Château Neercanne: zeven nieuwe luxe suites (open vanaf 1 maart 2024)
Mocht je Château Neercanne nog niet kennen, dan kunnen we in een notendop zeggen dat het een absoluut prachtig kasteel is. Het is ook het enige terassenkasteel in Nederland, en het Maastrichtse château huist maar liefst twee fantastische restaurants. Er is het met een Michelinster bekroonde Restaurant Château Neercanne en het met een Michelin Bib-Gourmand bekroonde L’Auberge.
Château Neercanne heeft een wijngaard, een baroktuin, mergelgrotten en een wijnkelder. Oh, en ook nog een groente- en fruittuin, plus genoeg wandelpaden om uren zoet te zijn. En sinds maart 2024 kun je bij Château Neercanne ook overnachten in één van de zeven suites. In stijl, dat moge duidelijk zijn.
De recente renovatie begon toen het dak van Château Neercanne aan vervanging toe was. Omdat het kasteel dan toch maanden in de steigers zou staan, dacht het team van Château Neercanne: waarom halen we dan niet het onderste uit de kan en creëren we een plek waar gasten in stijl kunnen overnachten? Zo geschiedde, en ondertussen zijn de zeven godnondeju-luxe suites een feit.
Half maart ging het mooiste evenement van het land van start: TEFAF, dé kunstbeurs van Nederland waar kunstkopers en -liefhebbers van over de hele wereld op afkomen (en terecht – alles mooi, alles stijlvol). Mooi, stijlvol én lekker, want als je dan toch naar TEFAF gaat, dan pak je natuurlijk alle stijlvolle klassiekers mee. De beste champagne in onze optiek: Ruinart (bovendien het oudste champagnehuis ter wereld), het mooiste verblijf onder de rook van Maastricht; Chateâu Neercanne (het chateâu opende onlangs zeven beeldschone nieuwe suites, ook zonder TEFAF meer dan de moeite waard), én een exclusief menu daar: chef Raymond Remmen presenteert van 13 maart tot eind maart bij Chateâu Neercanne een waanzinnig (so we’ve been told) menu, waarbij lokale ingrediënten worden omgetoverd tot delicate kunstwerken. Alles, uiteraard, ontworpen met Ruinart champagnes in gedachten voor de beste pairings. En wat eten we dan? De lekkerste classics natuurlijk: zachtgekookte schelvis en kalfslende bijvoorbeeld. En waarom deze droom van een vierdubbele collab? Leuk dat je het vraagt: de samenwerking komt voort uit het werk wat Ruinart tijdens de TEFAF in Maastricht presenteert, namelijk het werk van kunstenaar Thijs Biersteker geïnspireerd op het thema ‘conversations with nature’. Snel reserveren via de website van Château Neercanne, je hebt nog maar tot eind maart.
Als je dat dan gaat renoveren, moet en wil je dat goed doen. Ieder klusje, ieder project dat bij Château Neercanne van start gaat, wordt gedaan om het net een stuk beter en duurzamer te maken voor de volgende generatie. Niet vernieuwen om het vernieuwen, maar echt in ere herstellen in de actuele tijdsgeest. Zo kookt L’Auberge nu volledig elektrisch, en kan het nieuwe dak minimaal weer 200 jaar mee. En dus de suites: daar wilt men over 200 jaar ook nog dolgraag overnachten.
Er zijn vijf suites, een Deluxe Garden Suite en een Superior Garden Suite (in één van de eeuwenoude kasteeltorens). Bij de laatste twee suites heb je ook een stukje privétuin, dus een stukje Château Neercanne alleen voor jou! Mocht je een ‘gewone’ suite boeken (er is echt niets gewoons aan), dan is er ook genoeg tuin en grond om te ontdekken.
Wat je buiten ziet, wordt binnen ook in het interieur geïncorporeerd. Bijvoorbeeld het brandkruid uit de tuin komt terug in de sierlijke slingers op het behang, en zo zijn er meer van dit soort details (alles is bedacht en ontworpen Alles is bedacht en ontworpen door interieurarchitect Roelfien Vos). Alles is een geheel. Een luxe (luxe)! geheel, maar zonder de historie van het erfgoed uit het oog te verliezen. De natuur en het groen komen terug in zowel de kleuren als het materiaal, een echt perfecte combi van oud en nieuw, historie en hedendaagse luxe.
En inderdaad, een budgetoptie zullen we dit niet noemen, maar een suite kun je vanaf €400, – per nacht boeken (afhankelijk van de periode en welke suite je boekt), en voor wat je krijgt (en hoe jaloers je je vrienden kunt maken), valt dat nog best mee.
Ook zeker nog het vernoemen waard: het personeel en de sfeer bij Château Neercanne. Je merkt aan werkelijk alles dat het een familiebedrijf is. Ja, natuurlijk de familie Oostwegel (eigenaren van Oostwegel Collection, waaronder Neercanne), maar ook het team dat echt lekker op elkaar ingespeeld is. De service is met een gouden randje, op een heel fijne, vriendelijke en absoluut niet stijve manier. Ze kunnen je van alles vertellen over de geschiedenis, de omgeving, en waar je moet zijn in Maastricht. De ontvangst is met bubbels en een amuse, en er staat verse thee voor je klaar om nog even te ontspannen voor je naar bed gaat.