24 september 2021, door Anna Sophie Wellink

Must visit wijngaarden in Nederland

24 september 2021, door Anna Sophie Wellink

Must visit wijngaarden in Nederland

Wijngaarden geven altijd een uniek vakantie-achtig, happy gevoel. Toch? Of dat komt door de druiven die ervoor zorgen dat ons aller favorietste product geproduceerd kan worden? Of gewoon omdat het er bijna altijd o zo mooi is? Het zal de combinatie zijn. Maarre... Wijngaarden in Nederland? Dat stelt vást geen  bal voor. Mis! Ook hier, in ons eigen land(je) hebben we wijngaarden waar je een blokje voor omrijdt.

Niet alleen om te proeven maar ook omdat je er lekker kunt rondstruinen en jezelf weer eens kunt bijscholen op het gebied van vino. Nog meer wijn proeven? Hier vind je de leukste wijnbars van Amsterdam.

Proeflokaal De Kleine Schorre

Proeflokaal De Kleine Schorre

In Zeeland vind je Proeflokaal De Kleine Schorre. Je kunt hier lekker tafelen en genieten van wijnen en verschillende lekkernijen van de dagelijks wisselende kaart. En met lekker weer kun je het zonnige terras op. Nice. wat dacht je van een rondleiding door de wijngaard en wijnkelder, lunch, diner, vergadering of feest? Alles is mogelijk. Je kunt zelfs trouwen in de romantische wijngaard. Een plek dat zeker de moeite waard is om te bekijken. Oh en naast de wijnhoeve vind je een camping. Leuk voor een weekend weg met manlief/vriend(in)/vrienden.

Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam

Chateau Amsterdam is hot & happening! Chateau? Dus wijn? In Amsterdam. JA! Klopt als een bus. Waar de kleine wijnclub in 2017 als duo (vader en zoon) begon, is het team van city winery Chateau Amsterdam inmiddels enorm uitgebreid. Dat is niet zo gek: Chateau Amsterdam is een uniek stukje ondernemerschap in onze hoofdstad. Zo maken ze  hier te gekke wijnen in jawel, Amsterdam. Van druivensoorten vanuit heel Europa. Oui!

Nee hoor, je moet bij Chateau Amsterdam niet denken aan een klein wijnbedrijf dat slechts een flesje of drie produceert. Nee nee. Het chateau is een mooi groot label met meer dan 20 soorten wijn in fles, in vat of uit de tank.

Lees hier meer.

Wandelroute Limburg

Wandelroute Limburg

In Limburg zit je goed, hier heb je een wandelroute van 10 kilometer langs vijf verschillende wijngaarden. Bij al deze stops krijg je meer details over de bedrijven en hun wijnproces. Een leuke combinatie tussen beweging, proeven en bijleren over wijn. Kijk op de website van Visit Zuid-Limburg, hier vindt je meer details over de wandelroute.

Lees even verder voor stiekem toch wel de favoriete wijngaard in Limburg, de Apostelhoeve it is. 

Wijn wandel en fiets route in Gelderland

Wijn wandel en fiets route in Gelderland

Groesbeek it is, daar bij Nijmegen het wordt zelfs een wijndrop genoemd en dat is natuurlijk niet voor nietes. In totaal zijn er zes Groesbeekse wijnboeren en die hebben met elkaar in de periode 2001 tot 2006 echt mega veel wijnstokken geplant zo rond de hellingen rondom het dorp. In Groesbeek kun je leuke wandel en fietstochten maken langs de wijngaarden.

En als je dan toch in de buurt van Nijmegen bent, lees hier meer tips.

De Apostelhoeve

De Apostelhoeve

Van start met een klassieker die de meeste mensen wellicht wel kennen. Dat wil echter niet zeggen dat deze topper mag ontbreken in dit lijstje! De Apostelhoeve it is. In 1970 waren ze hier namelijk als aller aller eerst met het produceren van Nederlandse wijnen (van de hoogste kwaliteit).

Op de Apostelhoeve, één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, ligt de Nederlands oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland. Wijndomein de Apostelhoeve bestaat as we speak uit 14 hectare, waar 5 verschillende druivensoorten zijn aangeplant: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier. Op het moment geven deze druivensoorten zes mooie, droge, witte wijnen, die je zeker wil proeven tijdens je bezoek aan de wijngaard.

De Apostelhoeve

Wijndomein St. Martinus

Wijndomein St. Martinus

Wijndomein St. Martinus is van Stan Beurskens en zijn vrouw Nienke. De wijngaard ligt in het pitoreske bergdorpje Vijlen. De wijngaarden liggen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen.

St. Martinus is een innovatief wijnbedrijf dat duurzaamheid een belangrijk punt vindt. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. De derde generatie krijgt het op dit moment met de paplepel ingegoten. Tijdens het plukseizoen, komen ze hier altijd handjes te kort. Dus heb je altijd al een druiven willen plukken, dan is dit je kans. Je kunt hier, net zoals bij alle andere wijngaarden, een rondleiding, proeverij of zelfs een masterclass boeken.

Wijngaard Dassemus

Wijngaard Dassemus

Deze wijngaard vind je in Brabant en alles hier helemaal hartstikke bio. Dassemus is een project van wijn importeur Daxivin. Als je echt meer wil weten over biologische wijnen, vin nature, dan ben je hier op het juiste adres. Ook leuk: ze zijn hier eigenlijk (altijd) opzoek naar mensen die willen helpen druiven plukken. Gezellig!

De wijngaard grenst aan natuurgebied ‘t Beek en het Chaamse bekenstelsel. Begonnen in 2004, werken Ron Langeveld & Monique van der Goes biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ze produceren hier nu zo’n 10.000 liter wijn per jaar. Bij Dassemus maken ze ook zelf wijn, namelijk de ‘Ceci n’est pas un orange’. Een zogenaamde oranje wijn, gemaakt van de druif souvignier gris.

Dassemus

Wijngaarden Noorbeek

Wijngaarden Noorbeek

Limburg has it all.We noemen horeca, natuur, stad… om vervolgens het punt te bereiken waar best even bij stil gestaan mag worden. Nederlandse wijngaarden. We nemen ze maar voor lief en bestellen, slaan in en schenken met het grootste gemak wijnen vanuit allerlei zonnige bestemmingen, maar hallo daar Nederlandse druif. Die kan er ook wat van. Dat bewijzen de alsmaar groeiende wijngaarden in en rondom Noorbeek.

Noorbeek heeft zich in de afgelopen jaren flink uitgebreid tot een heus wijndorp met zeven wijngaarden. Ook leuk, je vind hier Noorbeek ook een distilleerderij die van de druivenschillen uit verschillende wijngaarden distillaten produceert.

Wijngaarden Noorbeek

Wijngaard de Frysling

Wijngaard de Frysling

Dit is de meest Noordelijke wijngaard van Nederland. In 2018 is wijngaard Frysling zelfs uitgeroepen tot de beste wijngaard van Nederland en België. Jantiene en Douwe, de twee trotste eigenaren hebben een grote wens: om hun wijnen in New York te krijgen. Hier geloven ze dat ze de grond te leen hebben. Je vind hier niet alleen wijnstokken maar ook andere planten en dieren, die ieder een functie hebben in het ecosysteem. Een goede basis om nu en tot ver in de toekomst (h)eerlijke wijnen te kunnen produceren. Op deze wijngaard vind je zes verschillende druivenrassen; 4700 stokken. De Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en Cabaret Noir. Aanrader: een rondleiding in combinatie met een wijnproeverij, ook leuk samen met je vriend(innen).

Wijngaard de Frysling

Wijngoed Thorn

Wijngoed Thorn

In 2001 zijn zijn ze hier begonnen met het telen van druiven en het maken van wijn. Waar? Nou, in het Limburgse stadje Thorn. Inmiddels zijn de wijngaarden ruim 6,5 hectare groot en maken ze hier de volgende wijnen: Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir Rosé, Dornfelder, Frühburgunder, Pinot Noir Barrique, Pinot Brut en Pinot Gris Late Harvest.

Het proeflokaal met de winkel vind je in het historische witte stadje Thorn. Het proeflokaal is geopend voor degustatie en verkoop en zeker een bezoekje waard.

Wijngaarden Thorn

Wijngaard hof van 'Twente

Wijngaard hof van 'Twente

Ie könt de leefde preuven in het glas! Jaa snap je ‘m is Achterhoeks namelijk, ha. Roelof Visscher wilde van kinds af aan altijd boer worden en dat is gelukt hoor. Hij heeft nu samen met zijn vrouw Ilse drie wijngaarden in Bentelo. Op het erf van de Visschers worden druiven verwerkt tot wit, rood en rosé. De Twentewijnen scoren goed de rosé werd in 2020 zelf verkozen tot de beste rosé de keuring der Lage landen.

Hof van ‘Twente

Wijngaard Kaas

Wijngaard Kaas

Oké, oké. Het is geen échte wijngaard. Maar wel eentje die heel toepasselijk is bij een lekker wijntje. En dat kan maar één ding betekenen: kaas! Wijngaard Kaas staat bekend om heerlijke soorten kaasjes. Deze worden – zoals ze ’t mooi zeggen – geraffineerd met kruiden, zoals mosterd dille en truffel, die in de kaas trekken en daardoor een mega lekkere smaak krijgt. Je proeft namelijk de kruiden en de kaas samen, maar tegelijkertijd ook los van elkaar. Hoe ze dat voor elkaar krijgen, is een wonder en (jammer genoeg) top secret.

Wyngaard Kaas

"

Ook leuk de reisorganisatie Cazebonne organiseert wijnreizen in de Benelux. Je krijgt verschillende rondleidingen door de wijngaarden en daarna slaap je bij een leuk hotel in de buurt.

 

"