Nederland, Amsterdam11 juni 2022, door Sanne Carbaat

City winery: Chateau Amsterdam in Amsterdam Noord

Nederland, Amsterdam, 11 juni 2022, door Sanne Carbaat

City winery: Chateau Amsterdam in Amsterdam Noord

Chateau Amsterdam is hot & happening! Chateau? Dus wijn? In Amsterdam. JA! Klopt als een bus. Waar de kleine wijnclub in 2017 als duo (vader en zoon) begon, is het team van city winery Chateau Amsterdam inmiddels enorm uitgebreid. Dat is niet zo gek: Chateau Amsterdam is een uniek stukje ondernemerschap in onze hoofdstad. Zo maken ze hier te gekke wijnen in jawel, Amsterdam. Van druivensoorten vanuit heel Europa. Oui!

 

Op 19 en 20 november 2022 is er weer Oogstfeest! Wat te verwachten? De release van tien nieuwe premium wijnen en de viering van alweer een succesvolle oogst. Twee dagen vol urban vibes, goede muziek, antipasti dineren en 25+ Amsterdamse wijnen per glas. Tickets? Die haal je hier.

 

Helemaal into the Nederlandse wijnmakersscene nu? Dan moeten deze wijngaarden in Nederland ook op het lijstje.

Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam

Nee hoor, je moet bij Chateau Amsterdam niet denken aan een klein wijnbedrijf dat slechts een flesje of drie produceert. Nee nee. Het chateau is een mooi groot label met meer dan twintig soorten wijn in fles, in vat of uit de tank. Chateau Amsterdam valt onder de noemer Urban Winery. Een relatief onbekend begrip in ons eigen kikkerlandje, maar in Amerika is het een hit. Er zijn er maar een paar in Europa en in Nederland is Chateau Amsterdam de eerste en de enige.
Hoe doe je dat dan? Want er zijn toch geen wijngaarden in de buurt? In plaats van de wijn verplaatsen de mensen bij Chateau Amsterdam de druiven zelf. Het hele productieproces vindt dus plaats in Amsterdam. Een unieke kans om allerlei druivenrassen, landen en stijlen samen te brengen en de creativiteit de vrije loop te kunnen laten gaan.

Kom proeven dan

Kom proeven dan

Of de winery te bezoeken is? Well of course! Je kunt er je glas vullen, uitgebreid proeven en een flesje kopen voor thuis. Afrijden naar Frankrijk om een winery te bezoeken is dus niet meer nodig: je stapt gewoon op de fiets! Je kunt een proeverij doen en van alles leren, proeven en ruiken, maar gewoon aan een tafel op het terras aanschuiven is natuurlijk ook geen probleem. De wijnshop is iedere dag open en het proeflokaal en restaurant van donderdag tot zondag.

Zero waste, meer leuks

Zero waste, meer leuks

Alles, maar dan ook alles, wordt gebruikt bij Chateau Amsterdam. Natuurlijk komen de wijnen eerst, maar helemaal volgens de regels van het zero-waste principe worden de restanten ook nog in vanalles lekkers omgetoverd. Zo is er van de schillen en de pittjes een bier gebrouwen met Brouwerij Oedipus, is er met The Stillery een grappa gemaakt en natuurlijk wordt de Piquette niet vergeten (een soort van verboden drank).