17 oktober 2022, door Maartje

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam (van de mannen achter ‘s werelds beste cocktailbar (in Londen))

17 oktober 2022, door Maartje

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam (van de mannen achter ‘s werelds beste cocktailbar (in Londen))

Super Lyan (ja, die hele leuke/fijne/donkere/prachtige cocktailbar in het centrum) goes below Sea Level. Waar ze eerder de cocktails baseerde op 'Super Lyan Explores' zijn de cocktails nu geïnspireerd door de continu-stijgende zeespiegel. Dit onderwerp willen ze daarom ook op deze manier onder de aandacht te brengen. De oprichter, en en welbekende Ryan Chetiyawardana, dook samen met team Super Letterlijk en figuurlijk de geschiedenis van Nederland in haar gevecht tegen het water in. De kaart staat vol met nieuwe specials, maar ook de favoriete cocktails van de vorige kaart mochten blijven. Dus ga vooral want we tried and tested en kunnen niet anders concluderen dan: hele fijne cocktails die het weekend perfect inluiden.

Super Lyan

Cocktailbar Super Lyan Amsterdam

Cocktailbar Super Lyan Amsterdam

En dan de bar zelf. Bar Super Lyan Amsterdam. Gekke naam, denk je? Valt mee. Die komt namelijk van de super-shaker himself: Ryan Chetiyawardana. Da’s best lastig, dus kennen veel mensen hem als Mr Lyan. Tadaa. Samen met ontwerper Jacu Strauss is hij het brein achter tal van roemruchte cocktailbars in Londen. Waaronder Bar Super Lyan in de kelder van het Hoxton Hotel. Die bar, die is nu ook in Amsterdam. Niet naar de Amsterdamse locatie van het Hoxton Hotel maar naar… Het centrum! (laat dat nu de plek zijn waar ons eigen kantoor ook huist… Kan geen toeval zijn).

Volgende punt: cocktailbar zeggen we, maar het idee is een ‘all day neighbourhood’ bar. Sounds like a plan. Dan nog even terug naar de buurt: Bar Super Lyan gaat zitten op de Nieuwezijds Voorburgwal en wel in een oud herenhuis mét overdekte binnentuin. De bar serveert vanaf de namiddag eten en drinken aan ongeveer 65 man. Kun je niet wachten, dan mag je overdag aanschuiven in de ‘courtyard’. En zo is Super Lyan dus van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open.

Klinkt als een topplan en het kan ook niet anders of het hele spul ziet er meer dan puik uit. Eerder genoemde designer Jacu Strauss is namelijk ook verantwoordelijk voor het beeldige Pulitzer Hotel in onze eigen stad. Over de looks van die plek hebben we hier al veelvoudig gejubeld dus dat gaan we niet nog een keer doen, maar je begrijpt het punt. Nu gaan de twee heren natuurlijk niet zelf de hele dag in de nieuwe zaak staan. Nee nee. Daar vonden ze Amsterdams finest toe bereidt: Team Super Lyan met support van Ryan (Mr Lyan dus) en zijn rechterhand Alex Lawrence. Die laatste was hoofd barman van Dandelyan en dit hele team samen zorgt ervoor dat de lekkerste (en mooiste!) cocktails bij elkaar geshaket worden. 

.

Below Sea Level

Below Sea Level

Dan het nieuwe menu met als thema: Below Sea Level. Deze is opgedeeld in de: categorieën: De Deltawerken, Vooruitdenken, Eiland terugwinnen van de zee en Nederlandse wateren. Zo voegen ze ‘Whey Caramel’ toe aan de Polders Reclaimed Old Fashioned – een twist op de oorspronkelijke Old Fashioned. Elke cocktail met een eigen verhaal dus. Ga vooral aan de bar zitten en laat je hier alles over vertellen door de bartenders. Want geloof ons – ze weten je alles tot in de kleinste detail uit te leggen. En zo leer je gelijk weer wat over ons eigen kikkerland terwijl je cocktails drinkt. Win win win!