Nederland, Amsterdam7 september 2020, door Maartje

Circulair Circl Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 7 september 2020, door Maartje

Circulair Circl Amsterdam

Een openbare ontmoetingsplek gericht op duurzaamheid midden op de Zuidas, gebouwd door ABN AMRO. Jawel, het is een feit en de naam is CIRCL. CIRCL Amsterdam.

 

De combinatie van bank, de Zuidas en duurzaamheid roept in eerste instantie vragen op. Bij – de kritische kant van - mij althans. En toch... Na te zijn gaan voorverkennen gaat het duimpje omhoog. CIRCL is in eerste instantie gebouwd als flexibele eventspace van de bank, maar toegankelijk voor iedereen. Met een restaurant, rooftop bar, groene daktuin en tal van events gericht op duurzaamheid, georganiseerd samen met Pakhuis de Zwijger.

CIRCLE Amsterdam

CIRCLE Amsterdam

Let op, nu komt het nerd stukje (kun je overslaan als je er niet van houdt): het gebouw van CIRCL is een duurzaamheidsdroom an sich. Na heel wat maanden zwoegen en zweten – en her en der wat wielen opnieuw uitvinden – hebben projectverantwoordelijken en bouwers een circulair gebouw neer weten te zetten waar je spontaan geïnspireerd van raakt. Bij ‘circulair’ draait het erom dat grondstoffen zo ingezet worden dat ze – oneindig – hergebruikt kunnen worden. Het hele gebouw kan weer worden afgebroken en de materialen elders worden hergebruikt. Er is tevens gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Zo zijn er 16.000 oude jeans gebruikt voor de isolatie, is de nieuw-ogende vloer eigenlijk afkomstig van vijftig sloopprojecten en zijn de stoelen in het restaurant gemaakt van oude koelkasten. En zo kunnen we nog wel even door gaan (maar dan wordt het nerd-gehalte van dit stuk iets té hoog).

Van onder naar boven telt Cirlc een event- en kunstruimte in de kelder, het circulaire restaurant op de begane grond en een daktuin en rooftop bar op – tja, duh – het dak. Bij Circl restaurant wordt gewerkt met ingrediënten met een puike herkomst en een goed verhaal. Zo komen de groenten van “no-waste” Instock, wordt er gekookt van bijvangst, wordt er gelet op het terugdringen van het energiegebruik in de keuken, is het no-waste principe leidend, wordt er gewerkt met lokale en seizoensproducten en werken de chefs met gefermenteerde producten. Bovendien ontwikkelen ze zich steeds verder om zodoende uiteindelijk de ultieme duurzame keuken te worden. Terwijl goed eten (lekker!) uiteraard altijd op de eerste plaats komt.

Op de agenda van Circl staan wekelijks talks, muziek, drinks, yoga, design en meer. Allemaal gericht op circulariteit en duurzaamheid. We kunnen ons er dus psychisch op gaan voorbereiden vaker op de Zuidas te komen (wat we, eerlijk is eerlijk, niet heel vaak en niet heel graag doen – sorry!). De rooftop bar werkt met een speciale Steampunk machine om koffie en thee waar je U tegen zegt mee te brouwen. En van die thee worden vervolgens weer cocktails gemaakt om het rooftop bar gevoel compleet te maken. Ziet u? No-waste. We komen terug. Dat is zeker.