021, door Esmée Rebel

Een bezoekje aan Tel Aviv in Utrecht: Carmel Market

Nederland, Utrecht, 17 september 2021, door Esmée Rebel

Een bezoekje aan Tel Aviv in Utrecht: Carmel Market

Je kent het wel: man- of vrouwlief (of any other tafelgenoot) bestelt een lekker gerecht en jij zou daar best een hapje van willen proeven. Meestal blijft het dan maar bij één - als het even meezit, twee - hapje(s). En met een beetje pech valt het vies tegen als het gerecht van je buur nét even iets lekkerder is...

 

Dit scenario kennen ze niet bij Carmel Market in Utrecht. Shared dining is er de formule: hier wordt van alles uit de Israëlische keuken aan tafel gebracht om vervolgens met je tafelgenoten te delen. Talloze gerechten geïnspireerd op de populairste (en meest levendige!) markt van Tel Aviv: de Carmel Market. Ooit wel eens precies dat willen proeven? Daarvoor schuif je dus bij Carmel Market in Utrecht binnen voor een voorproef.

 

Dat smaakt naar meer Tel Aviv? Hebben we.

Carmel Market

Carmel Market

Eerst even terug naar Carmel Market aan het Janskerkhof. Voor de goede orde: deze tent, vernoemd naar de fameuze markt in Tel Aviv, vind je in het centrum van Utrecht en heeft zijn onderdak in een oud en statig pand. Van binnen is de boel een tikkeltje overdadig, ornamenten en plafondschilderingen inclusief. The peeps achter Carmel Market denken in pluimen, gouden accenten en printjes all over the place en it shows.

Het marktgevoel van de Carmel Market – ofwel Shuk Ha’Carmel, zoals de lokale markt ook wel wordt genoemd – is doorgetrokken in de ruime binnentuin, de hidden gem van Utrecht. In de tuin lijkt het nét Tel Aviv. Oosterse accenten – denk aan glazen (olie)lampen, tropische planten en aan frisse kleuren geen gebrek – in combinatie met natuurlijke tinten geven het Midden-Oosterse gevoel.

 

Hoewel Tel Aviv het startpunt van de culinaire reis is, is dit zéker niet de eindbestemming. In de keuken wordt veel meer dan alleen Israëlisch gekookt. Verwacht spannende traditionele gerechten gemixt met invloeden uit ‘de nieuwe wereld’. Carmel Market experimenteert met de mogelijkheid om al het lekkers afkomstig uit het Levant gebied te proeven. Dit gebied strekt zich uit over West-Azië (Syrië, Libanon, Jordanië, Israel, maar ook Turkije, tot de kusten van Griekenland, Cyprus en Egypte) en die verzameling aan invloeden zorgt voor een georganiseerde chaos op tafel. Een georganiseerde chaos welke bij Carmel Market de naam ‘balagan’ krijgt. Excusez-mois, Balagan? Samengevat is dat vooral lekker samen eten met brood als verbindende factor. Op de kaart? Allerlei hapjes, van gepofte koolrabi en falafel tot dorade en steak tartaar.

 

Het hele jaar door proef je de bonte sfeer van het bruisende Carmel marktplein in hartje Utrecht. Schuif aan of kom erbij in de overdekte binnenplaats, waar de zon – als deze er is – steevast door de serre schijnt.⁠

Carmel Market is vanaf 16 september van donderdag t/m zondag geopend.