24 februari 2021, door Maartje

Clubhouse – say what? Dit is de nieuwe praat-app en wat je er mee moet…

24 februari 2021, door Maartje

Clubhouse – say what? Dit is de nieuwe praat-app en wat je er mee moet…

And then there was Clubhouse, een app die je (nu nog alleen) op je iPhone kunt downloaden en waar de afgelopen week (feb 2021) vijf miljoen mensen zich bij aansluiten. Vijf miljoen - das een hoop. Maar wat vínden we er nou van? Van Clubhouse? En wat moeten we ermee? Of, nog beter, om bij het begin te beginnen: wat is het in hemelsnaam?

Clubhouse - de basis

Clubhouse - de basis

Simpel gezegd is Clubhouse een app waarmee je kunt luistervinken in diverse groepen mensen die aan de hand van een vooraf bepaald onderwerp een gesprek voeren. Je betreedt een digitale kamer (een room) van je keuze. In die kamer zijn altijd een aantal ‘hosts’ die mensen aan het woord kunnen laten (‘die de pot heeft’, zeiden we vroeger). Je kunt alleen ‘lid’ worden wanneer je een uitnodiging van iemand ontvangt: the world is echt only seven handshakes away en met een beetje rondvragen is er vast iemand die je uit wil nodigen.

Let op: mensen die zich (bijvoorbeeld) racistisch uitlaten, worden van de app geknikkerd (yay) en degene die hen toegelaten hebben, óók! Dus denk wel even na over wie je uitnodigt.

Het is een mix van ‘talkback’-radio, conference call en Houseparty en daarmee is Clubhouse een app voor sociaal netwerken op basis van audio-chat. Gebruikers kunnen luisteren naar gesprekken, interviews en discussies tussen mensen die zij interessant vinden, over verschillende onderwerpen – het is net als afstemmen op een podcast, maar dan live.

FF Praktisch...

FF Praktisch...

Selecteer wanneer je je aanmeld meteen onderwerpen die je interesseren. Boeken, social media tips of duurzaamheid bijvoorbeeld. Daar ga je later plezier van hebben.

Waar je ook plezier van gaat hebben: minimaliseer je push notification. Bij je foto rechts bovenin wanneer je in de app zit, kun je op het instellingen tandwieltje drukken. Daar zet je ‘include trending rooms’ op uit (wij werden gék van alle push meldingen over trending rooms aangezien dat voornamelijk Amerikaanse rooms zijn en man o man, wat duren die lang). Hier kun je overigens ook je interesses aanpassen.

Luister de eerste paar keer gewoon even mee: dat ziet in principe niemand en niemand valt je lastig. Wil je iets zeggen, steek dan je handje op. Iedere kamer (room dus) wordt geleid door één, twee, drie of zelfs vier hosts die mensen aan het woord kunnen laten (of er weer uit kunnen knikkeren – love when that happens).

Als je iemand hebt gevonden die je leuk vindt om te volgen, druk je dus op follow. Maar wil je ook op de hoogte worden gehouden van elke keer als hij/zij een room hoost, klik dan ook het belletje aan en zet dat op Always. Zo krijg je elke keer een push als degene een room heeft. Tadaa.

Of we tips hebben?

Of we tips hebben?

Eerlijk? We zijn nog niet helemaal om. Dat is ook niet zo gek he: de app is er pas net en ‘men’ moet ook nog even ontdekken wat the way to go is, niet alleen wij. Dat zorgt er nu nog voor dat we regelmatig een ‘leave quietly’ doen ook al zitten nog geen 10 minuten in een room te luistervinken: dúúrt lang. Eerlijk is eerlijk: soms is het onderwerp heus interessant, maar horen de praters zichzelf iets te graag (en dus veel te lang) praten, waardoor het tempo eruit gaat. Zoek dus naar een moderator met pit! Volg mensen die je sowieso al leuk vind, die interessante discussies voeren en niet schromen om af te kappen wanneer nodig. En zorg dat je alleen mensen volgt die praten over onderwerpen die je interesseren – keep it small and simple.

Daar zit dan ook meteen de grootste tip: zorg dat het snel en interessant blijft en laat vooral je ego lekker ergens in een donkere hoek wegkwijnen. Dat vind niemand leuk om naar te luisteren en juist omdat alle opsmuk weg is (je hoort alleen iemand en ziet natuurlijk niks) trappen mensen zo door allerhande lulkoek heen. Dat brengt me – na twee weken Clubhouse, dus nog zeer zeker geen pro – tot de eerste voorzichtige conclusie: wij pleiten voor een soort van diploma voordat je een room mag hosten. Immers: we gaan toch ook niet met 15 miljoen mensen keynote speakers zijn? Das een vak he.

maar wát (lees: wie) dan?!

maar wát (lees: wie) dan?!

Oke oke, prima: ‘keep it small and simple‘, maar waar begin ik dan? Een paar hele concrete tips (die we steeds aan zullen vullen!)

  • Ginny Ranu – wel veel verschillende onderwerpen maar ze is snel en onderhoudend
  • Veer in je Reet van Ronald Kahn (komt vaker terug)
  • Mieke Langenhuizen hoorden we een aantal keer graag aan
  • FritUURTJE – lullen over snacks, mocht je echt niks beters te doen hebben
  • Het Parool over culinair Amsterdam (journalisten aan de knoppen is altijd een goed idee, en helemaal wanneer het over lekkers gaat)
  • Ron Simpson – doet veel, lult lekker
  • Nienke Thurlings, iedere ochtend een kwartiertje

Wordt vervolgd!