11 mei 2021, door Sanne Carbaat

City winery: Chateau Amsterdam in Amsterdam Noord

11 mei 2021, door Sanne Carbaat

City winery: Chateau Amsterdam in Amsterdam Noord

Chateau Amsterdam is hot & happening! Chateau? Dus wijn? In Amsterdam. JA! Klopt als een bus. Waar de kleine wijnclub in 2017 als duo (vader en zoon) begon, is het team van city winery Chateau Amsterdam inmiddels enorm uitgebreid. Dat is niet zo gek: Chateau Amsterdam is een uniek stukje ondernemerschap in onze hoofdstad. Zo maken ze hier te gekke wijnen in jawel, Amsterdam. Van druivensoorten vanuit heel Europa. Oui!

 

Zet hem in je agenda, regel oppas en zorg dat je de volgende ochtend niet heel vroeg op hoeft: Bottelfeest van Chateau Amsterdam komt er weer aan! Het laatste weekend van mei (26 t/m 29 mei) is het wijnproeven en proosten geblazen. Tijdens dit favoriete feestje delen de lui bij Chateau Amsterdam hun nieuwe, moderne en experimentele wijnen met het grote publiek. Van wijn nitwit tot connaisseur – iedereen is welkom.

 

Bottelfeest tickets

Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam

Nee hoor, je moet bij Chateau Amsterdam niet denken aan een klein wijnbedrijf dat slechts een flesje of drie produceert. Nee nee. Het chateau is een mooi groot label met meer dan twintig soorten wijn in fles, in vat of uit de tank. Chateau Amsterdam valt onder de noemer City Winery. Een relatief onbekend begrip in ons eigen kikkerlandje, maar in Amerika is het een hit. Er zijn er maar een paar in Europa en in Nederland is Chateau Amsterdam de eerste en de enige.
Hoe doe je dat dan? Want er zijn toch geen wijngaarden in de buurt? In plaats van de wijn verplaatsen de mensen bij Chateau Amsterdam de druiven zelf. Het hele productieproces vindt dus plaats in Amsterdam. Een unieke kans om allerlei druivenrassen, landen en stijlen samen te brengen en de creativiteit de vrije loop te kunnen laten gaan.

Kom proeven dan

Kom proeven dan

Of de winery te bezoeken is? Well of course! Je kunt er je glas vullen, uitgebreid proeven en een flesje kopen voor thuis. Afrijden naar Frankrijk om een winery te bezoeken is dus niet meer nodig: je stapt gewoon op de fiets! Je kunt een proeverij doen en van alles leren, proeven en ruiken, maar gewoon aan een tafel op het terras aanschuiven is natuurlijk ook geen probleem. De wijnshop is iedere dag open en het proeflokaal van donderdag tot zondag.

Zero waste, meer leuks

Zero waste, meer leuks

Alles, maar dan ook alles, wordt gebruikt bij Chateau Amsterdam. Natuurlijk komen de wijnen eerst, maar helemaal volgens de regels van het zero-waste principe worden de restanten ook nog in vanalles lekkers omgetoverd. Zo is er van de schillen en de pittjes een bier gebrouwen met Brouwerij Oedipus, is er met The Stillery een grappa gemaakt en natuurlijk wordt de Piquette niet vergeten (een soort van verboden drank).